O κορονοϊός πιέζει τη βόρεια Ελλάδα: Αύξηση κρουσμάτων και μίνι lockdown

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα δεδομένα ως προς την πορεία της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα, τη στιγμή που στο σύνολο της χώρας φαίνεται να παρατηρείται σταθεροποίηση.

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάχθηκαν την Πέμπτη οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, με μίνι lockdown να τίθεται σε ισχύ.

Κατά

την ενημέρωση της Πέμπτης για τον κορονοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως «η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα», υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «αύξηση κατά 60% παρουσιάζει η Κοζάνη. Διπλασιασμό των κρουσμάτων η Ξάνθη. Υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Υπάρχει αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα που κυμαίνεται από 11% έως 36% - «χτυπάει καμπανάκι κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Το φθινόπωρο μπαίνει τώρα, ο χειμώνας είναι μπροστά. Είναι σημαντικό να το έχουμε υπόψιν μας και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ανεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό. Χτυπάει ένα “καμπανάκι κινδύνου”. Θέλουμε να είναι ενήμερος όλος ο κόσμος ότι τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν και θέλουμε να αποφύγουμε πάση θυσία τα πολλά κρούσματα» πρόσθεσε.

Από πλευράς του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι η επιδημία φαίνεται να εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης στη χώρα, οι επιστήμονες, όμως, έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην αύξηση της επιδημικότητας σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, που καταγράφονται ήδη χαμηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα. «Δυστυχώς σε όποιες από αυτές τις περιοχές καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού αναμένουμε, με σημαντική βεβαιότητα, ταχύτερη αύξηση της επιδημίας, καθώς και υψηλότερη νοσηρότητα», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυναμικής παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανέρχονταν στα 2.125, με 31 νέους θανάτους. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 345 κρούσματα, 22 στην Καστοριά, 46 στην Ξάνθη και 39 στη Δράμα, ενώ 46 αναφέρθηκαν και στην Κοζάνη.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τα ηφαίστεια της ΕλλάδαςΔέκα πράγματα που ενοχλούν πολύ τους γιατρούς κατά την διάρκεια των ραντεβούΈρευνα: Πτώση μετεωρίτη «εξηγεί» τη βιβλική καταστροφή στα Σόδομα
Keywords
Τυχαία Θέματα