Ανακόλουθη αλλά προς το παρόν δικαιολογημένη χαρακτηρίζει τη στάση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα το Reuters

Ανακόλουθη χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος του Reuters, Χιούγκο Ντίξον την απόφαση της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας να μην αυξήσει το όριο αγοράς έντοκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας πως το είχε κανει το 2012 για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο κρίνει
«δίκαιη» την απόφαση του Μάριο Ντράγκι, με το επιχείρημα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν «συνεργάζεται ακόμα καλά με τους πιστωτές της».

Το άθρο ξεκινά με το ερώτημα αν είναι άδικη η ΕΚΤ με την Ελλάδα. Κάνει μια μικρή αναδρομή στο καλοκαίρι του 2012, όταν η ΕΚΤ αύξησε το όριο των γραμματίων που μπορούσαν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες από 3,5 εκατομμύρια σε 7 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Σαμαρά μια ανάσα ρευστότητας.

Ο Ντράγκι δεν μπορεί να επικαλείται το άθρο 123 της συνθήκης της Λισαβόνας, περί απαγόρευσης άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης των κρατών μελών, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει σήμερα και να μην ίσχυε το 2012, γράφει ο Ντίξον. Ωστόσο υποστηρίζει ότι η απόφαση του επικεφαλής της ΕΚΤ δικαιολογείται γιατί σε αντίθεση με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν δείχνει πρόθυμη να συνεργαστεί με την τρόικα, κάνει δηλώσεις περί ακύρωσης ιδιωτικοποιήσεων και απειλεί με δημοψήφισμα.

«Η ανακόλουθη προσέγγιση της ΕΚΤ είναι δικαιολογημένη, διότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα λειτουργήσει καλά με τους πιστωτές της. Αλλά, αν αυτό αλλάξει, η κεντρική τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να φανεί πιο ευέλικτη», καταλήγει ο Ντίξον.
«Αν η ΕΚΤ επιμείνει στη σκληρή στάση της, θα είναι εκτεθειμένη στην κριτική ότι είναι ανακόλουθη και άδικη. Θα κυκλοφορήσουν θεωρίες ότι υπονομεύει εσκεμμένα τον Τσίπρα λόγω του «χρώματος» της πολιτικής του. Αν η Ελλάδα βυθιστεί στη χρεωκοπία, η ΕΚΤ θα κατηγορηθεί σφόδρα και όχι μόνο από την ελληνική αριστερά. Το σοκ θα τραντάξει όλη την Ευρώπη».
Keywords
Τυχαία Θέματα