HΠΑ: Στόχος νέας "ενδεχόμενης απόπειρας δολοφονίας" ο Τραμπ - Συνελήφθη ένας 58χρονος

O N.Tραμπ σε προεκλογική εκδήλωση στο Λας Βέγκας (13 Σεπτεμβρίου 2024) 

Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ερευνά ως «ενδεχόμενη απόπειρα δολοφονίας» με στόχο ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ, το  περιστατικό με πυροβολισμούς κοντά στο Golf Club ιδιοκτησίας του πρώην προέδρου και εκ νέου υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ,

τον Νοέμβριο. Ο Τραμπ είναι ”σώος και αβλαβής” ενώ ο δράστης συνελήφθη και ανακρίνεται από τις αρχές. 

Η νέα πιθανή απόπειρα δολοφονίας, σχεδόν δύο μήνες μετά την πρώτη, έγινε εν μέσω της εξαιρετικά τεταμένης προεκλογικής εκστρατείας και αναμένεται να πολώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα στην πορεία προς τις κάλπες. 

Το περιστατικό σημειώθηκε περί τις 2μμ της Κυριακής (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδος) στην Φλόριντα των ΗΠΑ και ενώ ο Τραμπ έπαιζε γκολφ σε μικρή απόσταση από την οικία του. 

Ακούστηκαν πυροβολισμοί και αμέσως πράκτορες της ασφάλειας τους ”άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλου” που βρισκόταν στα όρια του Golf Club του Τραμπ. Εντόπισαν τουφέκι τύπου AK-47, με προσαρμοσμένη διόπτρα, δύο σακίδια και μια κάμερα GoPro ενώ φαίνεται πως οι δράστης είχε κρυφτεί πίσω από θάμνους, 400 με 500 μέτρα μακριά από τον πρώην πρόεδρο. Δεν είναι ασαφές αν —ή πώς— γνώριζε ο ύποπτος πως ο Τραμπ έπαιζε γκολφ εκείνη την ώρα.

Αποκλεισμένη η περιοχή γύρω απο το Trump International Golf Club μετά την διαφαινόμενη απόπειρα δολοφονίας (15 Σεπτεμβρίου 2024) 

Στην συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή αλλά ένας αυτόπτης μάρτυρας έδωσε τα στοιχεία οχήματος που φαίνεται να ήταν το ιδίου στην αστυνομία. Το Nissan εντοπίστηκε και ο οδηγός τέθηκε υπό κράτηση. 

«Έχουμε κάποιον υπό κράτηση που είναι ο πιθανός ύποπτος», δήλωσε ο Ρικ Μπράντσο, ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο αξιωματούχος της Secret Service, ο Ραφαέλ Μπάρος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι στιγμής οι αρχές «δεν είναι σίγουρες (...) πως αυτό είναι το πρόσωπο που πυροβόλησε» εναντίον των πρακτόρων της.

Αμερικανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News, καθώς και η εφημερίδα New York Times, κατονόμασαν τον ύποπτο: κατά πληροφορίες τους, ονομάζεται Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, 58 ετών, από τη Χαβάη. Το FBI δεν έχει επιβεβαιώσει την ταυτότητα του. 

Το προφίλ του συλληφθέντα 

Με βάση τα προφίλ του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης —διαγράφτηκαν μέσα σε ώρες αφότου έγινε η απόπειρα—είναι θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία και είχε καταβάλει προσπάθειες να στρατολογήσει κόσμο για να πάει εκεί να πολεμήσει. Ο ίδιος μάλιστα, στα προφίλ του στα social media εμαφνίζεται έχει πολεμήσει στην Ουκρανία. 

Good Lord. pic.twitter.com/EANwvwWqEn

John Rich
Keywords
Τυχαία Θέματα