Αναστάσιος Γιαμουριάδης: Έλληνας νευροχειρουργός αφαιρεί μέσω φρυδιών μεγάλους όγκους εγκεφάλου

Τον Έλληνα νευροχειρουργούΑναστάσιου Γιαμουριάδη, ο οποίος εφαρμόζει μια τεχνική αφαίρεσης όγκων «στο μέγεθος μήλου» από τον εγκέφαλο μέσα από τα φρύδια, παρουσιάζει το Sky News.

H τεχνική του Έλληνα γιατρού που έχει έδρα το Αμπερντίν, επιτρέπει στους ασθενείς αφενός να πάρουν πιο γρήγορα εξιτήριο και αφετέρουν να φύγουν από το νοσοκομείο με μόνο μια μικρή ουλή και ένα μαυρισμένο μάτι.

«Με αυτή την τεχνική οι ασθενείς ξυπνούν κατευθείαν, μερικές φορές πηγαίνουν στο σπίτι τους την επομένη της επέμβασης, όπου γνωρίζουμε

ότι οι ασθενείς έχουν ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση», εξηγεί ο κ. Γιαμουριάδης.

Μέχρι σήμερα για τα περισσότερα περιστατικά όγκων στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου απαιτείται από τους χειρουργούς να αφαιρέσουν ένα μεγάλο τμήμα του κρανίου – αποκαλύπτοντας κατά την κρανιοτομή υγιή τμήματα του εγκεφάλου.

Ο Αναστάσιος Γιαμουριάδης, ο οποίος εργάζεται για το NHS Grampian, εξήγησε ότι η μέθοδος που έχει αναπτύξει δεν είναι καινούργια αλλά ο ίδιος την έχει τροποποιήσει ώστε να έχει «περισσότερο χώρο, μέσω του φρυδιού για να αφαιρεί πολύ μεγάλους όγκους του εγκεφάλου».

«Μέχρι σήμερα οι ασθενείς έμεναν με ουλές σε όλο τους το μέτωπο, κάτι που αποφεύγουμε με τη μέθοδο αυτή. Για να είχαμε πρόσβαση στο σημείο που ήταν ο όγκος έπρεπε να κάνουμε κρανιοτομή, κάτι που απαιτούσε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – μόνο για να φτάσουμε στον όγκο χρειάζονταν έως και τρεις ώρες- και συνολικά η προσέγγιση αυτή διαρκούσε 8 έως 10 ώρες» προσθέτει ο κ. Γιαμουριάδης.

Το Sky News μίλησε με την, Ντορίν Άνταμς, 75 ετών, η οποία είχε υποβληθεί σε κρανιοτομή για την αφαίρεση όγκου στο εξωτερικό, πριν να υποβληθεί το 2023 στη «μέθοδο του φρυδιού», γνωστή ως Modified Eyebrow Keyhole SupraOrbital Approach for Brain Tumours.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anastasios Giamouriadis (@tassos_giam)

«Η ανάρρωση μετά την κρανιοτομή ήταν δύσκολη. Προσβλήθηκα από σηψαιμία και ήμουν άρρωστη για αρκετές εβδομάδες και η ανάρρωση πήρε πολύ χρόνο.

Δυστυχώς η εν λόγω χειρουργική επέμβαση δεν έλυσε το πρόβλημα. Για μένα, η διαφορά των δύο χειρουργικών επεμβάσεων είναι η μέρα με τη νύχτα. Η ανάρρωσή μου… ήταν πολύ, πολύ πιο γρήγορη. Βγήκα από το νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα και επέστρεψα στην κανονική μου ζωή σχεδόν αμέσως» εξομολογήθηκε η κυρία Άνταμς.

Ο κ. Γιαμουριάδης και η ομάδα του έχουν εφαρμόσει τη νέα μέθοδο σε 48 ασθενείς μέχρι στιγμής, με τον ίδιο να λέει ότι «δεν γνωρίζουμε πουθενά αλλού στον κόσμο να έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν όγκους τόσο μεγάλους όσο εμείς».

Ο Έλληνας νευροχειρουργός ευελπιστεί, τέλος, ότι μια μέρα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την εικονική πραγματικότητα για να διδάξει σε συναδέλφους του πώς να εφαρμόζουν τη νέα τεχνική.

Related...Μελέτη αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και ενσωματώνει τις πληροφορίες του πόνουΟ ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να γίνεται μεγαλύτερος και πιο ανθεκτικός στον εκφυλισμόΟ ανθρώπινος εγκέφαλος όπως τον κατέγραψε ο ισχυρότερος μαγνητικός τομογράφος στον κόσμο
Keywords
Τυχαία Θέματα