Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Φαντασμαγορική τελετή έναρξης στη σκιά των «σκιών» της Κίνας

Η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου άρχισε το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα), με την ομάδα της διοργανώτριας Κίνας να προκαλεί ζητωκραυγές από ένα πλήθος που περιλάμβανε τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ καθώς έμπαινε στο μερικώς γεμάτο στάδιο Bird’s Nest (μτφ. Φωλιά του Πουλιού).

Η εκδήλωση, γεμάτη με εικόνες

νιφάδων χιονιού και πάγου, σηματοδότησε το αποκορύφωμα των προετοιμασιών για τους Αγώνες, που έχουν δοκιμαστεί έντονα από την πανδημία του κορονοϊού και από την σκληρή κριτική σε βάρος της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που οδήγησε πολλές χώρες σε διπλωματικό μποϊκοτάζ.

Η τελετή - την πρώτη μέρα της Ανοιξης, σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο - ξεκίνησε με μια παράσταση από χορευτές που κουνούσαν λαμπερούς πράσινους βλαστούς, που υποδήλωναν τη ζωντάνια της εποχής, ακολουθούμενη από μια έκρηξη λευκών και πράσινων πυροτεχνημάτων που έγραφαν τη λέξη «Ανοιξη».

Σε έναν τρισδιάστατο κύβο που προσομοίαζε με μπλοκ πάγου, τα λέιζερ χάραξαν εικόνες από όλους τους προηγούμενους 23 Χειμερινούς Αγώνες. Το μπλοκ στη συνέχεια «έσπασε» από παίκτες του χόκεϊ επί πάγου, δίνοντας τη δυνατότητα στους Ολυμπιακούς κύκλους να αναδυθούν, όλοι στα λευκά.

Ακολούθησε η παραδοσιακή «παρέλαση των εθνών», με κάθε μία από τις 91 αντιπροσωπείες να έχει μπροστά της από μια γυναίκα που κρατούσε ένα πλακάτ σε σχήμα νιφάδας χιονιού.

Σύμφωνα με την παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων, η παρέλαση οδηγήθηκε στο στάδιο από την δική μας χώρα, την Ελλάδα, με τους υπόλοιπους να ταξινομούνται με αλφαβητική σειρά κατά την κινεζική γλώσσα. Αυτό τοποθέτησε την Τουρκία στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τη Μάλτα, με την οικοδέσποινα Κίνα να είναι τελευταία.

Οι είσοδοι του Χονγκ Κονγκ, της Κίνας και της Ρωσίας προκάλεσαν θερμά χειροκροτήματα στο μερικώς γεμάτο γήπεδο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κορυφαίος ξένος ηγέτης που έδωσε το «παρών» στους Αγώνες, απαθανατίστηκε στο γήπεδο χωρίς μάσκα. Ωστόσο, οι αθλητές από τη χώρα του δεν μπόρεσαν να φέρουν τη ρωσική σημαία λόγω παραβιάσεων ντόπινγκ, σηκώνοντας αντ ’αυτής το λάβαρο της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η τελετή της Παρασκευής ξεκίνησε λίγο μετά την είσοδο του Σι και του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στο εμβληματικό στάδιο Bird’s Nest.

Λίγο μετά την έναρξη, η κινεζική σημαία πέρασε ανάμεσα σε 56 άτομα, που αντιπροσώπευαν τις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες της Κίνας, προτού υψωθεί και ακουστεί ο εθνικός ύμνος.

Σε σκηνοθεσία Ζανγκ Γιμού, όπως και στον θρίαμβο των Θερινών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, η εκδήλωση είχε 3.000 ερμηνευτές σε μια σκηνή που αποτελείται από 11.600 τετραγωνικά μέτρα οθόνης LED υψηλής ευκρίνειας, που έμοιαζε με επιφάνεια πάγου.

Ολοι οι ερμηνευτές ήταν απλοί άνθρωποι από το Πεκίνο και την κοντινή επαρχία Χεμπέι.

Με θερμοκρασία περίπου -4 βαθμούς Κελσίου στην αρχή - όχι αρκετό κρύο για να αποθαρρύνει τον σημαιοφόρο από την αμερικανική Σαμόα να εμφανιστεί χωρίς μπλούζα - η διάρκεια της παράστασης ήταν περίπου η μισή από τον τετράωρο μαραθώνιο που άνοιξε τους Αγώνες του 2008, επίσης στο Bird’s Nest.

Το ίδιο το πλήθος αποκλείστηκε, με τους διοργανωτές να αποφασίζουν τον περασμένο μήνα να μην πουλήσουν εισιτήρια για τις Ολυμπιακές εκδηλώσεις με στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση της COVID-19. 

(με πληροφορίες από Reuters)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΧειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Το φουτουριστικό σκηνικό στο Πεκίνο που ξεπέρασε κάθε προσδοκίαΧειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου: Γιατί είναι τόσο αμφιλεγόμενοιΧειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, μια εντελώς διαφορετική ιστορία
Keywords
Τυχαία Θέματα