Απάτες στο διαδίκτυο: 11 συμβουλές για να προστατευτείτε

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και άντρες σε όλο τον κόσμο πέφτουν κάθε χρόνο θύματα απάτης μέσω διαδικτύου, όταν άνθρωποι τους πλησιάζουν δείχνοντας δήθεν ερωτικό ενδιαφέρον, με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα. Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε χρόνο στην Αμερική χάνουν 230 εκατομμύρια δολάρια, αν και το FBI εκτιμά ότι μόνο το 15% από τέτοια αδικήματα καταγγέλλονται και οι απώλειες είναι, στην πραγματικότητα, μεγαλύτερες.

Ακολουθούν 11 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τέτοιου είδους διαδικτυακές απάτες.

1.
Φροντίστε να γνωρίζετε τον άνθρωπο πριν δεχτείτε το αίτημα φιλίας τους στο Facebook.
Εάν κάποιος υποστηρίζει ότι έχετε κοινούς φίλους, τότε επιβεβαιώστε το. Προσοχή σε εκείνους που φαίνεται να έχουν πολλού φίλους στο Facebook, αλλά πολύ λίγες προσωπικές φωτογραφίες. Μπορεί να είναι καινούρια στα social media, αλλά καλό είναι να αναγνωρίζετε πότε κάποιος δίνει ελάχιστες πληροφορίες για την ύπαρξή του.

2. Κρατήστε τις συζητήσεις για το dating site που γνωριστήκατε.
Είναι ύποπτο σημάδι όταν κάποιος μόλις γνωριστήκατε σε ένα site γνωριμιών θέλει να μιλήσετε μέσω κάποιας άλλης πλατφόρμας. Εκείνοι που εξαπατούν «ψαρεύουν» τα θύματά τους από διάφορες πλατφόρμες, αλλά συνεχίζουν την επικοινωνία από μία.

3. Ελέγξτε τις φωτογραφίες.
Χρησιμοποιήστε το Google Image Search για αν δείτε που αλλού εμφανίζονται οι φωτογραφίες τους.

4. Ελέγξτε όλα όσα σας λένε για εκείνους.
Μέσα από το Google μπορείτε να ελέγξετε πολλά από εκείνα που σας λένε. Αν δεν υπάρχει κανένα ψηφιακό αποτύπωμα από όλα όσα ισχυρίζονται τότε τα πράγματα είναι περίεργα.

5. Δείτε αν όσα γράφουν στα μηνύματά τους, εμφανίζονται και αλλού.
Όσοι εξαπατούν έχουν ένα σενάριο στα χέρια τους, οπότε αν θέλετε να είστε σίγουροι μπορείτε να ψάξετε μέρος όσων σας στέλνουν στο Google για να δείτε αν βγαίνει κάτι αντίστοιχο.

6. Πείτε στο νέο σας φίλο να κάνετε βίντεο κλήση.
Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεσκεπάσετε έναν απατεώνα.

7. Εξακριβώστε που έχετε βγει η φωτογραφία.
Αν σας λέει κάποιος ότι είναι από την Καλιφόρνια, για παράδειγμα, και σας στέλνει φωτογραφίες από τη Νέα Υόρκη, κάτι δεν πάει καλά.

8. Μείνετε μακριά από «στρατιώτες» που ζητούν χρήματα.
Συχνά, κλέβουν φωτογραφίες από άντρες που υπηρετούν στον στρατό και ζητούν χρήματα για θέματα όπως μεταφορά, ιατρικά έξοδα κλπ.

9. Ελέγξτε από που έρχονται τα μέηλ.
Κάθε υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο ή tablet έχει μία συγκεκριμένη διεύθυνση IP, η οποία δείχνει από που προήλθε. Έτσι, κάθε μέηλ έχει και τη δική του IP, την οποία μπορείτε να βρείτε και η οποία θα σας δώσει και περισσότερες πληροφορίες.

10. Εάν έχετε εξαπατηθεί, να το καταγγείλετε.
Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος προσπαθεί αν σας εξαπατήσει ή σας έχει εξαπατήσει, καταγγείλετε το στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

11. Μην στέλνετε χρήματα σε αγνώστους.
Απλά μην το κάνετε.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα