O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κατηγορεί τη Ρωσία για την κρίση αερίου της Ευρώπης

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κατηγόρησε τη Ρωσία για μεγάλο μέρος της κρίσης του αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας την Τετάρτη ότι οι υψηλές τιμές και τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά της ρωσικής κρατικής εταιρείας αερίου Gazprom.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, δήλωσε σε online συνέντευξη Τύπου πως η Ρωσία

θα μπορούσε να στείλει μέχρι και 1/3 παραπάνω αέριο μέσω των υπαρχόντων αγωγών. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε περίπου το 10% της ευρωπαϊκής ημερήσιας κατανάλωσης- περίπου η ποσότητα που στελέχη της βιομηχανίας λένε ότι θα χρειαζόταν για την αποφυγή σημαντικών ελλείψεων σε περίπτωση καιρού που θα ήταν ψυχρότερος του αναμενομένου.

«Από άποψης ευρωπαϊκού αερίου...πιστεύουμε ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία της στενότητας στις ευρωπαϊκές αγορές αερίου εξαιτίας της συμπεριφοράς της Ρωσίας» είπε ο Μπιρόλ. «Αντίθετα με άλλους υποστηρικτές των αγωγών, όπως η Νορβηγία, η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν, που αυξάνουν τις προμήθειές τους στην Ευρώπη, η Gazprom μείωσε τις εξαγωγές της στην Ευρώπη κατά 25% στο τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, παρά τις υψηλές τιμές της αγοράς» πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπογραμμίσει ότι η Gazprom έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβολαίων και έχει αποδώσει τις υψηλές τιμές αερίου στις spot αγορές στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για κίνηση προς την κατεύθυνση των ευμετάβλητων τιμολογήσεων βραχυπρόθεσμων αγορών. Έχει επίσης υποστηρίξει πως Γερμανοί πελάτες μεταπωλούσαν ρωσικό αέριο στην Πολωνία και στην Ουκρανία αντί να καλύψουν τις ανάγκες της δικής τους αγοράς.

Δεχόμενος πιέσεις από δημοσιογράφους ο Μπιρόλ απέφυγε να πει ευθέως ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση στη δυτική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει μετακινήσει χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει απαιτήσει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Επίσης, επιθυμεί έγκριση του νεοκατασκευασθέντα αγωγού Nord Stream 2, που θα παρέκαμπτε άλλες χώρες και θα άρχιζε τη μεταφορά αερίου απευθείας στην Ευρώπη, μα αντιμετωπίζει αντίσταση από την Ουκρανία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ.

Ο Μπιρόλ απάντησε πως «θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι οι σημερινές χαμηλές ροές αερίου στην Ευρώπη συμπίπτουν με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις για την Ουκρανία. Απλά ήθελα να υπογραμμίσω αυτή τη σύμπτωση».

Με πληροφορίες από Associated Press

Keywords
Τυχαία Θέματα
O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, Ρωσία, Ευρώπης,O diethnis organismos energeias, rosia, evropis