Αριστούχοι των Πανελλαδικών: Μεταξύ τους 19χρονος Ιρανός, με 20 σε Μαθηματικά και Φυσική

.

Ένας 19χρονος από το Ιράν είναι μεταξύ των μαθητών που αρίστευσαν στις φετινές πανελλαδικές: Ο Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί είναι παιδί μιας προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν και έφτασε με την οικογένεια του με μια πλαστική βάρκα, σε μια ακτή της Λέσβου πριν από τρία χρόνια. Σήμερα, με 18,25 είναι ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές πανελλαδικές

εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στην Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση.

Η οικογένεια του έφυγε από το Ιράν όταν ο πατέρας του που αντιμάχονταν το εκεί θεοκρατικό καθεστώς διαπίστωσε ότι δεν είχαν άλλη λύση από το να φύγουν από την πατρίδα τους. Από μια ακτή της Τουρκίας στις 15 Αυγούστου του 2019 πέρασαν στη Λέσβο, οι γονείς του και ο μικρότερος αδελφός του, μαθητής φέτος αυτός της Γ΄ Γυμνασίου. Πρώτα στο ΚΥΤ και στον καταυλισμό, της Μόριας και από εκεί στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Όταν αυτός ο καταυλισμός έκλεισε μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ που αντικατέστησε τον καμένο καταυλισμό της Μόριας. Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει. Οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ.

Τα κατάφερε όπως ο ίδιος λέει, με την αμέριστη βοήθεια των καθηγητών του. «Ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν ελληνικά, και έτσι έμαθα ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε ελληνικά, να μορφωθούμε και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες αν μας δοθεί η ευκαιρία» τονίζει. Αν και είχε τελειώσει την Α’ Λυκείου στο Ιράν, ξαναφοίτησε σε αυτήν στο 2ο ΕΠΑΛ της Μυτιλήνης. Έδωσε εξετάσεις και συνέχισε στη Β’ τάξη του Πρότυπου Λυκείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Στόχος του το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Χαμόγελα και αισιοδοξία για το μέλλον έφερε στους υποψηφίους των πανελλαδικών στα Χανιά, η ανακοίνωση των βαθμολογιών: Η απόφοιτη του ΕΠΑΛ Κανδάνου Ιωάννα Τζαγκαράκη, φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο της για την εισαγωγή της στην Ιατρική, συγκεντρώνοντας από 19.000 έως 19.480 μόρια, ανάλογα με τον συντελεστή βαρύτητας κάθε σχολής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι στόχος της ήταν να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια.«Δεν φανταζόμουν ότι θα τα καταφέρω, ακόμα και τώρα δεν μπορώ να το πιστέψω».

Η ίδια αποδίδει την επιτυχία της στο συστηματικό και στοχευμένο διάβασμα. Απόφοιτη σχολείου της επαρχίας και μάλιστα ΕΠΑΛ, η Ιωάννα δηλώνει δικαιωμένη για την επιλογή της να επιλέξει ΕΠΑΛ αντί για την φοίτηση της σε Γενικό Λύκειο.

Το μήνυμα της μετά την επιτυχία είναι ξεκάθαρο: «Στις πανελλήνιες πρέπει να θυσιάσεις και κάτι προκειμένου να πετύχεις. Στο πρόγραμμα σου θα έχει και διάβασμα, θα έχει και βόλτες. Γιατί οι πανελλήνιες δεν είναι τέρας, δεν είναι αυτό που περιγράφουν. Χρειάζεται και την χαλάρωση για να μπορείς να αποδόσεις και την ξεκούραση».

Μια ακόμα υποψήφια από τα Χανιά, που συγκεντρώνει περίπου 18.000 μόρια, η Σταυρούλα Κοπάση, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιτυχία της. Απόφοιτη του 2ου Γενικού Λυκείου, στοχεύει σε κάποιο κλάδο της ιατρικής αναμένοντας τις βαθμολογικές βάσεις.

«Για τις επιλογές μου είχα πάρει τις τελικές αποφάσεις από νωρίς στο Λύκειο. Είμαι πολύ ευχαριστημένη που οι κόποι μου δεν πήγαν χαμένοι. Μπορεί να περιορίστηκαν οι έξοδοι, να πέρασα μια δύσκολη διαδικασία, αλλά άξιζε τον κόπο», λέει, αποδίδοντας το τελικό αποτέλεσμα στην πολύ προσπάθεια και το συστηματικό διάβασμα.

«Σάρωσε» στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 η Μιχαέλα Κωνσταντινίδη από τη Θεσσαλονίκη. Είναι μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη και Έγραψε 17,9 στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, 19,3 στη Φυσική, 20 στη Χημεία και 19,1 στη Βιολογία. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Ήξερα ότι τα είχα πάει καλά. Αλλά ακριβώς δεν ήξερα πως έγραψα», είπε στο thestival.gr. Η νεαρή κοπέλα πρόσθεσε πως στόχος της ήταν να περάσει στη Θεσσαλονίκη καθώς η οικογένειά της ζει εδώ αλλά και όπως είπε «είναι πολύ ωραία πόλη για φοιτητική ζωή».

Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα, η Μιχαέλα Κωνσταντινίδη θα μεταβεί στην Αρμενία προκειμένου να λάβει μέρος στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας. Το 2019 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΒΜΟ), το αργυρό μετάλλιο στην Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών «Αρχιμήδης» ΕΜΕ και το χάλκινο μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας.

Πέντε απόφοιτοι λυκείων της Πάτρας, οι οποίοι κατάφεραν να πετύχουν πολύ υψηλές βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις, μιλούν και αυτοί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με επιτυχία.

Η Ελένη Νταλαπέρα συγκέντρωσε 19.560 μόρια και θέλει να εισαχθεί στην σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Παράλληλα με την οργανωμένη μελέτη, έβρισκα πάντα ελεύθερο χρόνο για εμένα, με εξαίρεση βέβαια τους τελευταίους μήνες, όπου αφιερώθηκα πλήρως στο διάβασμα για τις πανελλήνιες.

Βέβαια στην αρχή της χρονιάς αντιμετώπισα δυσκολίες, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της τηλεκπαίδευσης που ίσχυσαν τις δύο προηγούμενες χρονιές, με αποτέλεσμα να νοιώθω μία διαρκή πίεση. Όμως, πρέπει να τονίσω ότι τόσο η οικογένειά μου, όσο και οι καθηγητές μου ήσαν πολύ υποστηρικτικοί».

Ο Δημήτρης Βακάλογλου συγκέντρωσε 18.940 μόρια και στόχος του είναι η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. «Κάθε ημέρα είχα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, δηλαδή κάποια συγκεκριμένη ύλη να διαβάσω και συγκεκριμένες ασκήσεις να λύσω, ώστε να προχωρώ στα επόμενα, χωρίς να αφήνω κενά. Παράλληλα έβρισκα ελεύθερο χρόνο, κυρίως το Σάββατο, ενώ κατάφερα να συμμετάσχω στην τριήμερη εκδρομή που οργάνωσε το σχολείο μου. Αν και είχα δυσκολίες, όπως το άγχος, τα απαιτητικά μαθήματα και ο όγκος της ύλης, τελικά δεν με αποθάρρυναν, ενώ ήταν σημαντική η βοήθεια από την οικογένειά μου και τους καθηγητές μου».

Η Εβίτα Λεοντίτση συγκέντρωσε 18.920 μόρια και θέλει να εισαχθεί στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. «Η συγκέντρωση της υψηλής βαθμολογίας οφείλεται στο συνεχές, οργανωμένο και μεθοδικό διάβασμα από τις μικρότερες τάξεις. Ταυτόχρονα, έβρισκα ελεύθερο χρόνο, ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις αυτής της τελευταίας χρονιάς, ενώ τις όποιες δυσκολίες παρουσιάστηκαν, τις αντιμετώπισα με το διάβασμα, έχοντας πάντα στο πλευρό μου τους δικούς μου ανθρώπους και τους καθηγητές μου.»

Η Οξάνα Ίντριζι συγκέντρωσε και αυτή 18.920 μόρια και στόχος της είναι να εισαχθεί στην σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Δεν έκανα υπερβολές στο διάβασμα. Διάβαζα με μέτρο και προσπαθούσα πάντα για το καλύτερο. Βέβαια αγχώθηκα πολλές φορές μέσα στην χρονιά, αλλά πάντα προσπαθούσα ακόμα περισσότερο, ώστε να ξεπερνώ τις όποιες δυσκολίες. Ελεύθερα χρόνο δεν είχα, αλλά ήταν σημαντική η βοήθεια που μου πρόσφεραν η οικογένειά μου και οι καθηγητές μου».

Η Αθανασία Ηλιοπούλου συγκέντρωσε 18.680 μόρια και θέλει να εισαχθεί στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. «Διάβαζα όσες περισσότερες ώρες μπορούσα με διαλείμματα και η αλήθεια είναι πως δεν είχα ελεύθερο χρόνο, πέρα από τα διαλείμματα που προανέφερα. Επίσης πρέπει να πω ότι πιέστηκα ψυχολογικά ειδικά τον τελευταίο καιρό, αλλά το ξεπέρασα έχοντας δίπλα μου την οικογένεια μου και τους καθηγητές μου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, thestival.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ρήτρα αναπροσαρμογής: «Οχι» του Αρειου Πάγου στο αίτημα των παρόχων για πιλοτική δίκηΓιατί δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να στραγγίζουμε τα ζυμαρικά μας στο νεροχύτηΔιπλό φονικό στη Μακρινίτσα: “Φοβόμουν ότι η γυναίκα μου θα έριχνε κάτι στο φαγητό”
Keywords
πανελλαδικες 2012, φυσικη, μαθηματικα, μυτιληνη, λύση, μκο, επαλ, θεσσαλονικη, χανια, απε-μπε, πανελληνιες 2013, βασεις, βμο, συγκεκριμένο, οφείλεται, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασεις πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, η ημέρα της γης, πανελληνιες, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, η ζωη ειναι ωραια, ελενη, χημικων μηχανικων, γυναικα, εθνικη, επαλ, ζυμαρικα, ιατρικη, ιραν, μκο, ογκος, πιεση, προγραμμα, υλη, χημεια, αγχος, αθανασια, αισιοδοξια, αξιζε, απε, απε-μπε, αρμενια, βαθμολογια, βαθμολογιες, βοηθεια, γλωσσα, γονεις, διαστημα, δοθει, εβιτα, ειπε, εκθεση, εξετασεις, επιτυχια, εφυγε, ιδια, ιωαννα, λυκειο, λύση, λογοτεχνια, μηνες, μορια, μπορεις, νεοελληνικη γλωσσα, μπε, παντα, οικογενεια, οξανα, οφείλεται, παιδι, περιβαλλον, ρητρα, σαββατο, συγκεκριμένο, συγκεντρωση, σπιτι, σχολειο, τμημα, τρια, ψυχολογικα, ωρες, βιολογια, δημητρης, εκδρομη, ελληνικα, κοπελα, μελετη, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα
Αριστούχοι, Πανελλαδικών, Μεταξύ, 19χρονος Ιρανός, Μαθηματικά, Φυσική,aristouchoi, panelladikon, metaxy, 19chronos iranos, mathimatika, fysiki