FT: Αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ο χρόνος τελειώνει για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εν μέσω διαφωνιών για τις μεταρρυθμίσεις, τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και την ελάφρυνση χρέους, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Το Ταμείο επιθυμεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα γίνει για
να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται πως η συμμετοχή του στο πρόγραμμα ήταν βασικός στόχος πολλών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Το Βερολίνο θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου για να πειστούν οι Γερμανοί βουλευτές για την αξιοπιστία του προγράμματος- ωστόσο πρόκειται για μια από τις κυβερνήσεις που εμφανίζονται περισσότερο διστακτικές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Άτομα που έχουν γνώση επί των συνομιλιών αναφέρουν πως η απόφαση περί συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα εκκρεμεί μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα πάντως, ο χρόνος για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ενδεχομένως να τελειώνει: Αν το Ταμείο δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία για τη συμμετοχή του μέχρι το τέλος του έτους, πολιτικά εμπόδια εμφανίζονται στον ορίζοντα το 2017, περιλαμβανομένης της ανάληψης καθηκόντων προέδρου των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, που πιθανώς να επηρεάσει τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στις πρακτικές δανεισμού του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Επίσης, οι ολλανδικές εκλογές τον Μάρτιο θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη θητεία του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup. Ο Ντάισελμπλουμ θεωρείται πρόσωπο- κλειδί για να επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ. Επίσης, αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μείωνε τις πιθανότητες έγκρισης στη γερμανική Βουλή της χορήγησης των επόμενων δόσεων προς την Αθήνα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα ενήμερα σχετικά με τις συνομιλίες, μία επιλογή είναι μια επιπλέον συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα καθιστούσε δυνατή τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Στην «καρδιά» της διαφωνίας είναι το ότι θεωρεί μη ρεαλιστικό τον στόχο του προγράμματος για επίτευξη στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και μετά διατήρησή του μεσοπρόθεσμα. Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει πως οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα επέφεραν πιο χαμηλό πλεόνασμα, της τάξης του 1,5%. Η αποδοχή αυτού του στόχου σημαίνει πως η Ευρωζώνη θα έπρεπε να παρέχει ελάφρυνση χρέους «πολύ παραπέρα» από ό,τι έχει συζητηθεί ως τώρα.

Ενώ το ΔΝΤ ετοιμάζει μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους για την Ελλάδα, σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση χρέους, άτομα με γνώση επί των συνομιλιών ανέφεραν ότι αυτό δεν θεωρείται πως θα αλλάξει τις βάσεις της διαφωνίας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα