Ας το ξεκαθαρίσουμε οριστικά αν ο ντεκαφεϊνέ μας κάνει καλό ή μας βλάπτει

Καφές ο πολυαγαπημένος. 

Όχι μόνο ο καφές φαίνεται να είναι πραγματικά καλός για την υγεία του εντέρου, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα πιθανά οφέλη του επεκτείνονται και στις ... εκδόσεις του χωρίς καφεΐνη.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες υπεράσπισης του ροφήματος υποστηρίζουν ότι, η χωρίς καφεΐνη ... έκδοση του αγαπημένου τους φλιτζανιού είναι «μη ασφαλής» χάρη στις παρενέργειες της επεξεργασίας της.

Είναι όμως αλήθεια αυτό και πώς αφαιρείται η καφεΐνη από τον καφέ εξαρχής;

Ευτυχώς που ο θρύλος του καφέ Τζέιμς Χόφμαν μίλησε με τους συνιδρυτές της εταιρείας υγείας του εντέρου

ZOE Τζόναθαν Βολφ και τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ για αυτό ακριβώς το θέμα.

Στο  podcast τους, μάθαμε πώς αφαιρείται η καφεΐνη και τι σημαίνει αυτό για τον κόκκο του καφέ.

Πώς γίνεται ο καφές ντεκαφεϊνέ;

Ο Τζέιμς Χόφμαν εξήγησε ότι οι κόκκοι του καφέ γίνονται ντεκαφεϊνέ στο στάδιο του «ακατέργαστου σπόρου» πριν από το καβούρδισμα.

Μπορεί να γίνει με μερικούς τρόπους, προσέθεσε. Μια επιλογή είναι «να δεσμεύσουμε την καφεΐνη σε έναν διαλύτη [συνήθως χλωριούχο μεθυλένιο], σε ένα διάλυμα χωρίς να αφαιρέσουμε και άλλα πράγματα από τον καφέ» - αυτό είναι το είδος για το οποίο ανησυχούν οι άνθρωποι.

Μπορούμε επίσης να απαλλαγούμε από την καφεΐνη χρησιμοποιώντας νερό σε αυτό που είναι γνωστό ως ελβετική διαδικασία νερού που περιλαμβάνει ένα φίλτρο άνθρακα.

Ο Τζέιμς εξήγησε ότι είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιηθεί μια διαδικασία που ονομάζεται «υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα» (Ο χημικός όρος υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα - σύμβολο: sCO2 - αναφέρεται στη φάση υπερκρίσιμου ρευστού του διοξειδίου του άνθρακα - CO2 - όπου αυτό διατηρείται ή βρίσκεται υπεράνω από την κρίσιμη θερμοκρασία του και την κρίσιμη πίεσή του). Η ντεκαφεϊνέ διαδικασία γίνεται όταν το Co2 μετατρέπεται σε διαλύτη και προστίθεται στους κόκκους - και μια διαδικασία «οξικού αιθυλεστέρα», η οποία «τρομάζει τους ανθρώπους», αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί απλώς ζαχαροκάλαμο.

Όλες οι μέθοδοι βασίζονται στη χημική επέμβαση.

«Όλα είναι απολύτως ασφαλή. Είναι απολύτως ασφαλές κι αν γίνεται καλά θα πρέπει να έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στη γεύση», συνέχισε ο Τζέιμς.

Έφτασε στο σημείο να πει ότι αν αγοράζουμε φρεσκοψημένους κόκκους χωρίς καφεΐνη και τους αλέθουμε στο σπίτι, «μπορεί να είναι μια ασυμβίβαστη γευστική εμπειρία ή (μια εμπειρία) με ελάχιστο συμβιβασμό».

Λοιπόν, είναι λιγότερο υγιεινό; 

Ο καθηγητής Σπέκτορ ανέφερε στο podcast του ZOE ότι, αν και ο ντεκαφεϊνέ δεν μελετάται τόσο συχνά όσο ο καφές με καφεΐνη, «τα περισσότερα από τα δεδομένα, όχι όλα, δείχνουν ότι ο ντεκαφεϊνέ έχει και κάποιες ιδιότητες σε σχέση με την υγεία μας».

Είναι «σχεδόν» το ίδιο καλός για εμάς, αναφέρει (όσο δηλαδή κι ο καφές με καφεΐνη), και σίγουρα δεν φαίνεται να πιστεύει ότι είναι κακό για την υγεία μας.

«Νομίζω ότι όλα αυτά συνηγορούν στο ότι αν είναι ένας καλοφτιαγμένος καφές που εξακολουθεί να περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες δεν έχουν ”εξοντωθεί” στη βιομηχανική διαδικασία παρασκευής ίσως των φθηνότερων, στιγμιαίων καφέδων, τότε θα υπάρξουν κάποια οφέλη επίσης επειδή οι πολυφαινόλες είναι ακόμα εκεί ...», διευκρίνισε.

Ο ιστότοπος πληροφοριών υγείας Healthline συμφωνεί, αναφέροντας ότι «ο ντεκαφεϊνέ έχει τα σχεδόν τα ίδια οφέλη για την υγεία με τον κανονικό καφέ, και καμία από τις παρενέργειες».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ο καφές μπορεί να έχει μια συναρπαστικά ευεργετική επίδραση στην καρδιά μαςΤσάι Vs Καφές: Ποιο από τα δυο φρενάρει τη γήρανση του προσώπου μαςΛειτουργεί όντως ο καφές ως αντίδοτο στο hangover ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ας το ξεκαθαρίσουμε οριστικά αν ο ντεκαφεϊνέ μας κάνει καλό ή μας βλάπτει,