Αντιδρά σε όλους τους τόνους η Γερμανία στα δημοσιεύματα με την πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος

Στο φως έρχονται οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ΔΝΤ, της Γερμανίας και των Ευρωπαίων δανειστών της χώρας έπειτα από τα δημοσίευματα, με πρώτο αυτό της WSJ, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο, μεταξύ άλλων, ασκεί πιέσεις στην Ευρωζώνη να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους ή κεφάλαια σχετικά με δάνεια διάσωσης μέχρι το 2040, προτείνοντας παράλληλα
να ωριμάσουν αργά – μέχρι το 2080- τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα με το μέσο επιτόκιο να μην ξεπερνά το 1,5%.

Η Γερμανία διαμηνύει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του στις προτάσεις του Ταμείου με εταίρους τη «χορωδία» διεθνών μέσων ενημέρωσης όπως για παράδειγμα το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο «IMF's Call for a Greek Debt Holiday Goes Too Far» που λίγο πολύ μεταφράζεται ως η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πάει πολύ μακρυά.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα μεταξύ άλλων εκφράζεται η εκτίμηση ότι η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές δεν πρόκειται να δεχτούν την πρόταση του ΔΝΤ. «Πρόκειται για μια τόσο τρελή ιδέα, που ελπίζω ότι είναι μια διαπραγματευτική τακτική με σκοπό να σύρει τη Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να μπορεί τουλάχιστον να συζητηθεί ελάφρυνση χρέους» τονίζει το Bloomberg.

Στον ίδιο τόνο και η γερμανική Süddeutsche Zeitung (SZ) σύμφωνα με την οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα, και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει».

Επίσης όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί» αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

Επικαλούμενη πηγές από «διαπραγματευτικούς κύκλους» στην Ουάσιγκτον, η SZ υποστηρίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει να αποπληρωθούν σταδιακά, από το 2040 μέχρι το 2060, τα δάνεια συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από τους ευρωπαίους δανειστές της, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, φέρεται να εκτιμά το ΔΝΤ, η συνολική εξυπηρέτηση του χρέους θα περιοριζόταν σταθερά σε ποσοστό κάτω του 15% του ελληνικού ΑΕΠ.

«Δεν αλλάζουν τα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου»

Όμως εκτός από τα δημοσιεύματα του λόγου το αληθές, δηλαδή την αντίθεση της Γερμανίας, ήλθε να επιβεβαιώσει και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ «κόβοντας» ή προσπαθώντας να «κόψει» τις επιπτώσεις από την ευρέως πλέον διαδεδομένη πρόταση του ΔΝΤ.

Οι πληροφορίες περί πρότασης του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος των ελληνικών δανείων ως το 2040 που είδαν το φως της δημοσιότητας «δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup» της 24ης Μαΐου, διευκρίνισε ο Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ και προσέθεσε ότι θα πρέπει «να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα».

«Ισχύουν ακόμη αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup στις 9 Μαΐου. Ισχύει η Δήλωση του Eurogroup. Η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί πρότασης του ΔΝΤ και παρέπεμψε στις διευκρινίσεις που έδωσε μετά το τελευταίο Eurogroup ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ.

«Ο κ. Γιέγκερ εκφράστηκε λεπτομερώς εδώ μετά το τελευταίο Eurogroup, και υπό αυτή την έννοια τα δημοσιεύματα δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup», προσέθεσε.

Οι δύο δέσμες

Απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα αποδεσμευτεί η επόμενη δανειακή δόση για την Ελλάδα ανεξαρτήτως του ζητήματος του χρέους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο «δέσμες» θεμάτων που πρέπει πάντα να διαχωρίζονται: «Από τη μία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε και παρέπεμψε στην Δήλωση μετά το τελευταίο Eurogroup, και συγκεκριμένα στον διαχωρισμό μεταξύ βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. «Τώρα, στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, εάν συζητηθεί κάτι, αυτό θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», είπε και ζήτησε να περιμένουν όλοι το Eurogroup στις 24Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το εάν η διευθέτηση του θέματος του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού αναφερόταν μόνο σε «ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ο κ. Βαϊσγκέρμπερ τόνισε: «Το θέμα είναι να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα, ώστε να εκπληρωθεί η Δήλωση του Eurogroup. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της συνεδρίασης και στόχος μετά είναι, βεβαίως, να μπορέσει να αποδεσμευτεί μια ανάλογη δανειακή δόση. Αλλά βεβαίως πρέπει να βλέπουμε το συνολικό πλαίσιο -όλα αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα».

Εν τω μεταξύ όπως μετέδιδε η HuffPost Greece, εντός της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ομάδες οι οποίες είτε επιδιώκουν να βρεθεί η λύση που θα διατηρεί το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, είτε από την άλλη πλευρά να «πετάξουν την μπάλα μπροστά κερδίζοντας πολιτικό χρόνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη ομάδα συσπειρώνονται οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες βρέθηκαν απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο προηγούμενο Eurogroup, με στόχο να αποκρούσουν τις πιέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να μην υπάρξει απόφαση για το χρέος. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται για ακόμα μια φορά ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος επιθυμεί διακαώς την παραμονή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, έχοντας ενεργό ρόλο τόσο στον έλεγχο όσο και στη χρηματοδότηση. Ωστόσο, επιμένει ότι οποιαδήποτε λύση για το χρέος δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί πριν από τις Γερμανικές εκλογές του 2017.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των στρατοπέδων που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικών των δανειστών απομακρύνει το ενδεχόμενο να υπάρξει τελική λύση για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Ιουλίου. Το θετικό σενάριο είναι να υπάρξει ένας σαφής οδικός χάρτης που θα ορίζονται τα επόμενα βήματα για τη διευθέτηση του χρέους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο οποίος δεν θα ξεπερνά το τέλος του 2016. Βέβαια μπορεί να υπάρξει και η πιθανότητα η χώρα μας να πάρει απλά υποσχέσεις. Αυτό που όμως όλες οι πλευρές απεύχονται είναι η αναζωπύρωση για ακόμη μια φορά της Ελληνικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Αναζητούν «χρυσή τομή» για το ελληνικό ζήτημα: Μεγάλες διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος

Bloomberg: Η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές δεν θα δεχτούν την πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος

Αντίθετος ο Σόιμπλε στο πάγωμα των επιτοκίων για την Ελλάδα

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
ΔΝΤ, χρεος, γερμανια, διεθνές νομισματικό ταμείο, süddeutsche zeitung, deutsche welle, το φως, huffington post, φως, wsj, ελλαδα, bloomberg, greek, debt, συγκεκριμένο, σόιμπλε, καλοκαιρι, αεπ, μαΐου, διευκρινίσεις, λύση, εκλογες, σημαίνει, feed, property, huffington, γερμανος, υπουργειο εσωτερικων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αεπ, δανεια, θεμα, οδικος χαρτης, πλαισιο, προγραμμα, φως, bloomberg, wsj, απλα, βρισκεται, διαστημα, δηλωση, διευκρινίσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, ευρω, ειπε, εκτιμηση, εννοια, εξυπηρετηση, ερχονται, εσωτερικων, εφημεριδα, ιδεα, ιδιο, ισχυει, θετικο, λύση, μαΐου, ομαδα, παντα, ουασιγκτον, ρολο, σαφης, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σόιμπλε, το φως, φορα, βηματα, debt, deutsche welle, greek, huffington post, huffington, χωρα, η εφημεριδα, feed, μια φορα, μπροστα, ομαδες, πακετο, πηγες, πληροφοριες, property, σημαίνει, süddeutsche zeitung, βεβαιως
Τυχαία Θέματα