ECOWEEK 2016: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα περιβάλλοντος

Ο Αγ. Νικόλαος στην Κρήτη σηματοδοτεί την αρχή της φετινής τουριστικής σεζόν με ένα μήνυμα περιβαλλοντικού γίγνεσθαι. Σε συνεργασία με την ΜΚΟ ECOWEEK, το ίδρυμα Γ &Α Μαμιδάκη και τον όμιλο bluegr Hotels &Resorts, ο Δήμος Αγ. Νικολάου φιλοξενεί μία εβδομάδα, οικολογικής δόμησης και οραματισμού για προτάσεις οικολογικών παρεμβάσεων μέσα
στην πόλη.

Από τις 3/7 έως και τις 10/7 θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο και εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού με τη συμμετοχή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ποικιλία εκδηλώσεων, όπως προβολές ταινιών οικολογικού περιεχομένου, έκθεση προτάσεων αειφόρου σχεδιασμού, επισκέψεις σε οικολογικά κτίρια στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, καθαρισμός παραλίας και βυθού και άλλες.

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο κ. Ηλίας Μεσσίνας, Πρόεδρος της ΜΚΟ ECOWEEK κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε.

κα. Eκπρόσωπε της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Δήμαρχε, κα. Μαμιδάκη, εκπρόσωποι των ΜΕ, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Ευχαριστούμε που ήρθατε.

Σήμερα ανακοινώνουμε τη διοργάνωση της εβδομάδας ECOWEEK 2016 που θα γίνει τον Ιούλιο εδώ στον Άγιο Νικόλαο με τη συμμετοχή και στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αγίου Νικολάου του Ιδρύματος Γ &Α Μαμιδάκη και του ομίλου Bluegr Hotels &Resorts.

Θέλω να ευχαριστήσω την κα. Τζίνα Μαμιδάκη για την πρωτοβουλία, την ηγεσία και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής.
Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα του Δήμου που υποστήριξε τη διοργάνωση της εβδομάδας ECOWEEK:
Τον Δήμαρχο κ. Ζερβό, τον αντιδήμαρχο κ. Αλεξάκη – ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σύμβουλο Τουρισμού κ. Τσαγκαράκη, την αρχιτέκτονα κα. Περουλιού Σεργάκη, τη γραφίστρια κα. Μπατζάκη και την κα. Ανδρουλάκη για τη συνεργασία στο 3ο Δημοτικό Σχολείο.

Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα της Bluegr που στήριξε τη διοργάνωση της εβδομάδας ECOWEEK στον Αγ. Νικόλαο: Κατερίνα Μαμιδάκη, Τάνυα Χανικιάν και Γιώργο Δρακιώτη, και τον Βασίλη Μπαρτζώκα και την ομάδα της LoveGreece.

Ευχαριστώ τους υποστηρικτές της εβδομάδας ECOWEEK 2016 στον Άγιο Νικόλαο: την Πρεσβεία της Δανίας, την Ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Δημόκριτος, την ομάδα EuroSustainiability, τους τοπικούς υποστηρικτές Palazzo και Pelagos αλλά και τους συλλόγους και οργανώσεις του Αγίου Νικολάου που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και μας στήριξαν δίνοντας μια τοπική διάσταση στην όλη διοργάνωση.

Ευχαριστώ τους χορηγούς επικοινωνίας, μεγάλους και μικρούς, εθνικούς και τοπικούς που μας στηρίζετε σε αυτή την προσπάθεια και που ήρθατε σήμερα και προγραμματίζετε να έρθετε και τον Ιούλιο για να είσαστε κοντά μας.

Τέλος, ευχαριστώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Green Week2016, στην οποία εντάχθηκε η εκδήλωση αυτή και η οποία έλαβε μεγάλη προβολή από τα μέσα της Ευρώπης. Να αναφέρω ότι το Σαββατοκύριακο που ανέβηκε η ανακοίνωση του συνεδρίου στην Ευρώπη, διπλασιάσαμε τις επισκέψεις στην ιστοσελίδα, από 2000 σε 4000! Η προβολή του συνεδρίου, είναι και μια προβολή της πόλης του Αγίου Νικολάου!

Θα ήθελα πριν παρουσιάσω το πρόγραμμα της εβδομάδας αλλά και την ΜΚΟ ECOWEEK, θα ήθελα να πω δύο λόγια για το ΓΙΑΤΙ. Γιατί είμαστε εδώ και γιατί παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία να μιλήσουμε για το περιβάλλον;
Είμαστε εδώ διότι ο πλανήτης μας έχει πρόβλημα. Το πρόβλημα ίσως δεν είναι το γεγονός ότι είμαστε 7 δις άνθρωποι που ζούμε στον πλανήτη. Το πρόβλημα ξεκινάει από τον τρόπο που ζούμε και καταναλώνουμε. Και όχι αυτά που αγοράζουμε που πραγματικά χρειαζόμαστε, αλλά αυτά που αγοράζουμε που ΔΕΝ χρειαζόμαστε.
Το αυτοκίνητο έγινε πλέον απαραίτητο. Αλλά η αύξηση των αυτοκινήτων απαιτεί και δρόμους με ότι αυτό συνεπάγεται σε μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Το τηλέφωνο επίσης. Όμως κάθε φορά που αλλάζουμε το κινητό μας δημιουργούμε πρόβλημα με τη συσσώρευση αποβλήτων που είναι τοξικά και επικίνδυνα και μόνο 11% εκ των οποίων ανακυκλώνονται.

Το κομπιούτερ μας επίσης. Ναι, γίνεται ανακύκλωση αλλά μόνο 30%. Το υπόλοιπο 70% πού καταλήγει; Σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου καταστρέφουν τα οικοσυστήματα και τις κοινότητες: άνθρωποι που άλλωτε ασχολούνταν με την γεωργία, κτηνοτροφία ή τις τέχνες, τώρα ασχολούνται με το να ανακτήσουν πολύτιμα μέταλλα από τα καλώδια των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μας συσκευών για λογαριασμό κάποιου μεγαλεργολάβου. Το Cloud που τόσο αθώα το ονομάσαμε, ουασιστικά είναι τεράστιες μονάδες αποθήκευσης δεδομένων που ολοένα αυξάνονται, καθώς η αποθήκευση δεδομένων ολοένα αυξάνεται. Από κάτι σημαντικό μέχρι το πιό ασήμαντο, όλα απαιτούν τεράστιους χώρους αποθήκευσης που υπερθερμαίνονται και απαιτούν κλιματισμό. Ο κλιματισμός απαιτεί ενέργεια.

Ηπαραγωγή της ενέργειας γίνεται κατά μεγάλο ποσοστό από ορυκτά καύσιμα. Η καύση τους ελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που αυξάνει το στρώμα της ατμόσφαιρας και έτσι παγιδεύει περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται

ηθερμοκρασία του πλανήτη. Για τις χώρες του βορρά αυτό σημαίνει μεσογειακό κλίμα και ζεστό καλοκαίρι. Αλλά για εμάς εδώ στην Κρήτη, υπερθέρμανση σημαίνει κλίμα ερήμου με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή μας αλλά και για την τοπική οικονομία, όπως ο τουρισμός – καθώς οι ξένοι θα προτιμήσουν βορειότερες χώρες για τις διακοπές τους.

Ηαλλαγή του κλίματος δημιουργεί επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία ενώ έπρεπε να συμβαίνουν κάθε 50 ή 100 χρόνια, συμβαίνουν όλο και πιό συχνά. Ξηρασία από τη μία και πλημμύρες από την άλλη. Που οδηγούν κόσμο έξω από τα σπίτια τους. Ο κόσμος μεταναστεύει σήμερα κυρίως λόγω πολέμων – όπως στη Συρία. Και εδώ στην Ελλάδα ζήσαμε τι σημαίνει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία μέσω Τουρκίας για την κεντρική Ευρώπη. Όμως με τις αλλαγές του κλίματος ενδέχεται να δούμε πολλά εκατομμύρια προσφύγων. Οι επιστήμονες μιλάνε για 350 εκατομμύρια εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών – όπως είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας που επηρεάζει πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τροφή. Με ότι αυτό σημαίνει για μας εδώ.

Ηπαραγωγή και η κατανάλωση απαιτούν φυσικούς πόρους. Εξορύξεις που αλλάζουν το πρόσωπο της γης και καταστρέφουν οικοσυστήματα. Όμως, καθώς δεν φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε φυσικούς πόρους, οι φυσικοί πόροι δεν φτάνουν. Το Αύγουστο του 2015 καταναλώσαμε τους φυσικούς πόρους που αναλογούσαν για το έτος από τη φυσική ανανέωση των οικοσυστημάτων. Από τον Αύγουστο και μέχρι το τέλος του έτους, καταναλώσαμε όχι από τους τόκους αλλά από το κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο τόκος για το επόμενο έτος, αλλά και το κεφάλαιο που τελικά θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές.

Ηπαραγωγή και η κατανάλωση επίσης παράγουν απόβλητα. Η καταστροφή είναι τεράστια αν αναλογιστούμε ότι το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας αλλά και των οικοσυστημάτων που εξαρτούνται από το νερό. Και ότι μόνο το 1% του νερού στον πλανήτη είναι προσβάσιμο για χρήση από τον άνθρωπο. Οπότε φανταστείτε την καταστροφή κάθε φορά που άλλη μια λίμνη ή ποτάμι μολύνεται από τη βιομηχανία ή άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Από το νερό εξαρτάται ο άνθρωπος και τα οικοσυστήματα στα οποία βασίζεται και η τροφική αλυσίδα του ανθρώπου. Η καταστροφή στα οικοσυστήματα απειλεί και την υγεία τη δική μας.

Η οικοδομή επίσης: οικοδομή σημαίνει απόβλητα. Το γνωρίζετε και εσείς καλά, με τα μπάζα που πετιούνται σε κάθε προσβάσιμο σημείο στη φύση – όπως και σε ολόκληρη τη χώρα άλλωστε.
Όμως τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν λύσεις και υπάρχει και άλλη οδός. Υπάρχει η οδός της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, του διαλόγου και της συνεργασίας – σε τοπικό και πλανητικό επίπεδο. Υπάρχουν πρακτικές αλλά και τεχνολογικές λύσεις που ήδη εφαρμόζονται και που πρέπει να εφαρμοστούν από όλους ακόμη περισσότερο.

Σπίτια, παραδείγματος χάριν, μπορούν να είναι αυτόνομα, όπως τα Earthships του Michael Reynolds.
Κτίρια, όπως αυτά του Francis Kere στην Burkina Faso, κατασκευάζονται από ντόπια απλά υλικά που όχι μόνο μαθαίνουν στους κατοίκους πώς να τα κατασκευάσουν – και έτσι να μάθουν και οι ίδιοι την τέχνη της κατασκευής και συντήρησής τους, αλλά χτίζοντας και ένα σχολείο, τους παρέχουν χώρο για μόρφωση και για πρόοδο.

Λύσεις LIGHT, QUICK, CHEAPER – όπως οι παρεμβάσεις του Jan Gehl στις μεγαλουπόλεις της Κίνας - δημιουργούν μέρη για τους ανθρώπους να νοιώσουν όμορφα στην πόλη και τη γειτονιά τους.

Κατασκευές, όπως αυτές από τους φοιτητές του Rural Studio, από ανακυκλωμένα υλικά ή οικολογικά υλικά, παρέχουν κατοικίες σε πολύ χαμηλό κόστος.

Όλα αυτά είναι παραδείγματα αυτών που μαθαίνουμε στους φοιτητές την εβδομάδα της ECOWEEK και αυτά που προτείνουμε σαν κατασκευές στις πόλεις που μας φιλοξενούν κάθε χρόνο. Γι αυτό είμαστε εδώ και αυτά προγραμματίζουμε να μάθουνε και να κάνουμε και εδώ, στον Άγιο Νικόλαο.

Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη εισαγωγή για την ECOWEEK:
Η ECOWEEK είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα περιβάλλοντος και η προώθηση των αρχών της αειφορίας και της αξιοβίωτης ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Η ECOWEEK δραστηριοποιείται σε 15 χώρες και έχει αναπτύξει δίκτυο μελών σε 54 χώρες. Η μορφή της είναι 1 εβδομάδα από διαλέξεις, εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού και παρουσιάσεις, που εμπλουτίζεται εδώ στον Άγιο Νικόλαο και με άλλες εκδηλώσεις, ταινίες, ομιλίες, συζητήσεις, έκθεση, εγκατάσταση, καθαρισμό παραλίας και βυθού και άλλα.

Τι θα γίνει την εβδομάδα ECOWEEK 2016 στον Αγ. Νικόλαο:
-Διεθνές συνέδριο και εργαστήρια
-Παρεμβάσεις και μελέτες σε πραγματικά σημεία της πόλης
-Διαλέξεις – επισκέψεις – καθαρισμός παραλίας
-Ομιλητές που θα έρθουν
-Ταινίες για αειφόρο σχεδιασμό στις πόλεις και για τον σχεδιασμό και τη νανοτεχνολογία.
Τα εργαστήρια θα προτείνουν ιδέες και λύσεις και θα εφαρμόσουν κατασκευές. Τα σημεία παρέμβασης στην πόλη είναι τα εξής:
-Θαλάσσιο μέτωπο στον Άγιο Νικόλαο
-Θαλλάσιο μέτωπο στο Σίσσι
-2 σχολεία – 3ο και 5ο δημοτικό
-Πάρκο Δημαρχείου
-Η ομάδα Πολυτεχνείου Χανίων θα κάνει μετρήσεις και παρεμβάσεις σε σημεία της πόλης – μεταξύ άλλων στην παραλία του ΕΟΤ.
-Κατασκευές με οικολογικά και φυσικά υλικά σε δύο ομάδες που δραστηριοποιούνται εδώ στην περιοχή.

Οι ομιλητές και επιμελητές των εργαστηρίων που θα συμμετέχουν, για να διδάξουν, να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τους φοιτητές και τον διάλογο με τους τοπικούς φορείς, περιλαμβάνουν τους
-Περιβαλλοντολόγο Ben Gill της Bioregional (Αγγλία).
-Τον αρχιτέκτονα Chris Doray από τον Καναδά.
-Τον αρχιτέκτονα Jorge Martin των Marco &Placemakers (Αγγλία).
-Δύο μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας Orizzontale (Ιταλία).
-Η αρχιτέκτονας τοπίου Galia Hanoch Roe από το Ισραήλ.
-Η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης με τους αρχιτέκτονες Πάνο Παρθένιο και Άννα Καραγιάννη.
-Η ομάδα EuZen Architecture από τη Θεσσαλονίκη, που κέρδισε τον διαγωνισμό για το ευρωπαϊκό σχολείο στην Κρήτη.
-Η ομάδα της Φυσικής Δόμησης Κρήτης με τον Γιώργο Σακελλάρη και η ομάδα της LIMNI της Kristell Van Hove που θα κατασκευάσουν με φυσικά υλικά.

Ελπίζουμε να σας δούμε όλους την εβδομάδα ECOWEEK 2016!

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
ενημερωση, θεματα, για μας, huffington post, κρητη, γίγνεσθαι, μκο, hotels, συμμετοχή, ελλαδα, green, δις, cloud, σημαίνει, καλοκαιρι, επηρεάζει, νέα, reynolds, light, quick, studio, εταιρεία, σχολεια, εοτ, θεσσαλονικη, feed, property, huffington, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, τι σημαινει, χωρες, ανακυκλωση, αυτοκινητο, δημοκριτος, εοτ, ηγεσια, ισραηλ, μκο, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ταινιες, τηλεφωνο, υγεια, φυσικη, αυξηση, ανθρωπος, αννα, απλα, ατμοσφαιρα, γεγονος, γειτονια, γεωργια, γινει, γινεται, γίγνεσθαι, δημος, δικη, δις, δικτυο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, ενεργεια, επηρεάζει, επρεπε, ερθετε, εταιρεία, ετος, ευρωπη, τεχνη, ζωη, ιδεες, ιδρυμα, κατασκευες, κεφαλαιο, κινητο, κλιμα, κτιρια, λογια, μορφη, νανοτεχνολογια, νερο, ομαδα, οδος, ορυκτα, ορυκτα καυσιμα, κτηνοτροφια, σεζον, συμμετοχή, συρια, σπιτια, σχολειο, τοκος, τουρισμος, φυση, φυσικα, φορα, ομορφα, green, αλυσιδα, cloud, φιλοι, hotels, για μας, huffington post, huffington, χωρα, feed, light, ομαδες, property, quick, reynolds, studio, σημαίνει, υλικα
Τυχαία Θέματα