Αναγνωρίζοντας εγκληματίες από τα παπούτσια τους

.

Ένα νέο σύστημα που χρησιμοποιεί τεχνολογία 3D scanning για την αναγνώριση του τύπου παπουτσιών που φορούν οι εγκληματίες, βοηθώντας στον εντοπισμό τους, ανέπτυξαν το Staffordshire University και η αστυνομία του Δυτικού Γιόρκσαϊρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανάλυση των πατημασιών σε χώρους εγκλημάτων είναι συνηθισμένη πρακτική στις αστυνομικές έρευνες, ωστόσο η νέα αυτή προσέγγιση πάει πολλά βήματα παραπέρα, εστιάζοντας στο πιο πάνω μέρος του παπουτσιού για να συνδεθεί ένας ύποπτος με το έγκλημα.

Η Κλερ Γκουΐνετ,

καθηγήτρια Δικανικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, είπε πως «ο αριθμός των υποθέσεων όπου υλικό από κάμερες που φοριούνται στο σώμα, CCTV και ακόμα και τηλέφωνα χρησιμοποιείται για τη σύλληψη δραστών έχει αυξηθεί. Ωστόσο οι εγκληματίες συχνά καλύπτουν το πρόσωπό τους και φορούν σκουρόχρωμα ρούχα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν λίγα χαρακτηριστικά ταυτοποίησης πέρα από τα παπούτσια τους».

«Το μεγάλο ερώτημα είναι, πώς μπορείς να αναγνωρίσεις αυτά τα παπούτσια και πόσο χρήσιμο είναι αυτό ως στοιχείο;».

Με χρηματοδότηση από το Police STAR Fund, η ομάδα ανέπτυξε μία γρήγορη, αποτελεσματική και οικονομική μέθοδο συλλογής δεδομένων από τα άνω τμήματα των παπουτσιών, δημιουργώντας μια διαδραστική 3D εικόνα ενός παπουτσιού κάτω από ορατό και από υπέρυθρο φως.

«Οι πιο πολλές κάμερες CCTV χρησιμοποιούν σχεδόν υπέρυθρο φως κατά τις νυχτερινές καταγραφές τους, που μπορεί να κάνει τα παπούτσια να μοιάζουν τελείως διαφορετικά από ό,τι σε φυσικό φως» σχολίασε η Γκουΐνετ. «Οπότε ήταν σημαντικό να αναπτύξουμε μια μέθοδο που θα βοηθήσει την αστυνομία να αναγνωρίσει γρήγορα τον τύπο παπουτσιού, πόσο κοινό είναι και, πολύ σημαντικό, πώς μοιάζει υπό διαφορετικές συνθήκες φωτισμού».

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μέγκαν Νίνταμ πραγματοποιεί δοκιμές πάνω στη μέθοδο: «3D σαρώσεις, αντί για στατικές εικόνες, επιτρέπουν στους χρήστες να ευθυγραμμίζουν το 3D μοντέλο με τη γωνία του παπουτσιού που καταγράφεται από μια κάμερα CCTV».

«Καταγράφουμε ένα βίντεο ενός παπουτσιού...υπό διάφορες συνθήκες φωτισμού, εξάγουμε τα frames και την περνάμε σε λογισμικό που τα ενώνει όλα μαζί για να δημιουργήσει ένα 3D μοντέλο. Η ιδέα είναι ότι μπορείς να το στήσεις και να το αφήσεις να καταγράφει και μετά να το ξαναδείς όταν έχει τελειώσει».

Η ίδια πρόσθεσε πως πρόκειται για μια γρήγορη και απλή διαδικασία, που κρατά περίπου 30 λεπτά συνολικά. Ο εξοπλισμός που χρειάζεται για τη διαδικασία αυτή κοστίζει κάτω από 500 λίρες και σκοπός είναι η μέθοδος αυτή να τεθεί σε χρήση από εξειδικευμένες μονάδες σε όλη τη χώρα- και στο μέλλον οι ύποπτοι να ελέγχονται και μέσω σκαναρίσματος των παπουτσιών τους.

...Ανακαλύφθηκε νέο είδος μαγνητισμούΤεχνητός θάνατος: Οπλα που μπορούν να σκοτώνουν χωρίς ανθρώπινη απόφασηEnergizing Greece: Ψηφιακή επανάσταση φέρνει η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για όλους
Keywords
Τυχαία Θέματα