«Αριθμό προς αριθμό» προσπαθούν να κλείσουν τις διαφορές στη διαπραγμάτευση. Τι γίνεται με ασφαλιστικό, μέτρα και ΕΛΣΤΑΤ

Βήμα - βήμα ή ακριβέστερα «αριθμό προς αριθμό», όπως είπε κυβερνητικός παράγοντας στη HuffPost Greece, επιχειρείται να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Η μικρή πρόοδος που σημειώθηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις, οδήγησε τις δύο πλευρές να κλείσουν ακόμα ένα κρίσιμο ραντεβού για σήμερα το μεσημέρι. Έως τότε θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση, με την τελική συμφωνία ωστόσο να απέχει πολύ, αν και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι είναι εφικτή η συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου.

Εκτός απροόπτου οι τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών
κλιμακίων των Θεσμών θα αποχωρίσουν σήμερα από την Αθήνα, προκειμένου να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group της Πέμπτης, ενώ είναι πιθανό να επιστρέψουν ξανά τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο η διαπραγμάτευση γίνεται ακόμα επί τεχνικών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η δημοσιονομική βάση πριν ξεκινήσει η κουβέντα για τα μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν για μετά το 2019.

Μέτρα από το 2018 ή από το 2019;

Αν και η Ελληνική πλευρά επιχειρεί να διαψεύσει τις πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για λήψη μέτρων από το 2018, γεγονός είναι ότι στο τραπέζι παραμένει το δημοσιονομικό κενό που «βλέπει» το Ταμείο για την επόμενη χρονιά. Στην κυβέρνηση ωστόσο εκτιμούν ότι στο τέλος τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα κάμψουν τις απαιτήσεις των δανειστών. Ήδη σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους οι Θεσμοί έχουν αρχίσει να αποδέχονται τα στοιχεία που τους έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο ότι η υπεραπόδοση του 2016 έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Με βάση αυτά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι « σήμερα θα επιβεβαιωθεί αν υπάρχει ή όχι δημοσιονομικό κενό για το 2018»

Τα αντισταθμιστικά μέτρα

Η διαπραγμάτευση έχει ανοίξει και στο μέτωπο των «αντισταθμιστικών» μέτρων, καθώς ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης. Οι δύο πλευρές επικεντρώνουν την προσπάθεια τους στο να βρεθούν στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητική πηγή θα πρέπει να έχουν και αναπτυξιακό, αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα. Προς το παρόν οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν τον μηχανισμό ενεργοποίησης των «καλών και κακών μέτρων» κάτι που θα πρέπει ως το καλοκαίρι του 2018 να έχει βρεθεί, προκειμένου να ενεργοποιηθούν μέτρα και «αντισταθμιστικά» ύψους 2% του ΑΕΠ.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαπραγματεύσεων κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί υπήρξαν συγκλίσεις», προσθέτοντας ότι «έγινε συζήτηση και για τα δικά μας θετικά μέτρα όπου υπήρξε πιο πολύ σύγκλιση».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου του 2016, κυβερνητικές πηγές επιχερούν να υποβαθμίσουν το θέμα, παραπέμποντας στα στοιχεία για το σύνολο του 2016, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να λέει χαρακτηριστικά «Σίγα μην χαλάσουν τις διαπραγματεύσεις τα στοιχεία του ΑΕΠ για ένα τρίμηνο».

Ασφαλιστικό

Μεγάλες παραμένουν οι διαφορές σε ότι έχει να κάνει με τις περικοπές που ζητούν οι δανειστές στο μέτωπο του Ασφαλιστικού. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία για το ύψος του μέτρων, με την πλευρά των δανειστών να εμμένει στην άποψη της για μέτρα 1% του ΑΕΠ και την Αθήνα να αντιτείνει 0,75%.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του χρόνου εφαρμογής του πακέτου των μέτρων για το Ασφαλιστικό, με αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας να επιμένει ότι δεν έχει τεθεί θέμα από τους δανειστές για εφαρμογή τους από το 2018, τονίζοντας ότι η κουβέντα αφορά το αν τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2019 ή από το 2020.

Μεγαλύτερη είναι η σύγκλιση σε ότι έχει να κάνει με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με κυβερνητικό αξιωματούχο μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους Θεσμούς να μιλά για ελάχιστες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε αυτό το ζήτημα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα