Juror No. 2: Γιατί η Warner «θάβει» την ταινία του Κλιντ Ίστγουντ

Κλιντ Ίστγουντ. (Photo by Prince Williams/Wireimage)

Ο Κλιντ Ίστγουντ κάνει ταινίες με τη Warner Bros περισσότερα από 50 χρόνια. Η σχέση του με το στούντιο θεωρείται στη βιομηχανία ως μία από τις πιο αξιόπιστες και ανθεκτικές στον χρόνο. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Warners, Ντέιβιντ Ζάσλαβ έχει όπως φαίνεται διαφορετική άποψη. Σε μία τηλεδιάσκεψη το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε το 2022, ο CEO

φέρεται να διαμαρτύρεται για την αποτυχία στο box office της ταινίας του Ίστγουντ «Cry Macho» (2021), με τα στελέχη να του λένε πως είχαν αμφιβολίες ότι η ταινία θα είχε κέρδος και τον Ζάσλαβ να θέτει το ερώτημα «τότε γιατί την κάνατε αφού είχατε επιφυλάξεις;». Όταν του απάντησαν ότι ο Ίστγουντ έχει προσφέρει στο στούντιο πολλές επιτυχίες και ότι ποτέ δεν παρέδωσε ταινία με καθυστέρηση ή με υπέρβαση budget, εκείνος απάντησε: «Δεν χρωστάμε σε κανέναν χάρες».

Το AFI Fest, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Λος Άντζελες, θα κλείσει την 38η διοργάνωσή του το βράδυ της Κυριακής (27/10) με την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας «Juror #2» του Κλιντ Ίστγουντ στο ιστορικό TCL Chinese Theatre του Χόλιγουντ.

Οι πρωταγωνιστές του Νίκολας Χουλτ, Τόνι Κολέτ και Ζόι Ντόιτς θα εμφανιστούν στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας που σηματοδοτεί την τέταρτη παγκόσμια πρεμιέρα ταινίας στο εν λόγω φεστιβάλ.

Το δικαστικό δράμα είναι η 40η σκηνοθεσία του και, δεδομένης της ηλικίας του - ο θρυλικός Κλιντ Ίστγουντ είναι αισίως 94 ετών-, ενδεχομένως και η τελευταία του.

Τέσσερις ημέρες μετά, η Warner Bros. θα κυκλοφορήσει το «Juror #2» σε λιγότερες από 50 αίθουσες, χωρίς -σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Variety-, προοπτική επέκτασης σε περισσότερες τις επόμενες εβδομάδες. Η Cineplex, για παράδειγμα, η κορυφαία κινηματογραφική αλυσίδα στον Καναδά, θα ανοίξει την ταινία σε μόλις μία αίθουσα στο Τορόντο και σε 160 αίθουσες σε όλη τη χώρα. (Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, το Joker: Folie à Deux το δεύτερο Σαββατοκύριακο προβολής του βγήκε σε 4.102 αίθουσες στις ΗΠΑ).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το «Juror #2» θα προβληθεί σε πολύ λιγότερες αίθουσες από άλλες συζητημένες ταινίες της σεζόν των βραβείων, όπως το «Anora» και το «The Brutalist», που γυρίστηκαν με πιο χαμηλά budget, αλλά τελικά θα προβληθούν -ή προβάλλονται ήδη- σε χιλιάδες αίθουσες.

Το Juror No. 2 -που κόστισε 30 εκατ. δολάρια και αφηγείται την ιστορία ενός ενόρκου σε μία πολύκροτη δίκη, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα- θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία με την πλήρη υποστήριξη της Warner Bros, δήλωσε εκπρόσωπος του στούντιο.

Σύμφωνα με το Variety, η Warner εξετάζει το ενδεχόμενο να μην δώσει στη δημοσιότητα τις εισπράξεις της ταινίας, την οποία αρχικά σχεδίαζε να κυκλοφορήσει μέσω streaming. Το Juror No. 2 δεν αντιμετωπίζεται ως σημαντικός παίκτης των Όσκαρ από τη Warner, γεγονός όχι εντελώς απροσδόκητο, εάν λάβει υπόψη κανείς ότι ο Ίστγουντ έχει να παίξει δυνατά από το «American Sniper» που απέσπασε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ το 2015. Έκτοτε ακολούθησαν μόνο δύο υποψηφιότητες, το μοντάζ ήχου για το «Sully» το 2017 και η Κάθι Μπέιτς στο δεύτερο γυναικείο ρόλο για το «Richard Jewell» το 2020.

Ωστόσο, η αθόρυβη κυκλοφορία του «Juror #2» αποτελεί μια περίεργη προσέγγιση για έναν σκηνοθέτη που εμπορικά εξακολουθεί να έχει απήχηση. Το «American Sniper» ήταν η πιο επιτυχημένη ταινία του 2014 στις ΗΠΑ. Δύο από τις επόμενες ταινίες του Ίστγουντ, το «Sully» και το «The Mule», απέφεραν και οι δύο πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Αμερική.

Το «Cry Macho», στο οποίο ο Ίστγουντ κράτησε για τον εαυτό του τον ρόλο ενός πρώην αστέρα του ροντέο στη δύση της ζωής του, ήταν εισπρακτική αποτυχία, με εισπράξεις 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, ενώ κόστισε 33 εκατ. δολάρια. Η ταινία όμως, κυκλοφόρησε σε ένα κινηματογραφικό τοπίο που βρισκόταν ακόμα στους πρώτους μήνες της ανάκαμψης μετά τα πανδημικά λουκέτα, ενώ έκανε επίσης ταυτόχρονο ντεμπούτο στο streaming.

Οι κακές εισπράξεις του «Cry Macho», το οποίο επιπλέον είχε χλιαρή υποδοχή από την κριτική, φέρεται να αποτέλεσε σημείο διαφωνίας στο στούντιο, εν μέσω της αλλαγής στρατηγικής μετά τη συγχώνευση της WarnerMedia με την Discovery, Inc.

Τον Απρίλιο του 2023, το στούντιο με επικεφαλής τους Michael De Luca και Pamela Abdy, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη διεύθυνση του κινηματογραφικού τμήματος της WB το προηγούμενο καλοκαίρι, έδωσε το πράσινο φως για το «Juror #2». 

Τώρα, όμως, το στούντιο φαίνεται να μην έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις εμπορικές προοπτικές της ταινίας. Πηγή προσκείμενη στη Warner Bros. αναφέρει ότι η απόφαση να βγει το «Juror #2» στους κινηματογράφους αποτελεί μια χειρονομία ευγνωμοσύνης προς τον Ίστγουντ, ο οποίος έχει φέρει στην εταιρεία δισεκατομμύρια σε εισπράξεις, καθώς και πολλά βραβεία, με ταινίες όπως το «Οι Ασυγχώρητοι» και το «Million Dollar Baby».

Όμως, όπως εύλογα αναρωτιέται το Variety, μια περιορισμένη κυκλοφορία σε μια χούφτα αίθουσες μπορεί πραγματικά να χαρακτηριστεί ως το κατάλληλο σχέδιο διανομής για ένα θρύλο της βιομηχανίας που έχει παραμείνει πιστός σε ένα στούντιο επί δεκαετίες;

Με πληροφορίες από Variety, Worldofreel 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΘυμάστε την κολλημένη μπανάνα του Κατελάν; Το «έργο τέχνης» αποτιμάται στα 1,5 εκατ. δολάριαTo συγκινητικό τρέιλερ της ταινίας «Maria» με την Αντζελίνα Τζολί ως Μαρία Κάλλας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Juror No, Warner, Κλιντ Ίστγουντ,Juror No, Warner, klint istgount