Επιστολή Μητσοτάκη στη φον ντερ Λάιεν για τις «ακραίες» τιμές του ρεύματος
Την ανάγκη ανάληψης δράσης για να σταματήσουν οι «ακραίες» τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ζήτησε με προσωπική επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την είδηση έκαναν αρχικά γνωστή οι Financial Times και στη συνέχεια το πρωθυπουργικό γραφείο τη δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει στη ΔΕΘ (δείτε εδώ την τοποθέτησή του) ότι θα έστελνε επιστολή στη φον ντερ
Επίσης, η επιστολή έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την έκθεση της Κομισιόν για την ενεργειακή κατάσταση της Ένωσης στην οποία εκτός του ό,τι φαίνεται πως η ΕΕ βρίσκεται σε πορεία απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αποτυπώνεται και η ενεργεική φτώχεια, δηλαδή η δυσκολία των Ελλήνων (όπως και των Πορτογάλων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών) να ανταπεξέλθουν με την πληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Ελλάδα προειδοποίησε ότι τα ρωσικά χτυπήματα στις ουκρανικές υποδομές συνέβαλαν στον υπερδιπλασιασμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τα τρωτά σημεία των ενεργειακών αγορών της ΕΕ.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν επειγόντως μια ″παρατεταμένη κρίση” που έχει οδηγήσει τις τιμές σε τόσο ακραία επίπεδα και απαιτεί επείγουσα ”πολιτική απάντηση”.
«Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ μιας ενεργειακής μετάβασης που είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνονται ξαφνικά σε ακραία επίπεδα απαιτεί πολιτική απάντηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, απειλεί τους πολίτες και την ανταγωνιστικότητά μας. Θα μπορούσε να υπονομεύσει την υποστήριξη για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ» υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός.
Στην επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ ανά MWh και κάλεσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρος της Κομισιόν για να ”αναλάβει το έργο της προώθησης περισσότερης διασυνοριακής χωρητικότητας” ώστε να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι στους παράγοντες για την εκτίναξη των τιμών στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία περιλαμβάνονται ο ζεστός καιρός, οι διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι χαμηλές βροχοπτώσεις, οι οποίες είχαν αφήσει τις δεξαμενές που τροφοδοτούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στεγνές. Ωστόσο, τονίζει ότι βασικός παράγοντας ήταν επίσης οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του δικτύου της Ουκρανίας. Το Κίεβο ήταν προηγουμένως καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά φέτος άρχισε να εισάγει σημαντικές ποσότητες ενέργειας από τους γείτονές του στην ΕΕ.
Μετά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ουκρανία αύξησε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν κατά έξι φορές σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ExPro Electricity αναφέρουν οι FT.
«Οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του ουκρανικού δικτύου έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε σημαντικό καθαρό εισαγωγέα. Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται από τις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για ένα ακόμα τίμημα που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας. Ταυτόχρονα, το σοκ αυτό δεν επηρέασε ισομερώς όλα τα κράτη μέλη» γράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ζητά μεταξύ άλλων και καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία χαρακτήρισε «ένα ακατανόητο μαύρο κουτί - ακόμη και για τους ειδικούς».
«Το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο και αδιαφανές, που είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε τι ακριβώς επηρεάζει τις τιμές σε κάθε δεδομένη στιγμή. Έχουμε δημιουργήσει ένα ακατανόητο «μαύρο κουτί», ακόμη και για τους ειδικούς. Και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πειστικά στους πολίτες μας γιατί η τιμή που πληρώνουν αυξάνεται τόσο ξαφνικά. Αυτό είναι, σε πολιτικό επίπεδο, απαράδεκτο» αναφέρει ο Πρωθυπουργός.
«Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια μίνι ενεργειακή κρίση για την οποία κανείς δεν μιλάει», δήλωσε στους FT Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, ενόψει της αποστολής της επιστολής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή τονίζουν οι FT.
Η επιστολή σε ανεπίσημη μετάφραση όπως δόθηκε από πρωθυπουργικό γραφείο έχει ως εξής:Αγαπητή Ursula,
Σου απευθύνω αυτή την επιστολή αναφορικά με το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε διάστημα λίγων μηνών, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί, από 60 ευρώ/MWh τον Απρίλιο σε 130 ευρώ/MWh τον Αύγουστο.
Η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά την αξιοσημείωτη πρόοδό μας όσον αφορά την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, η ηλεκτροπαραγωγή μας από αιολική και ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 25%, ενώ η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε κατά 27%. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε για το ηλεκτρικό μας σύστημα. Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν σε επίπεδα που είδαμε για τελευταία φορά στις αρχές του 2023, όταν ακόμα αντιμετωπίζαμε τις συνέπειες της πιο οξείας ενεργειακής κρίσης στην ιστορία μας.
Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ μιας ενεργειακής μετάβασης που είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνονται ξαφνικά σε ακραία επίπεδα απαιτεί πολιτική απάντηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, απειλεί τους πολίτες και την ανταγωνιστικότητά μας. Θα μπορούσε να υπονομεύσει την υποστήριξη για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.
Σε μεγάλο βαθμό, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα αντανακλούσε περιφερειακούς παράγοντες. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και άλλα κράτη μέλη. Πρόκειται για μια περιφερειακή κρίση.
Πολλοί παράγοντες εξηγούν αυτό το σοκ: οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, οι διακοπές στην ηλεκτροπαραγωγή και στις δυνατότητες διασυνοριακών μεταφορών, και οι χαμηλές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι οποίες άφησαν στους ταμιευτήρες λιγότερο νερό για τη θερινή περίοδο.
Όμως η περιοχή μας αντιμετώπισε ένα πρόσθετο βάρος: οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του ουκρανικού δικτύου έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε σημαντικό καθαρό εισαγωγέα. Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται από τις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για ένα ακόμα τίμημα που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας.
Ταυτόχρονα, το σοκ αυτό δεν επηρέασε ισομερώς όλα τα κράτη μέλη. Η περιοχή που εκτείνεται από την Τσεχία έως την Ελλάδα έχει συνήθως παρόμοιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Στις αρχές του 2024, οι διαφορές στη μέση μηνιαία τιμή μεταξύ των χωρών αυτής της περιοχής ανέρχονταν σε λίγα ευρώ μόνο.
Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι οι αποκλίσεις διευρύνθηκαν. Ορισμένες ώρες, η διαφορά τιμών μεταξύ γειτονικών χωρών ξεπερνούσε τα 100 ευρώ/MWh. Συχνά, οι διαφορές ήταν πολύ μεγαλύτερες. Σε ένα ακραίο σημείο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία έφτασε τα 940 ευρώ/MWh, ενώ στη γειτονική Αυστρία ήταν 61 ευρώ/MWh, ήταν το 15πλάσιο δηλαδή, για το ίδιο προϊόν, την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της ΕΕ.
Σε βάθος αρκετών εβδομάδων, αυτές οι διαφορές αθροίζονται. Η διαφορά μερικών ευρώ έγινε διαφορά σχεδόν 100 ευρώ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Τον Αύγουστο, η διαφορά μεταξύ του ακριβότερου και του φθηνότερου κράτους μέλους της ΕΕ στην περιοχή αυτή ήταν 45 ευρώ. Αν πολλαπλασιαστεί με την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται, αυτό είναι ένα πρωτοφανές επιπρόσθετο κόστος. Και υπονομεύει το πνεύμα και τον σκοπό της εσωτερικής αγοράς.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο και αδιαφανές, που είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε τι ακριβώς επηρεάζει τις τιμές σε κάθε δεδομένη στιγμή. Έχουμε δημιουργήσει ένα ακατανόητο «μαύρο κουτί», ακόμη και για τους ειδικούς. Και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πειστικά στους πολίτες μας γιατί η τιμή που πληρώνουν αυξάνεται τόσο ξαφνικά. Αυτό είναι, σε πολιτικό επίπεδο, απαράδεκτο.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, προτείνουμε τα εξής.
Πρώτον, χρειαζόμαστε ισχυρότερη διακυβέρνηση. Αυτό το επεισόδιο υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό και σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις σε επίπεδο χώρας (π.χ. μια προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας) λαμβάνονται με γνώμονα την ευρύτερη περιφερειακή δυναμική, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις όπου ένα τέτοιο γεγονός προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολύ ευρύτερο χώρο από ό,τι αναμενόταν. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να επιτρέπει μεγαλύτερη συμβολή της ΕΕ στις αποφάσεις μιας χώρας.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ρυθμιστική εποπτεία από την ΕΕ. Όταν οι τιμές σε μια χώρα διαμορφώνονται με βάση γεγονότα εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η ρύθμιση σε επίπεδο χώρας έχει περιορισμένη χρησιμότητα. Καμία ρυθμιστική αρχή δεν έχει την αρμοδιότητα να επιθεωρεί τους φορείς σε μια τόσο μεγάλη γεωγραφική έκταση για να διασφαλίσει ότι οι αγορές λειτουργούν σωστά. Αυτή τη δουλειά πρέπει να την αναλάβει η ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια ρυθμιστική αρχή για την ηλεκτρική ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ που να μπορεί να εξετάζει ταυτόχρονα πολλαπλές αγορές και να διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές.
Τρίτον, χρειαζόμαστε μια ειδική διευθέτηση όσον αφορά τη στόχευση των ουκρανικών υποδομών από τη Ρωσία. Χωρίς επαρκείς μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ, ο αντίκτυπος των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία γίνεται αισθητός μόνο σε ορισμένες χώρες. Ο νέος σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει ορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση μιας παρατεταμένης κρίσης που αυξάνει τις τιμές. Η Ελλάδα θα διερευνήσει αυτές τις επιλογές με στόχο την ανάκτηση των ουρανοκατέβατων κερδών από τους παραγωγούς και την προστασία των καταναλωτών κατά τη διάρκεια αυτού του σοκ.
Και, τέλος, χρειαζόμαστε νέα ώθηση για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά. Η τοπική συμφόρηση μπορεί να επηρεάσει μια ευρεία περιοχή, καθιστώντας κάθε διασυνοριακό σημείο ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Αυτό πρέπει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και προωθούμε τις διασυνοριακές δυνατότητες. Επιπλέον, όταν οι αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ χωρών μπορούν να φτάσουν σε τόσο ακραία επίπεδα, η αναλογία κόστους-οφέλους των διασυνδέσεων γίνεται ακόμα καλύτερη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις, η νέα Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει το έργο της προώθησης περισσότερης διασυνοριακής χωρητικότητας.
Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών υπογραμμίζουν κάτι που γνωρίζουμε εδώ και καιρό: ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μία διαδρομή. Απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και προσαρμογή. Πιστεύω ότι οι ιδέες που διατυπώσαμε εδώ μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση ορισμένων εκ των αδυναμιών της αγοράς μας -και ευθυγραμμίζονται με το σαφές μήνυμα της έκθεσης Draghi, ότι πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική αγορά ενέργειας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Η επιτυχία της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ εξαρτάται από αυτό.
Με εκτίμηση,
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ακολουθεί η επιστολή στα αγγλικά
Related...Ενεργειακή μετάβαση: Πού κερδίζει, πού υστερεί η Ελλάδα - «Δίνει πόνο» ο λογαριασμός στο ρεύμαΚομισιόν: Πρόοδος προς έναν οικονομικά προσιτό ενεργειακό τομέα στην ΕΕ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρίλερ με τη διαθήκη του άγνωστου αδελφού του Νίκου Σεργιανόπουλου: «Πού πήγαν €675.000;»
- Σοβαρός κίνδυνος από μπάρες σοκολάτας
- Πέθανε ο Τσαντ ΜακΚουίν, γνωστός από το «Karate Kid»
- Νεαρό ζευγάρι κατ’ επάγγελμα τζαμπατζήδες με… σύστημα
- Εφηβεία: Πότε σταματούν να ψηλώνουν τα κορίτσια – Τα ορόσημα της ανάπτυξης
- Πέθανε ο Τσαντ ΜακΚουίν, γιος του Στιβ ΜακΚουίν και γνωστός από το "Karate Kid"
- Το ξέσπασμα της Φωτεινής Δάρρα για την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα: Κάντε το σταυρό σας, μην ανοίξει η όρεξη σε κανέναν νταή
- Οι φήμες για ντου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το «όχι» του Κασσελάκη για νέο κόμμα και ποιος του πήρε το γραφείο στη Βουλή
- Το μακελειό στο Στρατοδικείο τον Απρίλιο του 1993 που συγκλόνισε την Ελλάδα
- Ηλεία: Ελεύθεροι οι δράστες ληστείας με «λεία» 120.000 ευρώ γιατί αποζημίωσαν τα θύματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- ΑΑΔΕ: Διαγράφει πρόστιμα και επιστρέφει χρήματα για λανθασμένες αποφάσεις της από το 2014
- Στέλλα: Μια ιστορία επιβίωσης από τη Μικρασιατική Καταστροφή
- Αν παρατηρήσουμε αυτό να μας συμβαίνει τη νύχτα είναι μάλλον καμπανάκι για διαβήτη
- Επιστολή Μητσοτάκη στη φον ντερ Λάιεν για τις «ακραίες» τιμές του ρεύματος
- Χριστιανοί και Μετανάστες
- Ηλιόσποροι: Τρεις ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει ούτε να τους πλησιάσουν
- Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το κινητό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αυχένα μας
- Το όραμα και οι στόχοι της Nissan έως το 2030
- Ψήφισμα στην Γ.Σ. του ΟΗΕ για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής επί Παλαιστινιακών Εδαφών
- Ύβρις και Νέμεσις στην Εποχή μας
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Επιστολή Μητσοτάκη στη φον ντερ Λάιεν για τις «ακραίες» τιμές του ρεύματος
- Ψήφισμα στην Γ.Σ. του ΟΗΕ για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής επί Παλαιστινιακών Εδαφών
- ΑΑΔΕ: Διαγράφει πρόστιμα και επιστρέφει χρήματα για λανθασμένες αποφάσεις της από το 2014
- Στέλλα: Μια ιστορία επιβίωσης από τη Μικρασιατική Καταστροφή
- Χριστιανοί και Μετανάστες
- Ύβρις και Νέμεσις στην Εποχή μας
- Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το κινητό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αυχένα μας
- Ηλιόσποροι: Τρεις ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει ούτε να τους πλησιάσουν
- Αν παρατηρήσουμε αυτό να μας συμβαίνει τη νύχτα είναι μάλλον καμπανάκι για διαβήτη
- Σπάνια μυστικιστική εβραϊκή Βίβλος του 14ου αιώνα πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 6,25 εκατ. ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στο Καστελόριζο σήμερα ο Ν.Δένδιας
- Η ΑΕΚ καταβάλει προσπάθεια για να «ξεφορτωθεί» Στάνκοβιτς και Πιζάρο
- Τι θέση κατέλαβε η Stoiximan Super League στην Ευρώπη σε προσέλευση θεατών, αγωνιστικά λεπτά κι απολύσεις προπονητών
- Όχημα συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα – Στο Νοσοκομείο 27χρονος
- ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ και ΕΟΝ ζήτησαν τερματισμό ποινικής δίωξης Ε/κ για πανό Κοσόβου
- Κίνηση στη Θεσσαλονίκη: Εγκλωβισμένα ΙΧ στον Περιφερειακό – «Κόκκινο» και το κέντρο
- Για τα… πανηγύρια: Παραδοσιακοί χοροί με… Μάικλ Τζάκσον! – Δείτε βίντεο
- Τρεις νεκροί στον Λίβανο και δύο στη Συρία από βομβαρδισμούς του Ισραήλ
- ΠΑΣΟΚ: Πρώτο debate με ακροατήριο για τους έξι υποψήφιους αρχηγούς
- Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πάτρας - Αχαΐας, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024