NATO: Τέσσερα τάγματα αποστέλλονται στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η συμμαχία μέσα στην εβδομάδα θα συμφωνήσει στην αποστολή τεσσάρων «πολυεθνικών» ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως οι υπουργοί
Άμυνας της συμμαχίας θα εγκρίνουν επίσημα το σχέδιο ανάπτυξης που έχουν καταρτίσει στρατιωτικοί σχεδιαστές του ΝΑΤΟ σε συνάντηση που αρχίζει την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, τα τέσσερα μέλη της συμμαχίας που θεωρούν πως απειλούνται περισσότερο από τη Ρωσία, θα ενισχυθούν η καθεμία με ένα πολυεθνικό τάγμα, «στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υπερασπιστεί οποιονδήποτε σύμμαχο».

Κατά τον Στόλτενμπεργκ, τα τάγματα θα διοικούνται από ΝΑΤΟϊκούς στρατιωτικούς διοικητές και θα υπάρχει εναλλαγή στην ανάπτυξή τους, αντί να είναι μόνιμα εγκατεστημένα. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λιουτ, είπε ότι λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτικών, καθώς και η σύνθεση των ταγμάτων και της διοίκησης θα αποφασιστούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλιο. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ κάνουν λόγο για περίπου 4.000 στρατιωτικούς.

Ο Λιουτ υπογράμμισε ότι η εναλλαγή θα γίνεται έτσι ώστε να υπάρχουν στρατεύματα στις χώρες αυτές κάθε ημέρα του χρόνου, καθώς και ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν εκεί όσο χρειαστεί. Σύμφωνα με το Reuters, οι χώρες που θα εμπλακούν στο εγχείρημα αυτό είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και πιθανώς ο Καναδάς. Ωστόσο, οι ηγεσίες των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας φοβούνται ότι η δύναμη που σχεδιάζεται να αποσταλεί είναι πολύ μικρή και συμβολική για να αποτρέψει από μόνη της μια επίθεση από τη Ρωσία, η προσάρτηση της Κριμαίας από την οποία το 2014 τρόμαξε τις κυβερνήσεις τους.

Ως εκ τούτου, αν και καλωσορίζουν την κίνηση αυτή, υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα, υποδεικνύοντας τις ρωσικές προσπάθειες της Ρωσίας για ανάπτυξη δυνατοτήτων «anti-access» (απαγόρευσης πρόσβασης) στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, μέσω εγκατάστασης πυραύλων και υποβρυχίων για να εμποδιστούν – σε περίπτωση σύγκρουσης- αποστολές ενισχύσεων στις χώρες της Βαλτικής. Επίσης, οι χώρες της Βαλτικής θέλουν την υπεράσπιση του εναερίου χώρου τους να αναλάβουν και ΝΑΤΟϊκά μαχητικά, επιζητώντας παράλληλα αντιπυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα