Microsoft: Πως η Αμερική ανακάλυψε την Ελλάδα

Αρχική επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων –που αν και δεν μπορεί αν προσδιοριστεί ακριβώς, ενδέχεται να αγγίξει το 1 δις.ευρώ- στην Αττική, δρομολόγησε χθες και επισήμως η Microsoft ανακοινώνοντας τη δημιουργία προηγμένου data center, που θα αποθηκεύει, θα διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό νέφος και θα διασυνδέεται με την παγκόσμια υποδομή cloud

που αναπτύσσει παγκοσμίως.

Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε 4 χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες 3, σε Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Κατ’αρχάς θα απασχολήσει 100 εξειδικευμένους επιστημονικά εργαζόμενους (αριθμός που ενδέχεται να αγγίξει τους 200), ενώ ήδη έχει εξασφαλίσει κτίρια που θα στεγάσουν τη νέα δομή της στην Ελλάδα. Πρόκειται δε για εγκαταστάσεις με θετικό ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός έχει θέσει ως στόχο τη λειτουργία όλων των data centers του με ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές έως το 2025. Υπενθυμίζεται επίσης πως πέραν της παραπάνω κίνησης, η Microsoft μέσα στον Μάιο του 2020 εξαγόρασε την ελληνική τεχνολογική startup εταιρεία Softomotive, αναγνωρίζοντας το επίπεδο του ανθρώπινου επιστημονικού προσωπικού της χώρας.

Η απόφαση που προετοιμάστηκε εδώ και μήνες σε συνεργασία και με την ελληνική κυβέρνηση, αναδεικνύοντας ένα συντονισμένο σχέδιο οικονομικής διπλωματίας, ήρθε επίσης μετά την ψήφιση του νόμου για τoν Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που μεταξύ άλλων καθορίζει πως το Δημόσιο θα στραφεί αποκλειστικά σε υπηρεσίες cloud, υποχρεωτικά από το 2022 και έπειτα. Η επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth, έρχεται σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη και δρομολογούνται έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου.

H απόφαση της Microsoft συνοδεύει επίσης σειρά άλλων αμερικανικών επενδύσεων που δρομολογούνται στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό δε προ δεκαπενθημέρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον επικεφαλής της DFC, Άνταμ Μπόιλερ, η οποία αποτελεί τη δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος οργανισμός αποδεικνύεται εξαιρετικά δραστήριος στη ΝΑ Ευρώπη – έχοντας επενδύσει 4 δις.δολάρια το τελευταίο 3μηνο σε διάφορα projects- μετά τη σχετική έγκριση που έλαβε από το αμερικανικό Κογκρέσο στα τέλη του 2019 για το ευρύτερο project EastMedAct.

Υπενθυμίζεται επίσης πως πέραν της Microsoft επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν ανακοινώσει τόσο Cisco στη Θεσσαλονίκη, όσο και η Pfizer, η Applied Materials και η Blink Charging.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Μητσοτάκης για την επένδυση της Microsoft: Η Ελλάδα παγκόσμιος κόμβος της ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων Κομβική ονομασία: «Επενδύσεις» - Τα σχέδια που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας Έρευνα: Αξιοποιώντας την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα