H Βρετανία «κλείνει τα σύνορα» και στους Ευρωπαίους μετανάστες - Πώς θα λειτουργεί το point system

Κύμα αντιδράσεων προκαλούν οι ριζοσπαστικές αλλαγές που σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση στην μεταναστευτική της πολιτική βάση της οποίας θα είναι ένα απαιτητικό σύστημα μοριοδότησης για όσους επιθυμούν να εργαστούν και να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα πολιτική κλείνει τα σύνορα σε όσους δεν έχουν κάποια ειδίκευση και δεν μιλούν αγγλικά ενώ βάζει και τέλος στην απασχόληση πολλών μεταναστών από χώρες της ΕΕ. Βασικός στόχος, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «είναι να πάψει η εξάρτησή της από το φθηνό εργατικό

δυναμικό της Ευρώπης» και να «εισάγει» μόνο εργαζόμενους με υψηλά προσόντα.

Και αυτή ακριβώς η πρώτη στόχευση ήταν που έφερε και τις πρώτες αντιδράσεις από τις εργοδοτικές ενώσεις που ήδη κάνουν λόγο για «επίθεση στην οικονομία», όπως αναφέρει ο Guardian, αφού όλο αυτό το «φθηνό εργατικό δυναμικό» στο οποίο αναφέρεται η κυβέρνηση εργάζεται σε εργοστάσια, αποθήκες, ξενοδοχεία, εστιατόρια. Και φυσικά η στέρηση αυτού του εργατικού δυναμικού προκαλεί απορρύθμιση σε πλήθος επιχειρήσεων και μείωση κερδών.

Point System για την μετανάστευση

Σε γενικές γραμμές, το νέο σύστημα που σχεδιάζεται:

Θα βασίζεται στην συλλογή μονάδων (points-based immigration system) και ο ενδιαφερόμενος μη βρετανός πολίτης θα πρέπει να συγκεντρώσει 70 για λάβει βίζα και εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρακτικά τα σύνορα θα κλείσουν σε όσους δεν έχουν κάποια ειδίκευση και δεν μιλούν αγγλικά

Επίσης απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να έχει ήδη προσφορά για δουλειά με κατώτατο μισθό 25.600 λιρών (κατ′ εξαίρεση 20.480 λιρών εάν υπάρχει έλλειψη)

Οι μονάδες αφορούν το επίπεδο μόρφωσης, δεξιότητες, προσόντα, μισθό, επάγγελμα, γλώσσα κ.α.

Δεν θα υπάρχει δυνατότητα αυτο-απασχόλησης αποκλείοντας ουσιαστικά όσους υδραυλικούς, ξυλουργούς κ.α δεν απασχολούνται σε εταιρείες

Η νέα πολιτική εκτιμάται πως θα μπορεί να εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου 2021

«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τον πλήρη έλεγχο σε ό,τι αφορά όλους όσους μπαίνουν και βγαίνουν από τη χώρα και του τρόπου λειτουργίας του μεταναστευτικού συστήματος» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης Τζόνσον.

Σημειώνεται πως μεταξύ των υπέρμαχων του Brexit, οι «κίνδυνοι» που στα μάτια τους συνιστά ο υψηλός αριθμός μεταναστών από χώρες της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίελιο, ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα για το διαζύγιο Λονδίνου-Βρυξελλών, όπως επισημαίνει το Reuters.

Και φυσικά οι υπουργοί της Κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον έσπευσαν να το θυμίσουν πως η διακοπή της εισροής «φθηνού εργατικού δυναμικού» ήταν μια υπόσχεση που τώρα γίνεται πράξη. Όσο για τις επιχειρήσεις, όπως λένε, ήρθε η ώρα να πάψουν να βασίζονται σε φτηνά εργατικά χέρια.

Η ακτινογραφία του εργατικού δυναμικού

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης σε ότι αφορά το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και προέρχεται από χώρες της Ε.Ε:

Το 21% είναι χαμηλής ειδίκευσης ή ανειδίκευτοι εργάτες που απασχολούνται σε εργοστάσια και στον οικοδομικό τομέα.

Το 17% είναι εργάτες σε εργοστάσια και χειριστές μηχανημάτων

Το 12% απασχολείται σε κουζίνες εστιατορίων κ.λπ. και σε άλλες θέσεις που απαιτούν έναν βαθμό εξειδίκευσης

Το 11% σε χαμηλής εξειδίκευσης διοικητικές θέσεις και πόστα εξυπηρέτησης

Το 9% σε θέσεις που απαιτούν εξειδίκευση στον οικοδομικό τομέα

Το 8% σε τομείς που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, τον τουρισμό κ.α.

Ένα 7% είναι οι απασχολούμενοι σε STEM επαγγέλματα (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά)

Και τέλος ένα ακόμη 7% σε τομείς όπως ο πολιτισμός, τα Μέσα Ενημέρωσης και τον αθλητισμό.

Από τον εργάτη έως τη μπέιμπι σίτερ

Οι αντιδράσεις έρχονται η μία μετά την άλλη από πλευράς ενώσεων του τομέα της βιομηχανίας, των ξενοδοχείων, της εστίασης κ.α.

Για παράδειγμα προειδοποιούν ότι οι αλλαγές θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργαζόμενους της ΕΕ για να παραμένουν γεμάτα τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο Τομ Χάντλεϊ από τη Συνομοσπονδία Προσλήψεων και Απασχόλησης σχολιάζει πως «Οι θέσεις εργασίας που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ”χαμηλής ειδίκευσης” είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η κυβέρνησης απειλεί να αποκλείσει τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε για να παρέχουμε υπηρεσίες στις οποίες βασίζεται το κοινό. Χρειαζόμαστε πρόσβαση σε εργαζόμενους που μπορούν να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε τους ηλικιωμένους, να οικοδομήσουμε σπίτια και να διατηρήσουμε την οικονομία ισχυρή».

Ο διευθύνων σύμβουλος της UK Hospitality (τουριστικός κλάδος), Κέιτ Νικόλς, δήλωσε ότι «ο αποκλεισμός των εποχικών, χαμηλής ειδίκευσης μεταναστών σε 10 μήνες θα ήταν καταστροφικός για τον τομέα της φιλοξενίας και τον βρετανικό λαό» και θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις.

Η γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας, Καρολιν Φιαρμπιρν προειδοποίησε ότι σε ορισμένους τομείς οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το προσωπικό που χρειάζονται. «Με την ήδη χαμηλή ανεργία, οι επιχειρήσεις στον τομέα της φροντίδας, της οικοδομής, της φιλοξενίας, των τροφίμων και των ποτών θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο», ανέφερε.

Σε επιχειρήσεις εστίασης για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Price A Manger τα τελευταία δύο χρόνια μόλις 1 στους 50 αιτούντες για θέση εργασίας ως baristas είναι Βρετανός.

Ιδιαίτερα ευάλωτος είναι και ο ξενοδοχειακός τομέας που βασίζεται σε εργαζόμενους από χώρες της ΕΕ οι οποίοι καλύπτουν θέσεις, προσωπικό σε κουζίνες και στον καθαρισμό.

Επίσης μεγάλες επιχειρήσεις και σπίτια που βασίζονται σε εργαζομένους από την Ε.Ε. για καθαρισμό, ασφάλεια, φύλαξη παιδιών κ.α. αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Εργατικοί: Θα μπλοκάρουμε μια διάνοια στα μαθηματικά επειδή δεν μιλά καλά αγγλικά;

Η τομεάρχης εργασίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Εργατικών, Νταϊάν Άμποτ κάνει λόγο για μία «απάνθρωπη και καταστροφική πολιτική» ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση πως αποπροσανατολίζει την συζήτηση και παραπλανά τους Βρετανούς. Όπως υποστηρίζει το θέμα στο σύστημα μοριοδότησης δεν είναι η απαίτηση οι μετανάστες να μιλούν αγγλικά, «αφού οι προερχόμενοι από την ΕΕ ήδη μιλούν τη γλώσσα».

«Το ερώτημα είναι: θα μπλοκάρουμε μαθηματικές διάνοιες των οποίων τα αγγλικά δεν είναι καλά;» ενώ τόνισε πως η νέα πολιτική θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη «την προσέλκυση των εργαζόμενων που χρειαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει το ήδη εχθρικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση τον Συντηρητικών. Δεν πρέπει να προχωρήσει».

Στο μεταξύ τα στελέχη της δικηγορικής εταιρείας Fragomen που ασχολείται με θέματα μεταναστών κάλεσαν την κυβέρνηση να μην κλείσει αιφνιδιαστικά τα σύνορα και να μειώσει το κόστος των θεωρήσεων για τους νέους μετανάστες.

Η κυβέρνηση διατηρεί μια μεγάλη πλειοψηφία 80 εδρών και θεωρητικά μπορεί να λάβει έγκριση το σχέδιο νόμου που θα φέρει με τις συγκεκριμένες αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική. Εκτός εάν το νομοσχέδιο σκοντάψει στα συμφέροντα τα επιχειρήσεων που σίγουρα θα ασκήσουν πολύ σοβαρές πιέσεις. Ανοιχτά αλλά και παρασκηνιακά.

Επί του παρόντος η κυβέρνηση τονίζει πως οι «Οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αλλαγές που φέρνει η διακοπή της ελεύθερης μετακίνησης...» και προσθέτει πως οι εργοδότες θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να προσλάβουν και να διατηρήσουν στο δυναμικό των επιχειρήσεών τους, Βρετανούς εργαζόμενους. Η εξάρτησή τους από το βρετανικό σύστημα μετανάστευσης που ίσχυε μέχρι τώρα πρέπει να σταματήσει και οι ίδιοι θα πρέπει να επενδύσουν στη διατήρηση του προσωπικού τους, στην παραγωγικότητα και να επενδύσουν περισσότερο στην τεχνολογία.

Σημειώνεται πως προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τους εποχικούς εργαζόμενους που απασχολούνται στα χωράφια κατά τις περιόδους συγκομιδής αλλά αυτές αφορούν μόνο 10.000 θέσεις εργασίας αντί 70.000 που είχαν υποβάλλει αιτήσεις.

Πηγές: Reuters, The Guardian, BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα