Tuvunu: Το τσάι του βουνού απο την Κομοτηνή που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Ο Δημήτρης Κρις, μιλάει για το τσάι Tuvunu και το πως κατάφερε να εξάγει ελληνικό τσάι του βουνού στα πέρατα τυ κόσμου. It's tea time!

Πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα και γιατί επιλέξατε το τσάι του βουνού;
Το εγχείρημα ξεκίνησε όταν σκεφτήκαμε το 2010 να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την παραγωγική δυνατότητα μιας από τις πλέον σύγχρονες ζυθοποιίες της Ευρώπης, της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή, για την παραγωγή ενός νέου, 100% φυσικού και υγιεινού αφεψήματος,
που θα άλλαζε τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά αναψυκτικών.
Η επιλογή του Σιδερίτη, κοινώς γνωστού ως «Τσάι του Βουνού», έγινε μετά από την απόφασή μας να βασίσουμε το νέο μας εγχείρημα αποκλειστικά και μόνο σε πρώτες ύλες που μας παρέχει η ελληνική γη. Αφού, λοιπόν, αξιολογήσαμε τις ευεργετικές ιδιότητες που μας παρέχουν μια σειρά από ελληνικά βότανα και φυτά και συνυπολογίσαμε παράγοντες όπως η γεύση, η ευκολία στην καλλιέργεια, η διαθεσιμότητα γενετικού υλικού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καταλήξαμε στον Σιδερίτη. Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση αυτή ήταν το γεγονός ότι οι ορεινές περιοχές της Θράκης όπου βρίσκεται η μονάδα παραγωγής, είναι ιδανικές για την καλλιέργεια Σιδερίτη. Τον Φεβρουάριου του 2013, το πρώτο τσάι Tuvunu, έγινε πραγματικότητα.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε για να το κάνετε πραγματικότητα;
Στην αρχή αντιμετωπίσαμε τα γραφειοκρατικά κωλύματα που υπάρχουν για την παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος, που πιστεύω ότι αποτελούν τροχοπέδη για οποιονδήποτε επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, και για την αντιμετώπιση των οποίων δεν έχουμε δει να γίνεται κάποια σοβαρή προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς. Τα κωλύματα αυτά χρειάστηκαν πολύ χρόνο και πείσμα για να ξεπεραστούν. Και, φυσικά, βιώνουμε καθημερινά τη «μάχη του ραφιού», που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα τεράστια κεφάλαια των πολυεθνικών κολοσσών και τα κλειδωμένα δίκτυα διανομής που δυσκολεύουν το σύνολο των ανεξάρτητων Ελλήνων παραγωγών.

Ποια είναι τα προϊόντα σας;
Υπάρχει τo «Tuvunu classic», που είναι η original συνταγή μας με μέλι και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, που πίνετε κρύο ή ζεστό. Το Tuvunu Free με 0 θερμίδες, που αποτελείται μόνο τρία συστατικά (νερό, σιδερίτη και χυμόλεμονιού) και δίνει τη δυνατότητα να το μετατρέψει κανείς σε αναψυκτικό, προσθέτοντας όποιο γλυκαντικό θέλει ή πίνοντας το σκέτο. Εμείς, πάντως, αυτό πίνουμε σχεδόν όλοι μας καθημερινά στο γραφείο. Τέλος, υπάρχει το φυσικό ανθρακούχο νερό Tuvunu στο χαρακτηριστικό μπλε μπουκάλι. Ετοιμάζουμε και κάποιους νέους γευστικούς συνδυασμούς που πρόκειται να λανσάρουμε πολύ σύντομα.

Πού γίνονται οι καλλιέργειες που χρησιμοποιείτε για το τσάι σας;
Ο Σιδερίτης που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας προέρχεται αποκλειστικά από ελληνικές καλλιέργειες, και αξίζει να σημειώσουμε ότι αρνούμαστε να δεχθούμε προϊόν από συλλέκτες που αλωνίζουν στα βουνά και κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στα οικοσυστήματα του τόπου μας. Εξάλλου, μέχρι του χρόνου ελπίζουμε πως το σύνολο της παραγωγής μας θα προέρχεται από τις συμβολαιακές μας καλλιέργειες, που ξεκίνησαν από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης και σήμερα έχουν επεκταθεί σε αρκετές ορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα, αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε το φυσικό μας πλούτο;
Δυστυχώς έχουμε δείξει ότι αδυνατούμε να κατανοήσουμε, πόσω μάλλον να εκμεταλλευτούμε, τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας. Τα αποτελέσματα αυτής της αδυναμίας μας είναι εμφανή οπουδήποτε κι αν κοιτάξει κανείς. Η ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη σκουπίδια και χωματερές, τα δάση μας είναι έρμαια των παράνομων υλοτόμων και συνεχίζουμε να επιδοτούμε υδροβόρες καλλιέργειες με μικρές αποδόσεις, χάριν του πελατειακού συστήματος που μας οδήγησε στην σημερινή μας κατάσταση. Μέχρι να καταλάβουμε ότι ο πλούτος μας βρίσκεται πάνω στη γη, προασπίζοντας τον φυσικό μας πλούτο και δίνοντας οι ίδιοι την προστιθέμενη αξία που αρμόζει στα γεωργικά μας προϊόντα, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Δραστηριοποιείστε και στο εξωτερικό;
Ναι, συνολικά σε πάνω από 10 χώρες μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γερμανίας, ενώ προστίθενται συνεχώς και καινούριες.

Πώς αντιμετωπίζουν εκτός Ελλάδας το τσάι του βουνού;
Η υποδοχή στο εξωτερικό θα μπορούσα να πω ότι είναι ενθουσιώδης! Κι αυτό γιατί ο κόσμος έχει βαρεθεί τα συντηρητικά, τα τεχνητά χρώματα και τα αρώματα και θέλει να ξέρει τι ακριβώς καταναλώνει. Καθώς οι περισσότεροι ξένοι δεν γνωρίζουν την ιστορία και τη γεύση του, τους δίνουμε το Tuvunu παγωμένο, και μετά το βάζουμε στον βραστήρα και τους σερβίρουμε το ίδιο προϊόν ζεστό. Συνήθως αυτή η δοκιμή αρκεί να για τους πείσει και να τους κερδίσει!
Keywords
Τυχαία Θέματα