«Turkaegean»: Η εργαλειοποίηση του τουρισμού από την τουρκική εξωτερική πολιτική
Με αφορμή την κατοχύρωση του brand «Turkaegean» ( Τουρκικό Αιγαίο) από την Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), θα ήθελα να εκφράσω κάποιες θέσεις που έχω δημοσιεύσει στο παρελθόν αναφορικά με την «εργαλειοποίηση» του τουρισμού και το ρόλο του ως ήπια μορφή ισχύος, δηλ. αυτό που αποκαλούμαι «τουριστική διπλωματία».
Καταρχήν, αναμφισβήτητα η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» που δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), αποτελεί ισχυρό πλήγμα
Κατά δεύτερον, η Τουρκία με αυτή τη στρατηγική της κίνηση, δείχνει πως αξιοποιεί τον τουρισμό και ως εργαλείο άσκησης ήπιας ισχύος στη φαρέτρα της εξωτερικής της πολιτικής. Και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να αξιολογηθεί, δηλ. η δημιουργία της τουριστικής ταυτότητας μιας χώρας και με βάση τα γεωπολιτικά της χαρακτηριτικά , όπως εν προκειμένω το «Turkaegean».
Η θεώρηση πως η εξωτερική πολιτική αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και μόνο, καταρρίπτεται με τους σύγχρονους όρους και κανόνες άσκησης της, καθώς η εξωτερική πολιτική μιας χώρας χρειάζεται να είναι πολυδιάστατη/ πολυεπίπεδη στο πλαίσιο ενός επιτελικού και στρατηγικού κυβερνητικού σχεδιασμού.
Η ανάπτυξη πολιτικών ήπιας ισχύος μέσα από δράσεις τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνίας των πολιτών, περιβάλλοντος, κα., μπορούν να αναδείξουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας και να προάγουν σύγχρονες μορφές διπλωματίας. Εν προκειμένω, ενώ ο τουρισμός αποτελεί ένα σύνθετο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και παγκόσμιο φαινόμενο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως έως σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε ως εργαλείο παραγωγής πολιτικής ήπιας ισχύος αλλά κυρίως ως οικονομικό-κοινωνικό εργαλείο.
Επίσης, η ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων με πολιτικές ήπιας ισχύος (low policy) και από άλλους δρώντες οργανισμούς μπορεί να συμβάλλει προς τη θετική κατεύθυνση της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Δρώντες οργανισμοί όπως είναι σήμερα οι αιρετές περιφέρειες και οι καλλικρατικοί δήμοι που καλούνται μέσα από το νέο τους ρόλο ως ισχυρά αυτοδιοικητικά κέντρα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην άσκηση πολιτικής ήπιας ισχύος (low policy).
Ειδικότερα, στο επιστημονικό μου άρθρο με τίτλο «Τουριστική διπλωματία: η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη εξωτερικών σχέσεων ήπιας ισχύος η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ως μελέτη περίπτωσης», που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, εκδ. ΛΕΙΜΩΝ, 2021 (Β ́ Αναθεωρημένη Έκδοση), τονίζω το ρόλο του τουρισμού όχι μόνο ως αντικείμενο της οικονομίας αλλά και ως μηχανισμό παραγωγής πολιτικής ήπιας ισχύος, απ’ όπου θα αναδειχθούν νέα πεδία και νέοι συσχετισμοί περιφερειακών συνεργασιών που μπορούν να ενδυναμώσουν την διεθνή εικόνα της Ελλάδας και να δημιουργήσουν συμμαχίες σε χαμηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης, όπως είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι. Οι δε προτάσεις μου που αφορούν στην:
-Αξιοποίηση του τουρισμού ως πυλώνα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας στο πλαίσιο της ήπιας ισχύος.
-Ανάδειξη και θεσμοθέτηση του όρου «τουριστική διπλωματία» ως μια νέα μορφή διπλωματίας και δημιουργία του ‘τουριστικού ακόλουθου’.
-Ανάλυση και εφαρμογή του τουρισμού ως εργαλείου ανάπτυξης περιφερειακών και διεθνών συνεργασιών.
- Ισχυροποίηση και θεσμική θωράκιση του ρόλου των ελληνικών περιφερειών στην άσκηση εξωτερικών συνεργασιών.
Εν κατακλείδι, είναι γεγονός πως η Τουρκία, κατάφερε να οικειοποιηθεί σε επίπεδο τουριστικής πολιτικής το brand «Turkaegean» και ως εκ τούτου ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση του και σε επίπεδο διπλωματίας, επιβάλλει, αφενός την άμεση ανάληψη ευθυνών από την κυβέρνηση, και αφετέρου επί τον τύπον των ήλων στα ζητήματα εκσυγχρονισμού και αναδιαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
Ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό πως η διπλωματία αποτελεί σημαντικότατο όπλο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και ως εκ τούτου, ενώ ο τουρισμός αντιπροσωπεύει μια ζωτική δύναμη για την ειρήνη και έναν παράγοντα φιλίας και κατανόησης ανάμεσα στους λαούς ολόκληρου του κόσμου, στην ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει σαφής μορφοποίηση της έννοιας και του περιεχομένου της τουριστικής διπλωματίας.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα εκ νέου να προωθήσω την θέση μου για την εδραίωση της τουριστικής διπλωματίας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και τη δημιουργία ανάλογων εργαλείων που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του ως μορφή ήπιας ισχύος.
Η Ελλάδα, έχει ανάγκη από μια ισχυρή εξωτερική πολιτική έναντι της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να θυσιάζεται κανένα «όπλο». Τόσο ο τουρισμός όσο και ο πολιτισμός μας, θα πρέπει να προτεραιοποιηθούν σε επίπεδο ήπιας μορφής ισχύος και να αποτελέσουν ισχυρά «όπλα» στην φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑργήσαμε, για ακόμη μια φορά, με το Turkaegean κύριε ΟικονόμουΜαργαρίτης Σχοινάς για turkaegean: Αποτυχία του EUIPO, να δράσει η Κομισιόν για διόρθωση του ζητήματοςΕΔΕ για το Turkaegean μετά το ρεπορτάζ της HuffPost GreeceΜαργαρίτης Σχοινάς για turkaegean: Αποτυχία του EUIPO, να δράσει η Κομισιόν για διόρθωση του ζητήματοςΕΔΕ για το Turkaegean μετά το ρεπορτάζ της HuffPost Greece- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συντάξεις: Ποιοι κινδυνεύουν με… fast track υπερχρέωση έως και 100.000 ευρώ
- Γιάννης Μπέζος: «Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν ο πιο σνομπ άνθρωπος που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
- Βίντεο: Η στιγμή που γυναίκα χτυπά έγκυο επειδή χορεύει και «δεν έχει ντυθεί όπως πρέπει»
- Διακοπή ρεύματος σήμερα 30/06 σε αρκετές περιοχές της Αττικής
- Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις «κόκκινες» παραλίες – Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν
- Πέρα από τη φρίκη: Με βίασαν και με ανάγκασαν να μαγειρέψω και να φάω ανθρώπινες σάρκες
- Ξέρεις τι να κάνεις μπροστά σε μια λιποθυμία;
- Βόμβα από Μπαλτάκο, έδιωξε τον Κλάτενμπεργκ!
- Εκλογές: 18 ή 25 Σεπτεμβρίου - Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον!
- «Φρένο» Μπάιντεν στον Ερντογάν για το Αιγαίο - Υποσχέσεις και αστερίσκοι για τα F-16
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Η ύπουλη κίνηση της Τουρκίας να διεισδύσει μέσω του ΝΑΤΟ στον κοινό ευρωπαϊκό στρατό
- «Turkaegean»: Η εργαλειοποίηση του τουρισμού από την τουρκική εξωτερική πολιτική
- Χώρισε τον πίσω τροχό του ποδηλάτου του στη μέση για να δείξει πώς δύο μισά κάνουν ένα ολόκληρο
- Νέα ισραηλινή στρατιωτική τεχνολογία επιτρέπει στους στρατιώτες να βλέπουν μέσα από τοίχους
- Γιάννης Καλαβριανός: Να προσεγγίζεις τα πράγματα με μία αθωότητα, όσο μπορείς με καθαρή ψυχή
- Πώς σκοτώνουν πραγματικά τον πόνο τα παυσίπονα; Από την ιβουπροφαίνη έως τη φαιντανύλη
- Πούτιν: Η Ρωσία θα απαντήσει «με το ίδιο νόμισμα» αν αναπτυχθούν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις σε Σουηδία και Φινλανδία
- Τρεις στρατηγικές για να αναζωογονήσουμε τη σχέση μας αυτό το καλοκαίρι
- Ο Σέρτζιο Γκαμπερίνι δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο κήπο, αυτή είναι η ιστορία του
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- «Turkaegean»: Η εργαλειοποίηση του τουρισμού από την τουρκική εξωτερική πολιτική
- Η ύπουλη κίνηση της Τουρκίας να διεισδύσει μέσω του ΝΑΤΟ στον κοινό ευρωπαϊκό στρατό
- Πούτιν: Η Ρωσία θα απαντήσει «με το ίδιο νόμισμα» αν αναπτυχθούν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις σε Σουηδία και Φινλανδία
- Γιάννης Καλαβριανός: Να προσεγγίζεις τα πράγματα με μία αθωότητα, όσο μπορείς με καθαρή ψυχή
- Ο απολαυστικός Τζον Μάλκοβιτς στο Ηρώδειο με το «The Music Critic»
- Τρεις στρατηγικές για να αναζωογονήσουμε τη σχέση μας αυτό το καλοκαίρι
- Χώρισε τον πίσω τροχό του ποδηλάτου του στη μέση για να δείξει πώς δύο μισά κάνουν ένα ολόκληρο
- Ο Σέρτζιο Γκαμπερίνι δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο κήπο, αυτή είναι η ιστορία του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καπραβέλος: «Tεστ στους τουρίστες και μάσκα ξανά γιατί ξεφεύγει η κατάσταση»
- Ενα άριστα αρκεί;
- Καταδρομική επίθεση σε τράπεζα στην Κυψέλη
- Τσίπρας: Υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Μέσα από το κελί η κατάθεση για τους φόνους Μαλένας – Ίριδας
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου
- Βουλή: Τροπολογία για τη νέα ενίσχυση για τα καύσιμα