O «Δίας» της Lockheed Martin είναι ένα διαστημόπλοιο «για όλες τις δουλειές»

Ένα διαστημόπλοιο «για όλες τις δουλειές» ετοιμάζει η Lockheed Martin. Το σκάφος που προτείνει η εταιρεία για το πρόγραμμα Commercial Resupply Services 2 (CRS-2) της NASA περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία: ένα επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό σκάφος (space serving vehicle) ονόματι Jupiter (Δίας), ένα μεγάλο, πολλαπλών χρήσεων κοντέινερ ονόματι Exoliner και έναν ρομποτικό βραχίονα.

Τα
αποκαλυπτήρια έγιναν στις 12 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον. Η προσέγγιση αυτή, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, προσφέρει στη NASA εκτεταμένες δυνατότητες μεταφοράς φορτίου και χρήσης για εμπορικούς σκοπούς, ενώ παράλληλα θέτει βάσεις για μελλοντικά συστήματα εξερεύνησης στο βαθύ Διάστημα.

Το CRS-2 είναι ένα πρόγραμμα της NASA για την αποστολή προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να στέλνουμε στους αστροναύτες του ISS τις προμήθειες που απαιτούνται στην ώρα τους κάθε φορά» αναφέρει η Γουάντα Σίγκουρ, αντιπρόεδρος και general manager της Lockheed Martin Spaces Sysems (Civil Space). «Η προσέγγισή μας είναι ειδικά σχεδιασμένη για την παράδοση μεγάλου όγκου σημαντικών προμηθειών και φορτίων με κάθε πτήση, στην ώρα τους. Για αυτό και συνδυάζουμε αποδεδειγμένα αποτελεσματικές τεχνολογίες, οι οποίες είναι αξιόπιστες, ασφαλείς και οικονομικές».

Το διαστημόπλοιο Jupiter βασίζεται στο σχέδιο του MAVEN, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Άρη και του OSIRIS-REx, που κατασκευάζεται με σκοπό μια αποστολή σε αστεροειδείς για λήψη δειγμάτων. Το Exoliner βασίζεται πάνω στα σχέδια της Thales Alenia Space για το Automated Transfer Vehicle, ενώ ο βραχίονας (MacDonald Dettwiler and Associates) βασίζεται σε τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί τόσο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όσο και στο διαστημικό λεωφορείο.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, το σκάφος δεν αποτελεί απλά ένα επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο που μπορεί να αξιοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς, αλλά είναι και σχεδιασμένο για να υποστηρίζει μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές στο βαθύ Διάστημα, καθώς ο χώρος φόρτωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρόφιμα, καύσιμα, νερό και εξοπλισμό για αστροναύτες σε μεγάλης διάρκειας επανδρωμένες αποστολές.
Keywords
Τυχαία Θέματα