Αβραμόπουλος: Ξεκινάει άμεσα η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα

Την υπόσχεση ότι ξεκινά άμεσα η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα προέβη την Τρίτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Στην Ελλάδα
έφτασαν έως και 258.365 άνθρωποι από τον Ιανουάριο μέχρι και την 7η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το διορισμό της Αρχής που θα διαχειρίζεται τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. κονδύλια για τους πρόσφυγες και μετανάστες και εξήγησε ότι η σχετική ενημέρωση για τη σύσταση της Διαχειριστικής Αρχής, έγινε από την ελληνική κυβέρνηση σήμερα Τρίτη.

«Η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Η χρηματοδότηση ξεκινάει άμεσα» είπε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Νέο πακέτο για το μεταναστευτικό

Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σκα Κέλερ, για την «πρόταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων διεθνούς προστασίας για την Ιταλία και Ελλάδα» που θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη, o Επίτροπος υπογράμμισε ότι κατά την αυριανή προβλεπόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια, η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει και ένα νέο πακέτο για το μεταναστευτικό.

Μέσω του νέου πακέτου εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί η σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων για μετεγκατάσταση, κάτι που θα δώσει ανάσα σε χώρες σαν την Ελλάδα και την Ιταλία.

Με το νέο πακέτο αναμένεται επίσης, να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τη λειτουργία του «Μηχανισμού Έκτακτης Αντιμετώπισης».

Σε σχέση με την Ελλάδα, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην επίσκεψή του μαζί με τον Α' αντιπρόεδρο κ. Τίμερμανς στην Κω, όπου συνάντησε τις τοπικές αρχές.

«Μεταφέραμε μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αυτές τις δύσκολες ώρες» είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν «επισπεύδει το να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το «hotspot» στον Πειραιά, απ’ όπου θα μπορούν να μετακινούνται με ταχύτητα οι εμπειρογνώμονες προς τα νησιά που είναι οι βασικές πύλες εισόδου και όπου εγκαθίστανται χώροι υποδοχής».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε επίσης, ότι κατά τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αριθμοί που σοκάρουν

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 380.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο και 2.850 έχουν χάσει την ζωή τους ή αγνοούνται.
Συνολικά, έως την 7η Σεπτεμβρίου, 381.412 διέπλευσαν τη Μεσόγειο με στόχο να μεταβούν στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα έφτασαν 258.365 άνθρωποι, 121.000 στην Ιταλία, 1.953 στην Ισπανία και 94 στη Μάλτα, γνωστοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) στον ιστότοπό της.

Τουσκ: Δολοφόνοι οι διακινητές προσφύγων

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε την Τρίτη από την Ιερουσαλήμ τους διακινητές «δολοφόνους» και απηύθυνε έκκληση να μπει ένα τέλος στη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από τις αρχές του έτους.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη μάχη εναντίον της διακίνησης ανθρώπινων όντων και εναντίον των διακινητών» όπως επίσης και στις επιχειρήσεις για τη «διάσωση της ζωής των ανθρώπων» δήλωσε ο Τουσκ.

«Στην πραγματικότητα μπορούμε να μιλάμε σήμερα για δολοφόνους διότι (οι διακινητές) είναι άμεσα υπεύθυνοι για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων» προσέθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι η μάχη εναντίον των διακινητών «είναι το σημαντικότερο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή».

Επίσης ο Τούσκ έκανε γνωστό ότι είναι σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και έτοιμος να συγκαλέσει μια έκτακτη συνάντηση, «εφόσον αυτή κριθεί αναγκαία».

Το προσφυγικό ζήτημα θα είναι πάντως στο επίκεντρο της επόμενης προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής, στις 15-16 Οκτωβρίου, ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, στις 14 Σεπτεμβρίου σ’ ένα επείγον Συμβούλιο για να συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα.

Νωρίτερα ο κ. Τούσκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με πρωτοβουλία του τελευταίου.

Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τον κ. Τουσκ να επισκεφθεί την Αθήνα, το συντομότερο δυνατό, για συνομιλίες πάνω σε σημαντικά θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ιδίως δε πάνω στο τεράστιο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ενώ τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του να συγκληθεί, το ταχύτερο δυνατό, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Μεταναστευτικό και του ζήτησε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπαν Κι Μουν: Οι περισσότεροι άνθρωποι που φτάνουν στην ΕΕ είναι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εισρέουν κατά κύμματα στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από βία και διώξεις στις πατρίδες τους και έχουν το νόμιμο δικαίωμα να επιδιώξουν να τους χορηγηθεί άσυλο, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπα Κι Μουν.

«Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε την ατομική και συλλογική ευθύνη των ευρωπαϊκών κρατών να απαντήσουν με υπεύθυνο και ανθρώπινο τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς. Τις τελευταίες ημέρες ο Μπαν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες επτά χωρών που πλήττονται από την κρίση: της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Ο ίδιος τόνισε πως ο «Μπαν Κι Μουν τόνισε πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από τον πόλεμο και την βία και έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν άσυλο χωρίς να υφίστανται καμία μορφή διάκρισης».

Ο Ντουζαρίτς είπε πως ο Μπαν Κι Μουν παρότρυνε την Ευρώπη να αναζητήσει μια ενιαία προσέγγιση και πως διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών μέσω των αντιπροσωπειών τους…να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες τους να αναπτύξουν μια απάντηση που είναι αποτελεσματική, εφικτή και ευθυγραμμισμένη με τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρωπιστικά πρότυπα, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος αίτησης ασύλου».

Σημειώνεται ότι ο γγ του ΟΗΕ είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου προκειμένου να την ενημερώσει για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την προσφυγική κρίση, που συγκαλείται στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Από την πλευρά της η κ. Θάνουδιαβεβαίωσε τον γγ του ΟΗΕ ότι θα μεταφέρει στην νέα κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, την επισήμανσή του για την κρισιμότητα της Συνόδου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον καταλληλότερο διεθνή φορέα για την ολιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

«Η ζώνη Σένγκεν θα διαλυθεί»

Η ζώνη Σένγκεν θα διαλυθεί χωρίς κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για τη μετανάστευση

Το περίγραμμα της ζώνης του Σένγκεν βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, εκτός αν η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετήσει μια κοινή πολιτική για την μεταναστευτική κρίση, δήλωσε σήμερα ο Πίτερ Σάδερλαντ, ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

«Η ζώνη Σένγκεν σίγουρα θα μπορούσε να διαλυθεί και πιθανότατα θα διαλυθεί εάν δεν αποκτήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική με σεβασμό στην μετανάστευση», δήλωσε ο Σάδερλαντ σε μια συνέντευξη Τύπου και παρότρυνε παράλληλα τις χώρες της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τα σύνορα τους μέσα στην Ένωση και να ενταχθούν στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα