Yπερφαγία: Η λεπτή διαχωριστική γραμμή που γίνεται διαταραχή και πώς να την αντιμετωπίσουμε
Η υπερφαγία μπορεί τυπικά ορίζεται ως υπερκατανάλωση τροφής, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλός ο ορισμός της. Υπερφαγία είναι από την υπερκατανάλωση τροφής σε γεύμα ή το συνεχές τσιμπολόγημα, εως μια αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή, με συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια.
Οπως γράφει η διαιτολόγος-διατροφολόγος από την Μυτιλήνη, Μαρία Μαντζώρου, η υπερκατανάλωση τροφής είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς διαιτώμενους. Πίσω από την υπερκατανάλωση τροφής κρύβονται διάφοροι παράγοντες.
Πότε ηΗ υπερφαγία μπορεί να είναι η υπερβάλλουσα κατανάλωση φαγητού λόγω βιολογικής πείνας μετά από πολλές ώρες νηστείας (πχ. όταν το άτομο δεν έχει προλάβει να καταναλώσει φαγητό μέσα στη μέρα λόγω υποχρεώσεων), ή λόγω συνεχούς τσιμπολογήματος, που οδηγεί εν τέλει και σε υψηλά επίπεδα πείνας, ή η ασυναίσθητη (υπερ) κατανάλωση τροφής μπροστά σε οθόνες και η κατανάλωση τροφής λόγω συναισθηματικής πείνας (πχ. βαρεμάρα, άγχος, εκνευρισμός, κόπωση, κ.α.).
Η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίαςΗ διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας (binge eating disorder) σύμφωνα με το DSM-5 είναι η κατανάλωση τροφής, σε ορισμένο χρονικό διάστημα (πχ. σε δύο ώρες), σε ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταναλώσουν στο ίδιο χρονικό διάστημα σε όμοιες συνθήκες.
Κατά το υπερφαγικό επεισόδιο υπάρχει η αίσθηση της απώλειας του ελέγχου της κατανάλωσης της τροφής, δηλαδή το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει.
Τα επεισόδια σχετίζονται με τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω:
Γρηγορότερη κατανάλωση τροφήςΚατανάλωση τροφής μέχρι το άτομο να νιώσει άβολα χορτάτοΚατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής, χωρίς να υπάρχει το αίσθημα της βιολογικής πείναςΚατανάλωση φαγητού μόνο το άτομο, λόγω ντροπής από τη μεγάλη ποσότητα τροφής που καταναλώνειΑίσθημα αηδίας, θλίψης, και ενοχών μετά το υπερφαγικό επεισόδιοΥπάρχει αίσθημα δυσφορίας σε σχέση με την υπερφαγία, ενώ τα επεισόδια συμβαίνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, για τρεις μήνες. Στη διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας δεν υπάρχουν αντιρροπιστικές συμπεριφορές και περιορισμός λήψης τροφής που παρατηρούνται σε άλλες διατροφικές διαταραχές, ενώ σημαντικό είναι να τονιστεί ότι τα υπερφαγικά και τα βουλιμικά επεισόδια διαφέρουν.
Το σωματικό βάρος δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο για τη διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας, και παρατηρείται και σε γυναίκες και σε άντρες, ενώ συνήθως ξεκινά προς το τέλος της εφηβείας και στην αρχή της δεκαετίας των 20. Τα επεισόδια προκαλούνται από άβολα συναισθήματα, από χαρά, από την “ευκαιρία” όταν το άτομο είναι μόνο του, και μπορεί να είναι και προγραμματισμένα.
Η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών είναι σημαντική, και συμπεριλαμβάνουν διεπιστημονική ομάδα από ιατρό, ψυχολόγο ή/και ψυχίατρο, και διαιτολόγο-διατροφολόγο. Ο ρόλος του διαιτολόγου-διατροφολόγου είναι σημαντικός για τη διατροφική συμβουλευτική και την διατροφική εκπαίδευση.
Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;Βρίσκουμε τι την προκαλεί
Για την αντιμετώπιση της υπερφαγίας είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο τι την προκαλεί. Η καταγραφή των γευμάτων/σνακ και των συναισθημάτων πριν και μετά την κατανάλωση τροφής είναι ένα απλό μεν, ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο που βοηθάει στο να κατανοήσουμε τις αφορμές που οδηγούν στην υπερφαγία, είτε πρόκειται για διατροφική διαταραχή ή όχι.
Σπάμε τον φαύλο κύκλο τηςΟ φαύλος κύκλος της υπερφαγίας αναδεικνύει την επίδραση του αυστηρού περιορισμού λήψης τροφής στην υπερφαγία. Αν και η αυστηρή δίαιτα δεν είναι μοναδική αιτία για την υπερφαγία, είναι κοινή για πολλά άτομα.
Ακούμε το σώμα μας και το θρέφουμεΠεινάμε ανά τρεις με τέσσερις ώρες περίπου. Η πείνα είναι φυσιολογική και είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μας ειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα να του προσφέρουμε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να τρώμε όταν πεινάμε μέτρια έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε με ηρεμία το φαγητό μας, και να νιώσουμε τον κορεσμό.
Ο προγραμματισμός των γευμάτων και σνακ για τη μέρα είναι ιδιαίτερα βοηθητικός στην αντιμετώπιση της υπερφαγίας. Έτσι, έχουμε ικανοποιητικά, χορταστικά και θρεπτικά γεύματα και σνακ.
Απολαμβάνουμε το φαγητόΤο φαγητό είναι ανάγκη, αλλά είναι και απόλαυση. Αν δεν απολαύσουμε το φαγητό, τότε καταφεύγουμε στην κατανάλωση επιπλέον φαγητού ή/και αναζητούμε την απόλαυση σε κάποιο γλύκισμα.
Συνεπώς, είναι σημαντικό να αφιερώσουμε χρόνο και τις αισθήσεις μας στην απόλαυση του φαγητού.
Αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μαςΚαταφεύγουμε στο φαγητό όχι μόνο λόγω βιολογικής, αλλά και λόγω συναισθηματικής πείνας.
Όταν δεν νιώθουμε καλά ή άνετα, είτε λόγω άγχους ή κόπωσης ή ανίας, το φαγητό μπορεί να φανεί ως μια καλή λύση, καθώς μας κάνει να νιώθουμε καλά. Όμως, η αίσθηση που μας δίνει το φαγητό είναι στιγμιαία, και μετά θα πρέπει και πάλι να έρθουμε αντιμέτωποι με τα συναισθήματά μας.
Όλοι μας τρώμε λίγο ως πολύ συναισθηματικά, όμως το πρόβλημα εντείνεται όταν καταφεύγουμε στο φαγητό συνεχώς, αντί να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας.
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας, χωρίς να καταφύγουμε στο φαγητό είναι σημαντικό να τα κατανοήσουμε. Οι Resch & Tribole, πρωτοπόρες της “Διαισθητικής Διατροφής” συστήνουν να αναρωτηθούμε α. τι νιώθουμε και β. τι χρειαζόμαστε, και να ζητήσουμε βοήθεια από τους γύρω μας, αν μπορούν να μας βοηθήσουν. Άλλωστε, αν κάτι μας απασχολεί είναι πιο πιθανό να μας βοηθήσει μια φίλη, παρά ένα πιάτο φαγητό.
Εν κατακλείδι, η υπερφαγία έχει πολλές πλευρές. Αναλόγως την περίπτωση, αντιμετωπίζεται διαφορετικά, και είναι σημαντικό όχι μόνο να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την υπερφαγία είτε είναι διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας, είτε όχι, για να νιώσουμε καλά ψυχικά και σωματικά, και για να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τι είναι οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και πώς επηρεάζουν τη διατροφική μας συμπεριφοράΔίαιτα ή διάθεση για ζωή; Τι θα μας βοηθήσει να μπούμε στα ρούχα μαςΠέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν ξεκινήσουμε δίαιτα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέφτουν σαν τις «μπεκάτσες» τα drones, τουρκικής κατασκευής, «Bayraktar TB2»
- Πάτρα: Ένα λάθος μπορεί να ανατρέψει τις έρευνες για τα νεκρά κοριτσάκια
- Φάτε αυτό το βράδυ αν θέλετε να κάψετε λίπος στον ύπνο σας
- Τα λάθη πληρώνονται
- Νέα πρόκληση: Τουρκικές κινήσεις στα Ίμια!
- Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις αμέσως
- Απόρρητα στοιχεία-σοκ από ΗΠΑ: Ερχεται δεύτερη μεγάλη ρωσική εισβολή – Προβλέπουν σφαγή στο Κίεβο
- Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο: Οι Ρώσοι τουρίστες θα πάνε στην Τουρκία
- Τρία παιδιά με σύνδρομο MIS-C στο Νοσοκομείο Φιλιατών
- Ανεβάζει και πάλι τους τόνους η Ζαχάροβα: «Αποναζιστικοποιήθηκε άραγε ποτέ η Γερμανία;»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Το διπλό φιλί της ζωής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη
- Οι συνομιλίες δεν απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις
- Yπερφαγία: Η λεπτή διαχωριστική γραμμή που γίνεται διαταραχή και πώς να την αντιμετωπίσουμε
- «Αιώνιος» φοιτητής ιατρικής εμφύτευσε στο αυτί του Bluetooth για να εξαπατήσει στις εξετάσεις
- Έπαιξε τους αριθμούς πινακίδας του κατεστραμμένου αυτοκινήτου της και κέρδισε το λαχείο
- «Ηχεία εκδίκησης» βοηθούν τους Νοτιοκορεάτες να αντιμετωπίσουν τους θορυβώδεις γείτονες
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Yπερφαγία: Η λεπτή διαχωριστική γραμμή που γίνεται διαταραχή και πώς να την αντιμετωπίσουμε
- «Ηχεία εκδίκησης» βοηθούν τους Νοτιοκορεάτες να αντιμετωπίσουν τους θορυβώδεις γείτονες
- «Αιώνιος» φοιτητής ιατρικής εμφύτευσε στο αυτί του Bluetooth για να εξαπατήσει στις εξετάσεις
- Έπαιξε τους αριθμούς πινακίδας του κατεστραμμένου αυτοκινήτου της και κέρδισε το λαχείο
- Το διπλό φιλί της ζωής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη
- Οι συνομιλίες δεν απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις
- Σπουδαίες νίκες για ΠΑΣ Γιάννινα και Ατρόμητο με Λαμία και Απόλλωνα αντίστοιχα
- Τι γίνεται με τα ελληνικά και ξένα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
- Ακινητοποιημένο στον λιμένα Γιούζνε της Οδησσού ελληνικό φορτηγό πλοίο
- Τεράστια εκτός έδρας νίκη της εθνικής μπάσκετ επί της Τουρκίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Eισβολή στην Ουκρανία: Τεράστιο ρωσικό κονβόι βόρεια του Κιέβου
- Υπό ρωσικό κλοιό το Κίεβο- Συγκρούσεις στο Χάρκοβο, περικυκλώθηκε η Χερσώνα, 70 ουκρανοί στρατιώτες νεκροί σε βομβαρδισμό βάσης (Live blog)
- Ουκρανία: Το ρωσικό στρατιωτικό κονβόι κοντά στο Κίεβο εκτείνεται σε μήκος 67 χιλιομέτρων
- Ουκρανός έκανε δολιοφθορά σε πολυτελές γιοτ αξίας 7,7 εκατ. δολαρίων Ρώσου εκατομμυριούχου
- O Κώδικας Διαχείρισης του FSRU, η επενδυτική πολιτική της EnExClear και οι νέες επενδύσεις
- Μάρκος Λεζές: Ο γιατρός είπε ότι δεν θα ζήσω - Στα 16 μου έμαθα ότι είμαι υιοθετημένος
- Κακοκαιρία - Αγριεύει η «Μπιάνκα»: Επιδείνωση με νέες καταιγίδες και σφοδρές χιονοπτώσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεύτερο σφοδρότερο κύμα ρωσικών επιθέσεων φοβούνται οι Αμερικανοί
- Κορονοϊός: Προσδοκίες από το εμβόλιο της Novavax – Προειδοποίηση για αύξηση λοιμωδών νοσημάτων λόγω πολέμου
- Σεισμός στο Άγιο Όρος – To επίκεντρο στη θάλασσα (Photo)