Χίλιοι πεντακόσιοι πίθηκοι επιβίωσαν από καταστροφικό τυφώνα και τώρα κυβερνούν ολόκληρο νησί
Το πρωί της 20ης Σεπτεμβρίου 2017, ο τυφώνας «Μαρία» έφτασε στις ακτές του Πουέρτο Ρίκο, σφυροκοπώντας το νησί με ριπές ανέμου με ταχύτητα 170 μιλίων την ώρα και βροχή που προκάλεσε πλημμύρες. Θα ήταν ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που έπληξε το νησί εδώ και σχεδόν 85 χρόνια, αφήνοντας πολλούς πολίτες χωρίς βασικές ανάγκες όπως ηλεκτρικό
Το νησί, γνωστό στους ντόπιους ως «νησί των πιθήκων», έγινε για πρώτη φορά το σπίτι σε αυτούς τους απίθανους κατοίκους στα τέλη της δεκαετίας του 1930, όταν ο Κλάρενς Κάρπεντερ έφερε περίπου 450 από αυτούς με πλοίο από την Ινδία στο νησί των 38 στρεμμάτων για να μελετήσει τις κοινωνικές και σεξουαλικές τους συμπεριφορές.
Μέσω αυτής της αρχικής πρωτοποριακής έρευνας, ο γεμάτος δέντρα θύλακας έγινε τελικά το σπίτι του Caribbean Primate Research Center, μιας εκπαιδευτικής και ερευνητικής εγκατάστασης που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο. Με τα χρόνια, γενιές πιθήκων έχουν κατέβει από αυτή την αρχική αποικία, και σήμερα οι απόγονοι τους περιφέρονται ελεύθερα γύρω από το νησί, παίζοντας στις αμμώδεις παραλίες του και εξερευνώντας την ατελείωτη κουβέντα των δέντρων του. Οι μακάκοι ρέζους - το καθένα ζυγίζει περίπου 20 κιλά και είναι γνωστά για τις μακριές, χνουδωτές ουρές τους και τη γούνα στο χρώμα του άχυρου - ζουν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από την ανθρώπινη παρέμβαση (εκτώς από το ταΐσμα).
Αφού ο τυφώνας έπληξε το Πουέρτο Ρίκο, οι ερευνητές από το κέντρο φοβήθηκαν το χειρότερο για τους πιθήκους. Ωστόσο, όταν ήταν ασφαλές να επιστρέψουν στο νησί, οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι ήταν εκεί
«Δύο μέρες μετά την καταιγίδα, μέλη του προσωπικού μας πήγαν με μια βάρκα στο νησί για να τους ταΐσουν», λέει η Αλίσα Άρε, επιστημονική διευθύντρια του κέντρου. «Όλοι ανησυχούσαν ότι οι πίθηκοι είχαν πεθάνει, αλλά δεν ήταν έτσι».
.Η Άρε λέει ότι είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα εάν κάποιος από τους πιθήκους υπέκυψε στην καταιγίδα, ωστόσο οι εργάτες που είχαν επιφορτιστεί να κάνουν καθημερινές απογραφές του πληθυσμού δεν βρήκαν παρατυπίες.
Ενώ δεν υπάρχουν κάμερες στο νησί για να καταγράψουν ακριβώς πώς οι μακάκοι έτρεχαν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, η Άρε υποπτεύεται ότι αναζήτησαν καταφύγιο σκαρφαλώνοντας σε έναν από τους δύο λόφους του νησιού και μένοντας χαμηλά στο έδαφος. Τα μόνα κτίρια στο νησί χρησιμοποιούνται από το προσωπικό για αποθηκευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
«Ο τυφώνας κατέστρεψε όλη τη βλάστηση που χρησιμοποιούν οι πίθηκοι για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους», λέει η Άρε. «Ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός [έκοψε κλαδιά και κλαδιά], οπότε δεν πιστεύουμε ότι σκαρφάλωσαν στα δέντρα».
«Αρχικά, [ο Κάρπεντερ και η ομάδα του] πίστευαν ότι οι πίθηκοι απλώς θα ζούσαν στο νησί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά οι πίθηκοι κατέστρεψαν γρήγορα όλη τη βλάστηση στο νησί και έφαγαν τα πάντα», λέει η Άρε. «Έτσι, συνειδητοποίησαν ότι θα έπρεπε να αρχίσουν να συντηρούν τον πληθυσμό με προμήθειες τροφίμων».
Επί του παρόντος, η διατροφή τους περιλαμβάνει καρύδες, καλαμπόκι, σπόρους, μήλα, παπάγια και Purina Monkey Chow (ναι, είναι πραγματικό πράγμα!), που είναι κίτρινα ξηρά μπισκότα σε σχήμα αυγού. Η Άρε επιβεβαιώνει ότι οι πίθηκοι δεν είναι λάτρεις των μπανανών, παρά το τι μπορεί να βλέπουμε κάτι τέτοιο στις ταινίες.
.«Τους αρέσει να παίρνουν τη τροφή και να τη βάζουν σε μια λακκούβα και να την πλάθουν [έτσι να μαλακώσει] πριν τη φάνε», λέει.
Ως ερευνητικό ίδρυμα που μελετά αυτά τα θηλαστικά για δεκαετίες, ήταν λογικό να εξετάσουμε προσεκτικότερα πώς το τραύμα, στην προκειμένη περίπτωση μια φυσική καταστροφή, επηρέασε τη συμπεριφορά και τις σχέσεις τους. Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από τα ευρήματά τους.
Σήμερα, το νησί δεν είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό, προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή ανθρώπινη επαφή με τους πιθήκους. Ωστόσο, κάθε χρόνο, επισκέπτες ερευνητές έρχονται στο νησί για να μελετήσουν τους πιθήκους και να αξιοποιήσουν την εκτεταμένη βάση δεδομένων του νησιού που περιέχει δεδομένα αξίας άνω των 60 ετών, από βασικές δημογραφικές πληροφορίες (ηλικία, κοινωνικές ομάδες και ποσοστά μητρότητας) σε περισσότερα από 11.000 πιθήκους σε γενετικές πληροφορίες και μια συλλογή με περισσότερους από 3.300 σκελετούς πιθήκων. Οι μελέτες τους συνεχίζουν να ωθούν προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για τη συμπεριφορά των πρωτευόντων και πώς μεταφράζεται στη δική μας συμπεριφορά ως ανθρώπων.
Πηγή: Smithsonianmag
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΒρετανός διαγνώστηκε με την ευλογιά των πιθήκωνΖωολογικός Κήπος προσλαμβάνει μίμο του Mάρβιν Γκέι για να βοηθήσει στην αναπαραγωγή πιθήκων που απειλούνται με εξαφάνισηΑνησυχίες ότι ο άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό σε πίθηκους- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- “Αύριο θα καταρρίψω τους Τούρκους στο Αιγαίο” είπε ο Πτέραρχος και αποστρατεύθηκε
- Το άγνωστο φοινικόδασος της Αττικής, μόλις 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας - Δείτε βίντεο
- Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Τούρκους για το μεγάλο χτύπημα στο Χάρκοβο
- Λάρισα: Μυστήριο με 41χρονο που αγνοείτο επί 50 ημέρες – Πώς εμφανίστηκε ξαφνικά
- Η γυναίκα του Τζανακόπουλου και η κόρη του Δούρου
- Πατήσια: Νέα δεδομένα μετά την κατάθεση της μητέρας του Μάκη
- Δωρεάν ή φθηνές διακοπές με 500.000 Voucher
- Μετά το "στραπάτσο" της ΔΑΠ, ο Μητσοτάκης καταργεί τις φοιτητικές εκλογές με παρατάξεις
- Ανεμοστρόβιλος σάρωσε τη Γερμανία: Δεκάδες τραυματίες και μεγάλες καταστροφές
- Η 33χρονη που βρήκε την απάντηση στις υψηλές τιμές της βενζίνης: Πάει στη δουλειά με… κάρο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή; (βίντεο)
- Χίλιοι πεντακόσιοι πίθηκοι επιβίωσαν από καταστροφικό τυφώνα και τώρα κυβερνούν ολόκληρο νησί
- Τι απέγινε το κινεζικό ποδόσφαιρο, άλλοτε πόλος έλξης για κορυφαίους παίκτες
- Εξτρεμιστές στο εσωτερικό, κατευναστές στο εξωτερικό
- Απόκοσμοι ήχοι από το βόρειο Σέλας ακούγονται ακόμα κι αν δεν είναι ορατό (βίντεο)
- «Στον αέρα» ηπαρίνη και Γ' σφαιρίνη, «Στο περίμενε» νεφροπαθείς, ΑμεΑ και ασθενείς COVID
![Χίλιοι,chilioi](https://images32.inewsgr.com/4529/45293967/chilioi-pentakosioi-pithikoi-epiviosan-apo-katastrofiko-tyfona-kai-tora-kyvernoun-olokliro-nisi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Χίλιοι πεντακόσιοι πίθηκοι επιβίωσαν από καταστροφικό τυφώνα και τώρα κυβερνούν ολόκληρο νησί
- Τι απέγινε το κινεζικό ποδόσφαιρο, άλλοτε πόλος έλξης για κορυφαίους παίκτες
- Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή; (βίντεο)
- Απόκοσμοι ήχοι από το βόρειο Σέλας ακούγονται ακόμα κι αν δεν είναι ορατό (βίντεο)
- «Στον αέρα» ηπαρίνη και Γ' σφαιρίνη, «Στο περίμενε» νεφροπαθείς, ΑμεΑ και ασθενείς COVID
- Εξτρεμιστές στο εσωτερικό, κατευναστές στο εξωτερικό
- Ρωσία: Οι πολέμιοι του Πούτιν Γκ. Κασπάροφ και Μ. Χοντορκόφσκι χαρακτηρίστηκαν "ξένοι πράκτορες"
- Η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο του εργοστασίου χάλυβα Azovstal
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσοχή στις οδηγίες του συστήματος πλοήγησης
- Μεγάλη προσοχή: Έτσι μας κλέβουν στα ATM - Πώς θα καταλάβετε αν είναι «παγιδευμένο»
- Πατέρας για δεύτερη φορά ο Ed Sheeran
- Πόσα αστέρια «πιάνει» το ζώδιό σου σήμερα, 21/05/2022;
- MasterChef: Η Καλλιόπη πέρασε στην τελική τετράδα
- Το άγνωστο φοινικόδασος της Αττικής, μόλις 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας - Φοινικόδασος Λαυρίου
- Ισραηλινή πυραυλική επίθεση καταγγέλλει η Συρία
- Οι βανδαλισμοί στο ΑΠΘ και η συνέχεια του εμφυλίου