Αλβανία: Έφτασαν οι πρώτοι μετανάστες μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Ιταλία (Εικόνες)

Στο λιμάνι Σενγκίν της Αλβανίας οι πρώτοι μετανάστες που συνελήφθησαν σε ιταλικά χωρικά ύδατα.

Στην Αλβανία έφτασαν οι 16 μετανάστες από την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές, που συνελήφθησαν σε ιταλικά χωρικά ύδατα, ένα μήνα μετά την συμφωνία της χώρας με την Ιταλία.

Το πλοίο Libra του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στο λιμάνι Σενγκίν στη βόρεια Αλβανία λίγο πριν τις 08:00, ενώ το ταξίδι τους διήρκεσε περισσότερες από 36 ώρες.

Κατά την ιταλίδα πρωθυπουργό,

Τζόρτζια Μελόνι, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία έχουν δείξει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Σε μια χρονική περίοδο που παρατηρούνται αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα ευρωπαϊκά σύνορα, το πρόγραμμα της Ιταλίας ενδέχεται να γίνει παράδειγμα και για αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες.

Μόλις αποβιβαστούν, οι 16 άνδρες θα καταγραφούν στο πρώτο κέντρο υποδοχής μεταναστών που δημιούργησε η Ιταλία στην Αλβανία στο λιμάνι Σενγκίν, το οποίο αποτελείται από προκατασκευασμένα κτίρια, περιτριγυρισμένα από ψηλό φράχτη και φυλάσσεται από τις ιταλικές δυνάμεις της τάξης. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν 20 χιλιόμετρα πιο μακριά στο κλειστό κέντρο μεταναστών στο Τζάντερ.

Μετανάστης συνοδεύεται από ανθρώπους του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Εκεί, θα εγκατασταθούν επίσης σε προκατασκευασμένα κτίρια, φυλασσόμενα από ιταλικές δυνάμεις της τάξης, όπου θα καταθέσουν το αίτημά τους για παροχή ασύλου. Αν το αίτημά τους απορριφθεί, θα παραμείνουν στο κέντρο μέχρι να απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους.

Μελόνι και Έντι Ράμα υπέγραψαν το Νοέμβριο του 2023 την αμφιλεγόμενη συμφωνία, η οποία αφορά αποκλειστικά ενήλικους άνδρες που συνελήφθησαν από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό ή το λιμενικό στην ιταλική ζώνη έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα.

Το ιταλικό πλοίο Libra που μετέφερε τους 16 μετανάστες σε αλβανικά εδάφη.

Αυτά τα κέντρα μεταναστών αναμένεται να έχουν δυνατότητα υποδοχής 1.000 ατόμων αρχικά και στη συνέχεια έως και 3.000.

Η συμφωνία είναι διάρκειας 5 ετών και το κόστος για την Ιταλία εκτιμάται στα 160 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Την Πέμπτη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαιρέτισε μια «θαρραλέα», όπως την αποκάλεσε συμφωνία και εμφανίστηκε «περήφανη που η Ιταλία έγινε από αυτήν την άποψη παράδειγμα προς μίμηση».

Την συμφωνία έχουν επικρίνει πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλοντας παραβίαση των διεθνών κανόνων.

«Η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και κινδυνεύει να πλήξει ακόμα περισσότερο τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων», τόνισε η ΜΚΟ “SOS Humanity”.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Related...Το Ισραήλ χτυπά ξανά τη Βηρυτό παρά τις συστάσεις των ΗΠΑ -Τα μηνύματα Χεζμπολάχ και ΝετανιάχουΕΕ-Αλβανία: Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσειςEurostat: Ένας στους 4 Έλληνες βίωσε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό το 2023
Keywords
Τυχαία Θέματα