Τεράστιο κονβόι του ρωσικού στρατού καθ' οδον προς το Κίεβο της Ουκρανίας, βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Το βαρύ πυροβολικό βάζει μπροστά η Ρωσία που το πρωί βομβάρδισε ακόμη και μέσα στο κέντρο του Χάρκοβο ενώ δυνάμεις της έχουν εισέλθει στη Χερσώνα και ένα τεράστιο στρατιωτικό κονβόι , μήκους 64χλμ κατευθυνόταν προς το Κίεβο

Στο μεταξύ, η Μόσχα, με δηλώσεις υπουργών της διαμηνύει πως δεν θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς δεν μπορεί να επιτρέψει την απόκτηση πυρηνικών από την Ουκρανία και απαιτεί την ουδετερότητά της ως προς το ΝΑΤΟ

καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. 

Ο δε ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι απευθύνθηκε στο σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας από τους Ευρωπαίους να μην αφήσουν μόνη τη χώρα του και επανέλαβε το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. 

Περίπου 680.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ο επικεφαλής της UNHCR, Φιλίπο Γκράντι, προσθέτοντας πως «βλέπουμε αυτό που θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της Ευρώπης αυτόν τον αιώνα». 

Ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει πως από την έναρξη της εισβολής έχουν σκοτωθεί 136 άμαχοι (13 παιδιά) και έχουν τραυματιστεί πάνω από 400 εκ των οποίων 253 σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. 

Όλες οι εξελίξεις

00.00 Σύνοψη των γεγονότων της Τρίτης γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

-Ρωσικός πύραυλος χτύπησε τον πύργο της τηλεόρασης της ουκρανικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας πέντε άτομα και τραυματίζοντας άλλα πέντε, κοντά στο μνημείο του Μπάμπι Γιαρ για τα θύματα των σφαγών των Ναζί κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

-Η επίθεση έλαβε χώρα αφού το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κάλεσε τους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν, λέγοντας πως σχεδιάζονταν πλήγματα σε σημεία που έχουν σχέση με τις επικοινωνίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών στην πρωτεύουσα.

-Πυραυλικά πλήγματα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άμαχοι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι όταν επλήγησαν τα κεντρικά της τοπικής κυβέρνησης και ένα μπλοκ κατοικιών. 

-Πάνω από 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό χτύπησε στρατιωτική βάση στην Οχτίρκα, πόλη ανάμεσα στο Χάρκοβο και το Κίεβο, έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της περιφέρειας. 

-Δεύτερος γύρος συνομιλιών είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη (2/3) ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγή της ρωσικής πλευράς. Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν είχαν επιβεβαιώσει, ενώ ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι απίθανο να συναντηθούν αύριο για συνομιλίες, προσθέτοντας ότι τα αιτήματα της Μόσχας προκειμένου να σταματήσει την εισβολή είναι «μη ρεαλιστικά». Ο Καλίν είπε ότι «πιθανότατα δεν θα συναντηθούν» αύριο, Τετάρτη, μιλώντας στο CNN Turk. «Το πιο πιθανό είναι να αναβληθούν (οι συνομιλίες) για μια-δυο μέρες. Είμαστε σε επαφή με τις διαπραγματευτικές ομάδες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα σταματήσει την επίθεση όταν αντιληφθεί την οικονομική ζημία που προκαλείται στη Ρωσία.

Ρωσία μπλόκαρε δύο ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, τον τηλεοπτικό σταθμό Dozhd, γνωστό και ως TVRain, και το ραδιόφωνο Ekho Moskvy, για «διασπορά ψευδών πληροφοριών» για την εισβολή στην Ουκρανία. 

-Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις πριν αρχίσουν ουσιώδεις συνομιλίες. Επίσης, κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. 

-Απευθυνόμενος στο ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη ο Ζελένσκι δίνει «τους καλύτερους ανθρώπους της» για την επιθυμία της να αντιμετωπίζεται ως ίση και για το τίμημα της ελευθερίας. 

23.45 Ερχεται πλαφόν κέρδους στα προϊόντα που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

23.30 Νέα ρεκόρ στις τιμές σίτου και αραβοσίτου

Οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν την Τρίτη σε νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, αντίστοιχα σε 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν την άνοδό τους από τη χθεσινή ημέρα, ενώ η κρίση εδραιώνεται: τα ουκρανικά λιμάνια εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα και η ζήτηση είναι μεγάλη, με αγοραστές που αναζητούν λύσεις για να αντικαταστήσουν τα ουκρανικά φορτία στα οποία ήλπιζαν ότι μπορούν να υπολογίζουν.

23.20 Δεύτερος Ουκρανός ποδοσφαιριστής νεκρός στον πόλεμο

Βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, μαζί με τη μητέρα του, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στο Κίεβο.

23.10 Google και Apple ανακοίνωσαν μέτρα κατά της Ρωσίας 

Η Alphabet Inc, στην οποία ανήκει η Google, επιβεβαίωσε πως αφαιρεί τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (όπως το RT) από τις ειδησεογραφικές υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής ειδήσεων Google News, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Εν τω μεταξύ, η Apple ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι «παγώνει» όλες τις εξαγωγές προς τη Ρωσία και ότι περιορίζει τη χρήση του Apple Pay και άλλων υπηρεσιών της.

22:36 Ρώσοι αξιωματούχοι απείλησαν να μπλοκάρουν τη Wikipedia 

Η Roskomnadzor, αρμόδια υπηρεσία της Ρωσίας για τα media, απειλεί να μπλοκάρει την ιστοσελίδα σε όλη τη χώρα για ένα άρθρο με τίτλο «Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022» (Russian invasion of Ukraine in 2022). Η ρωσική υπηρεσία κατηγορεί τη Wikipedia για «παράνομη διάδοση πληροφοριών» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, τις απώλειες Ουκρανών αμάχων και τα bank runs. 

22:17 Nord Stream 2: Πτώχευση

22:07 Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικές ως προς τις παραδοχές απωλειών στην Ουκρανία, μα περιφερειακές αρχές λένε ότι προσφέρονται αποζημιώσεις στις οικογένειες νεκρών Ρώσων στρατιωτών. Το ραδιόφωνο Ekho Moskvy μετέδωσε πως ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ είπε πως οι συγγενείς τους θα πληρώνονταν δύο εκατομμύρια ρούβλια (γύρω στα 20.000 δολάρια). Το ίδιο ποσό αναφέρθηκε και από τον κυβερνήτη του Κρασνοντάρσκ, Βενιαμίν Κοντράτιεφ, που κατονόμαστε έναν Ρώσο στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία. 

22:05 Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει αύριο 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα Δυτικά, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Ειδικότερα, όπως γνωστοποιούν, η πομπή αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη αύριο στις 11:00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα.

Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, επισημαίνουν. Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

21:46 Η ΕΕ ενέκρινε την έξωση επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, περιλαμβανομένης της VTB. Ωστόσο εξαιρείται η Sberbank και ένα τμήμα τράπεζας που ανήκει στη Gazprom. 

NEW: EU ambassadors agreed to exclude seven Russian banks from the SWIFT financial-messaging system but spared the nation’s biggest lender Sberbank and a bank part-owned by Russian gas giant Gazprom

Live updates ⬇️https://t.co/XVbhxDZsl6

Bloomberg (@business) March 1, 2022

21:25 Δυνητικό έγκλημα πολέμου.

21:08 Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα πρόσωπα και οργανισμούς της Λευκορωσίας, με αφορμή τον ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα αυτή, διευκολύνοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κυρώσεις επιβλήθηκαν σε δύο αμυντικές βιομηχανίες και σε τέσσερις αξιωματούχους του αμυντικού τομέα, στους οποίους περιλαμβάνεται ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Λευκορωσίας και πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, υποστράτηγος Βίκτορ Γκούλεβιτς.

21:07 Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επιβεβαίωσε πως θα πραγματοποιήσει ακροάσεις στις 7 και τις 8 Μαρτίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

#BREAKING The International Court of Justice said Tuesday it would hold hearings on March 7 and 8 over the war in Ukraine as fighting intensifies pic.twitter.com/fzeegxgaTt

AFP News Agency (@AFP) March 1, 2022

21:03 Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, συζητήθηκε η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία καθώς αμύνεται απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, και ο Τζο Μπάιντεν «υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων συνεχιζόμενων παραδόσεων βοήθειας ασφαλείας, οικονομικής στήριξης και ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ηγέτες συζήτησαν πώς οι ΗΠΑ, μαζί με συμμάχους και εταίρους, συνεργάζονται για να θέσουν τη Ρωσία προ των ευθυνών της, περιλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων που ήδη επηρεάζουν τη ρωσική οικονομία». 

20:26 Μεγάλη έκρηξη στο Χάρκοβο- ενδεχομένως από θερμοβαρικό όπλο. 

#BREAKING:

Heavy explosion in #Kharkiv.

Seems like a thermobaric bomb.#Kyiv#Ukrainepic.twitter.com/96wjVJnrhS

— ENONews
Keywords
κιεβο, cnn turk, ρωσία, νατο, unhcr, μπλοκ, μμε, cnn, ερχεται, google, apple, news, reuters, εταιρεία, pay, media, ukraine, wikipedia, τραπεζες, swift, vtb, sberbank, system, gas, giant, bloomberg, business, tuesday, fighting, twitter, afp, ηπα, βομβα mall, heavy, bomb, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, www.google.gr, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, alpha bank, προξενειο ρωσιας, giant, vtb, ρωσία, ηγετης, ηπα, μητερα, μμε, μνημειο, ουκρανια, ραδιοφωνο, ρωσικα, afp, apple, bloomberg, cnn, cnn turk, news, reuters, ukraine, αγορα, αρθρο, ανδρουλακης, αρωγη, αφορμη, βοηθεια, γινει, γυρος, δηλωσεις, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, επικοινωνια, επτα, επιθυμια, ερντογαν, ερχεται, εταιρεία, ζημια, ζωνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιση, μπλοκ, μολδαβια, μοσχα, ναζι, νατο, οικος, πηγη, πουτιν, πρωι, πωλησεις, ρεκορ, ρολο, συνεχεια, σωμα, σοφια, σπιτι, τμημα, τριτη, ανηκει, bomb, εξαγωγες, fighting, gas, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, media, μπροστα, pay, πηγες, ρωσοι, sberbank, system, swift, tuesday, unhcr
Τυχαία Θέματα