FORBES: Η ελληνική κρίση είναι σαν ένα ενεργό ηφαίστειο. Το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει

Με ενεργό ηφαίστειο με σποραδικές εκρήξεις παρομοιάζει την Ελλάδα η οικονομολόγος Φράνσις Κόπολα (δεν αναφερόμαστε στον γνωστό σκηνοθέτη) σε νέο άρθρο της στο Forbes. Όπως εξηγεί, το κλίμα αβεβαιότητας στην χώρα παραμένει, παρόλο που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έχουν πλέον σε καθημερινή βάση τα ελληνικά προβλήματα στα πρωτοσέλιδά τους.

«Η ελληνική κρίση είναι σαν ένα ηφαίστειο. Εκρήγνυται για μερικές εβδομάδες, έπειτα πέφτει η λάβα και το θειάφι και όλα ηρεμούν. Όμως δεν εξαφανίζεται, απλά είναι ανενεργό.
Υπάρχουν συνεχείς αναταραχές κάτω από την επιφάνεια και που και που γίνεται μια μικρή έκρηξη. Όσο οι διαφορές ανάμεσα στους πρωταγωνιστές δεν επιλύονται, το ψυχολογικό παιχνίδι που υποβόσκει στην ελληνική κρίση δεν θα έχει τέλος», εξηγεί η Κόπολα.

Η οικονομολόγος κάνει μια συνοπτική αναφορά στις μεγάλες διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών από όταν ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μέχρι και σήμερα, εξηγώντας πως, στην πραγματικότητα, οι διαφωνίες προκύπτουν από το «παιχνίδι εξουσίας» ανάμεσα στην Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναφέρεται ακόμα στον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που «συνεχίζει να παριστάνει τον ουδέτερο χρηματιστή».

«Την 12η Δεκεμβρίου του 2016 η ένταση που επικρατεί εδώ και καιρό ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ βγήκε ξανά στην επιφάνεια με μια άγρια διαφωνία», γράφει η Κόπολα, αναφερόμενη στις διαφωνίες μεταξύ του Πουλ Τόμσεν και των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ που «θέλει περισσότερη λιτότητα» αλλά και «ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Σε αυτή την διαμάχη, η οικονομολόγος τάσσεται με την πλευρά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, εξηγώντας ότι η στάση του ΔΝΤ στο θέμα των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Ο Τσακαλώτος φυσικά και έχει δίκιο», λέει, προσθέτοντας ότι ο λόγος που ολοένα και περισσότεροι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι γιατί τα εισοδήματά τους έχουν φτάσει στον πάτο, ενώ οι συνταξιούχοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ωστόσο διαφωνεί με τον ρόλο του «ικέτη» που φαίνεται να έχει αναλάβει ο υπουργός μετά τις εντάσεις που είχε προκαλέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στις διαπραγματεύσει. «Ο Τσακαλώτος φαίνεται να έχει καταλήξει στο ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει πρόοδος είναι να αναλάβει ο ίδιος τον ρόλο του μετανιωμένου ικέτη και να αποδεχτεί χωρίς παράπονα όλα όσα επιβάλλουν οι δανειστές, περιμένοντας να δημιουργηθεί ξανά κλίμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», λέει η Κόπολα. «Είναι μια έξυπνη στρατηγική (...), αλλά δεν είναι γρήγορη. Και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην διατήρηση καλών σχέσεων με τους δανειστές».

Σύμφωνα με την οικονομολόγο, η οποία αναφέρθηκε και στην αναταραχή που προκάλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την 13η σύνταξη, την οποία «μπάλωσε» ο Τσακαλώτος, το ΔΝΤ πρέπει να βγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Διαφορετικά, θα πρέπει να αφήσει πίσω του τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές συντάξεων ή την απαίτησή του για σημαντική ελάφρυνση χρέους. Η Κόπολα θεωρεί απίθανα και τα δύο τελευταία σενάρια.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα