Καταδίκη της Τουρκίας σε ΟΗΕ και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητάει η Αθήνα

Διπλωματικό «μαραθώνιο» σε πολλά μέτωπα έχει ξεκινήσει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Κομβικής σημασίας η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12-13 του μήνα και η προσπάθεια αναζήτησης συμμαχιών κατά της Άγκυρας, ενώ καθοριστική μπορεί να είναι και η παρέμβαση του ΟΗΕ, μετά και την

αποστολή δύο επιστολών από την κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ως απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το πως θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία ξεκινήσει έρευνες στο θαλάσσιο χώρο που περιλαμβάνεται στην συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη. Ο κ. Πέτσας παράλληλα διευκρίνισε ότι πρόκειται για θέμα εθνικό, στο οποίο δεν χωρούν κομματικές ταμπέλες.

Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν το διήμερο 12 και 13 Δεκεμβρίου, καθώς ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει στο Συμβούλιο, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Στόχος της ελληνικής πλευράς θα είναι η ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας από τους Eυρωπαίους ηγέτες και θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει και κατ΄ιδίαν συναντήσεις με την κ. Μέρκελ, με τον κ. Μακρόν και άλλους ηγέτες για να τους εκθέσει την κατάσταση και την προκλητική στάση της Άγκυρας.

Επίσης ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Με την πρώτη επιστολή η χώρα κατέθεσε το αίτημα να μην πρωτοκολληθεί η άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και με τη δεύτερη θέτει όλες τις διαστάσεις της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, εστιάζοντας κυρίως στα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν έως το τέλος του έτους, όπως για παράδειγμα αυτό σχετικά με το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες της διασποράς που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη 11/12.

Το περιεχόμενο των επιστολών

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της συμφωνίας διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Γιατί πρέπει πάντα να καταστρέφουμε τις κάρτες επιβίβασης μετά από κάθε πτήση Το χριστουγεννιάτικο πουλόβερ της ντροπής που απέσυραν τα Walmart Τσενγκίζ Ακτάρ: Το βίαιο παρελθόν της Τουρκίας εξηγεί το παρόν και το μέλλον της
Keywords
Τυχαία Θέματα