Αϊτή: Το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε τον τερματισμό της αποστολής των κυανοκράνων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τάχθηκε ομόφωνα στην ψηφοφορία που διεξήχθη χθες υπέρ του τερματισμού της ειρηνευτικής αποστολής στην Αϊτή, που διήρκεσε δεκατρία χρόνια, και της αντικατάστασής της από μια μικρότερη αστυνομική αποστολή, η δύναμη της οποίας σταδιακά θα μειώνεται τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας της Καραϊβικής θα ενισχύονται.

Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH), η δράση
της οποίας υπήρξε από τις πιο πολυετείς στην ιστορία, αντιμετώπισε πολλές επικρίσεις, κυρίως διότι κυανόκρανοι από το Νεπάλ κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας με πάνω από 9.300 θύματα, αλλά και για σεξουαλικά εγκλήματα που κατηγορήθηκαν ότι διέπραξαν μέλη της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στην Αϊτή και την ορκωμοσία του νέου προέδρου της ένα «σημαντικό ορόσημο» της πορείας «προς τη σταθεροποίηση» της χώρας της Καραϊβικής.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια νέα αποστολή, η οποία θα επικεντρωθεί στην τήρηση του κράτους του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αϊτή», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΣΑ.

«Οι κυανόκρανοι κάνουν φανταστική δουλειά αλλά η ανάπτυξή τους είναι πολύ δαπανηρή και πρέπει να γίνεται μόνο όταν χρειάζεται. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον τερματισμό αυτής της αποστολής και τη μετατροπή της σε κάτι άλλο. Και νομίζω θα δούμε το ίδιο και αλλού».

Στα τέλη του Μαρτίου αποφασίστηκε να μειωθεί η δύναμη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τους 19.815 στους 16.215 στρατιώτες. Οι αποστολές στη Λιβερία και την Ακτή Ελεφαντοστού αναμένεται να κλείσουν, και η κοινή αποστολή του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν θα δει το στρατιωτικό προσωπικό της να μειώνεται.

Ο τερματισμός της αποστολής στην Αϊτή, το ετήσιο κόστος της οποίας ανερχόταν σε 346 εκατομμύρια δολάρια, προτάθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και αποφασίστηκε καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη μείωση της χρηματοδότησης που χορηγούν στις ειρηνευτικές αποστολές γενικά. Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιχειρήσεων των κυανόκρανων, καθώς συνεισφέρει το 28,5% του συνολικού προϋπολογισμού.

Στην Αϊτή υπηρετούν σήμερα 2.342 στρατιωτικοί. Θα αποσυρθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η νέα αποστολή θα έχει αρχικά εντολή διάρκειας έξι μηνών (από τη 16η Οκτωβρίου 2017 ως τη 15η Απριλίου 2018) και αναμένεται να τερματιστεί δύο χρόνια μετά την ανάπτυξή της. Θα διαθέτει επτά μονάδες με περίπου 1.275 αστυνομικούς συνολικά και ή επίσημη ονομασία της θα είναι Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Δικαιοσύνης στην Αϊτή (Minujusth).

Η προεδρία της Αϊτής εξήρε τη δράση της MINUSTAH. «Ο ΟΗΕ μας κράτησε από το χέρι για να κάνουμε πολύ δύσκολα βήματα, αλλά δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πλέον σε αυτόν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας», ανέφερε εκπρόσωπος του αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

Οι κυανόκρανοι αναπτύχθηκαν στην Αϊτή το 2004, όταν μια εξέγερση είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του τότε προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα