Από πού προήλθε o αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους: Μια νέα θεωρία
Όταν έπεσε στη Γη, περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, άλλαξε την ιστορία του πλανήτη: Το αντικείμενο που δημιούργησε τον κρατήρα Τσιξουλούμπ, στα ανοιχτά του Μεξικού, έφερε τέλος στην κυριαρχία των δεινοσαύρων, εκκινώντας την εξαφάνισή τους, όπως και περίπου τα 3/4 των ειδών φυτών και ζώων του πλανήτη. Η προέλευσή του, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί αίνιγμα: Από πού ήρθε ο αστεροειδής ή κομήτης, και πώς έφτασε να πέσει στη Γη;
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports δύο ερευνητές του Center for Astrophysics/ Harvard
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ο προπτυχιακός αστροφυσικής Αμίρ Σιράζ του Χάρβαρντ και ο αστρονόμος Άβι Λεμπ παρουσιάζουν μια νέα θεωρία που θα μπορούσε να εξηγεί την προέλευση και το ταξίδι του αντικειμένου.
Χρησιμοποιώντας στατιστικές αναλύσεις και βαρυτικές προσομοιώσεις, οι Σιράζ και Λεμπ υπολογίζουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των μακροπερίοδων κομητών προέρχονται από το Νέφος του Όορτ, μια παγωμένη σφαιρική περιοχή διαφόρων υλικών στα όρια του Ηλιακού Συστήματος, μπορούν να εκτραπούν από την πορεία τους λόγω της βαρυτικής επιρροής του Δία.
«Το Ηλιακό Σύστημα λειτουργεί ως ένα είδος φλίπερ» εξηγεί ο Σιράζ. «Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης, στέλνει εισερχόμενους μακροπερίοδους κομήτες σε τροχιές που τους φέρνουν πολύ κοντά στον Ήλιο».
Κατά το κοντινό τους πέρασμα από τον Ήλιο, οι κομήτες αυτοί (οι αποκαλούμενοι «sungrazers») μπορούν να δεχτούν ισχυρές δυνάμεις που σπάνε κομμάτια τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θραυσμάτων. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που ένας μεγάλος κομήτης διασπαστεί σε πολλά μικρά κομμάτια, κατά την επιστροφή προς το Νέφος του Όορτ, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ένα από αυτά τα θραύσματα να χτυπήσει τη Γη, σημειώνει ο Σιράζ.
Οι νέοι υπολογισμοί στο πλαίσιο της θεωρίας των Σιράζ και Λεμπ αυξάνουν τις πιθανότητες οι μακροπερίοδοι κομήτες να πέσουν στη Γη κατά 10 περίπου φορές, και δείχνουν ότι περίπου των 20% των μακροπερίοδων κομητών γίνονται «sungrazers».
Οι δύο ερευνητές λένε ότι ο ρυθμός πρόσκρουσης στον οποίο καταλήγουν συνάδει με την ηλικία του Τσιξουλούμπ, παρέχοντας μια ικανοποιητική εξήγηση για την προέλευσή του- όπως και άλλων αντικειμένων σαν αυτό.
«Το επιστημονικό μας άρθρο παρέχει μια βάση που εξηγεί την εμφάνιση/ συχνότητα αυτού του φαινομένου» λέει ο Λεμπ. «Δείχνουμε πως, πρακτικά, αν διασπάσεις έναν κομήτη καθώς πλησιάζει στον Ήλιο, θα μπορούσε να επιφέρει τον κατάλληλο ρυθμό γεγονότων και επίσης το είδος πρόσκρουσης που σκότωσε τους δεινόσαυρους».
Ευρήματα από τον κρατήρα υποδεικνύουν πως το αντικείμενο ήταν από ανθρακούχο χονδρίτη, και η θεωρία των δύο ερευνητών ίσως εξηγεί αυτή την ασυνήθιστη σύσταση. Σημειώνεται πως μια δημοφιλής θεωρία για την προέλευση του αντικειμένου λέει ότι προήλθε από την κύρια ζώνη αστεροειδών, η οποία βρίσκεται μεταξύ Δία και Άρη. Ωστόσο οι ανθρακούχοι χονδρίτες είναι σπάνιοι μεταξύ των αστεροειδών της κύριας ζώνης, αλλά πιθανώς ιδιαίτερα συχνοί μεταξύ των μακροπερίοδων κομητών.
Άλλοι παρόμοιοι κρατήρες υποδεικνύουν ίδια σύσταση- μεταξύ αυτών ένα αντικείμενο που έπεσε περίπου 2 δισ. χρόνια πριν και άφησε πίσω του τον κρατήρα Βρεντεφόρτ στη Νότια Αφρική, που είναι ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος κρατήρας στην ιστορία της Γης, και αυτό που άφησε τον κρατήρα Ζαμανσίν στο Καζακστάν, που είναι ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος κρατήρας του τελευταίου ενός εκατομμυρίου ετών. Οι ερευνητές λένε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτών των προσκρούσεων συνάδει με τους υπολογισμούς τους ως προς τους κομήτες μεγέθους αντίστοιχου αυτού του Τσιξουλούμπ που υποβάλλονται σε αυτές τις διαδικασίες.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Περίεργα πλάσματα ανακαλύφθηκαν κατά λάθος κάτω από τους πάγους της ΑνταρκτικήςΤοποθετήθηκε η δεύτερη από τις έξι νέες πεζογέφυρες στην ΑττικήΜπιλ Γκέιτς: Ο κορονοϊός είναι εύκολος σε σχέση με το θέμα του κλίματος- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαϊκάλης – Φιλιππίδης: Σοκάρει το πρωτοσέλιδο από το «Μακελειό»
- Ανακοίνωση της ΝΔ για τον Νίκο Ξυδάκη
- Θρήνος στην Κρήτη για την 20χρονη Χαρά
- Γιώργος Χρανιώτης σε Σταμάτη Γονίδη: «Φαντάζομαι ότι και εγώ που έχω πάει σε σπίτια ηθοποιών μάλλον έχω βιαστεί»
- ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΈΝΕΣ ΟΙ ΠΡΏΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΈΣ ΥΠΟΔΟΜΈΣ ΣΤΑ ΑΜΠΆΡΙΑ ΚΑΤΑΡΡΈΟΥΝ
- ΥΠΟΙΚ: Πώς θα υπολογιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7
- Απίστευτες δηλώσεις Ξυδάκη για τη Δεξιά: «Αυτοί δεν είναι φιλελεύθεροι, κ...δεξιοί είναι, ΕΡΕ»
- Εμβόλιο Bayer : Το νωρίτερο από Οκτώβριο οι πρώτες παρτίδες
- Θεσσαλονίκη: Αναγνωρίστηκε η σορός άνδρα που είχε βρεθεί στο Θερμαϊκό
- Άγριο έγκλημα: Διαμέλισε και τηγάνισε τα μέλη πτώματος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Από πού προήλθε o αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους: Μια νέα θεωρία
- Ωχράν σε βλέπω και λευκήν…
- Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν αντάρτες που σκότωσαν Τούρκους
- Η Coca-Cola πραγματοποιεί δοκιμές του πρώτου της χάρτινου μπουκαλιού
- Γρηγόρης Γρηγοριάδης, ο Έλληνας «πατέρας» των mRNA εμβολίων για τον κορονοϊό
- Μέγαρο: Ρεκόρ συμμετοχών στον διαγωνισμό σύνθεσης για ταινία κινουμένων σχεδίων 2021
- «Επιμένει» και την Τρίτη η «Μήδεια», με χιόνια και κρύο
- Τα μυστικά του εγκεφάλου: Έλληνες επιστήμονες ανοίγουν τον δρόμο για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών
- Ταραντίλης: Μέχρι το Πάσχα το πρώτο τείχος ανοσίας
- Η Μήδεια φοράει στους εύζωνες κάπες και στέλνει στρατιωτικό άγημα στον Αγνωστο Στρατιώτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον εμβολιασμό με το Guillain-Barré – Τι ανέφερε ο Μόσιαλος
- Νέα ερώτηση 61 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση απάντησης 9 υπουργών για τις κατά παρέκκλιση προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ
- Κλειστές στις 16 και 17/2 οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής στην Αττική
- Κανονικά η κυκλοφορία των φορτηγών στην Εγνατία οδό
- ΠΑΟΚ : Επανήρθε στην ενδεκάδα ο Ροντρίγκο
- Ροδόπη: Σε δεινή θέση λόγω κορονοϊου οι παραγωγοί κηπευτικών
- Συναγερμός από την OLAF προς τα κράτη-μέλη για πλαστά εμβόλια
- Σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών Παιδικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα
- Γιώργος Χρανιώτης σε Σταμάτη Γονίδη: «Φαντάζομαι ότι και εγώ που έχω πάει σε σπίτια ηθοποιών μάλλον έχω βιαστεί»