Αλλόκοτο «εξαφανισμένο» θηλαστικό εντοπίστηκε μετά από 62 χρόνια - Οι πρώτες εικόνες

Φωτογραφία αρχείου.Οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκ νέου ένα είδος θηλαστικού που θεωρούσαν εξαφανισμένο για χρόνια, το οποίο έχει αγκάθια σκαντζόχοιρου, ρύγχος μυρμηγκοφάγου και πόδια τυφλοπόντικα. Ανακαλύφθηκε στα βουνά των Κυκλώπων της Ινδονησίας, περισσότερα από 60 χρόνια μετά την τελευταία καταγραφή του.Η μακρύρρυγχη έχιδνα του Ατένμπορο, το είδος έχιδνας που πήρε το όνομά της από τον Βρετανό φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο, φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1961, από μια κάμερα ιχνών την τελευταία ημέρα μιας αποστολής τεσσάρων εβδομάδων υπό την καθοδήγηση επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τον
περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο.

A long-lost species of mammal, called Attenborough's long-beaked echidna, was spotted in Indonesia for the first time in more than 60 years https://t.co/BGTlZiuUmYpic.twitter.com/2qez4tLXSt

Reuters (@Reuters) November 10, 2023Αφού κατέβηκε από τα βουνά στο τέλος του ταξιδιού, ο βιολόγος Τζέιμς Κέμπτον βρήκε τις εικόνες του μικρού πλάσματος που περπατούσε μέσα στη βλάστηση του δάσους στην τελευταία κάρτα μνήμης.«Υπήρχε ένα μεγάλο αίσθημα ευφορίας, αλλά και ανακούφισης, αφού είχα περάσει τόσο καιρό στο πεδίο χωρίς ανταμοιβή μέχρι την τελευταία μέρα», είπε, περιγράφοντας τη στιγμή που είδε για πρώτη φορά το υλικό με τους συνεργάτες του από την ινδονησιακή ομάδα προστασίας Yappenda.

https://t.co/ndLhVnnIhT Congratulations to Dr James Kempton, leading Expedition Cyclops and rediscovering a species not seen by science for over 60 years: Attenborough's long-beaked echidna.

— Merton College, Oxford (@MertonCollege) November 10, 2023«Φώναξα τους συναδέλφους μου που είχαν απομείνει. . . και είπα ”το βρήκαμε, το βρήκαμε” - έτρεξα από το γραφείο μου στο σαλόνι και αγκάλιασα τα παιδιά».Οι έχιδνες μοιράζονται το όνομά τους με το ελληνικό μυθολογικό πλάσμα που είναι γνωστό για τη διπλή του φύση: μισό γυναίκα και μισό φίδι. Η ομάδα τις περιγράφει ως πλάσματα ντροπαλά, νυχτερινά, που ζουν σε λαγούμια που είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να βρεθούν.«Ο λόγος για τον οποίο δεν μοιάζει τόσο πολύ με τα άλλα θηλαστικά είναι ότι είναι μέλος των μονοτρημάτων, μιας ομάδας θηλαστικών που γεννάει αυγά και που διαχωρίστηκε από το υπόλοιπο δέντρο της ζωής των θηλαστικών πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Κέμπτον.Το είδος έχει καταγραφεί επιστημονικά μόνο μία φορά στο παρελθόν, από έναν Ολλανδό βοτανολόγο το 1961. Ένα διαφορετικό είδος έχιδνας απαντάται σε όλη την Αυστραλία και την πεδινή Νέα Γουινέα.Η ομάδα του Κέμπτον επέζησε από σεισμό, ελονοσία και ακόμη και από μια βδέλλα που ήταν προσκολλημένη σε ένα βολβό ματιού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Συνεργάστηκαν με το τοπικό χωριό Γιόνγκσου Σαπάρι για να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν το απομακρυσμένο έδαφος της βορειοανατολικής Παπούα.Η έχιδνα είναι ενσωματωμένη στον τοπικό πολιτισμό. Μια παράδοση αναφέρει ότι οι συγκρούσεις επιλύονται στέλνοντας το ένα μέρος της διαφωνίας στο δάσος για να ψάξει για το θηλαστικό και το άλλο στον ωκεανό για να βρει ένα μαρλιν (είδος ψαριού), σύμφωνα με τους γέροντες του Γιόνγκσου Σαπάρι που επικαλείται το πανεπιστήμιο.Και τα δύο πλάσματα θεωρούνταν τόσο δύσκολο να βρεθούν, ώστε συχνά χρειάζονταν δεκαετίες ή και μια ολόκληρη γενιά για να εντοπιστούν, αλλά, όταν βρίσκονταν, τα ζώα συμβόλιζαν το τέλος της σύγκρουσης και την επιστροφή σε αρμονικές σχέσεις.Πηγή: GuardianRelated...Οι αστρονόμοι ανίχνευσαν για πρώτη φορά οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της ΑφροδίτηςΝέα Υόρκη: Εγινε η πρώτη πλήρης μεταμόσχευση ματιού στον κόσμοΚαναδάς: Μωρό γεννήθηκε 6,6 κιλά και σπάει τα ρεκόρ από το 2010 (Φωτογραφίες)
Keywords
Τυχαία Θέματα