Δένδιας: Το πιο ισχυρό Ναυτικό στην ιστορία της χώρας- Πυραυλικό τείχος στο Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην τελετή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) Αγίου Νικολάου

«Η “Ατζέντα 2030” προβλέπει ένα σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισής των προκλήσεων και προβλέπει βέβαια και ένα σύγχρονο και ισχυρό Ναυτικό. Θα μου επιτρέψετε να πω, το πιο σύγχρονο και το πιο ισχυρό στην ιστορία της πατρίδας μας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, την Παρασκευή, στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών

των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι το ΠΝ παραμένει συνεχιστής των παραδόσεων της Ναυμαχίας της Έλλης και της Ναυμαχίας της Λήμνου, δηλαδή της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, «και παραμένει εγγυητής επίσης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού στη θάλασσα».

.

Σχετικά με την «Ατζέντα 2030», δήλωσε πως «δεν είναι ένα πρόγραμμα αγοράς οπλικών συστημάτων, είναι μια συνολικά διαφορετική αντίληψη. Μια αντίληψη που βλέπει στο μέλλον, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες αλλαγές που έχουν ήδη επισυμβεί. Θα ήθελα να σας πω ότι πέραν από τη σειρά ναυπήγησης, πτήσης και  εκσυγχρονισμού, των όσων ήδη αναφέρθηκαν, η Ελλάδα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα προχωρήσει στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030” στη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους προστασίας του Αιγαίου. Ένα τείχος το οποίο θα μπορεί ευέλικτα και από τα πάρα πολλά νησιά που έχουμε, τα οποία στην πραγματικότητα θα μετατραπούν σε μονάδες ισχύος, να εμποδίσει, να αποτρέψει την οποιαδήποτε σκέψη ή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος στο Αιγαίο που οι διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας έχουν δημιουργήσει και στερεώσει».

Εορτασμός Αγίου Νικολάου και Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών Έλλης και Λήμνου των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13https://t.co/nAoYPllpvF#hellenicnavy#hellenic#navypic.twitter.com/9EAP8ffWfB

— Πολεμικό Ναυτικό (@NavyGR) December 6, 2024

Όπως πρόσθεσε, η θάλασσα «είναι ο φυσικός χώρος του Ελληνισμού, ο φυσικός χώρος των Ελλήνων», ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την πρόσφατη απώλεια του κελευστή Αλέξανδρου Κετίκογλου εν ώρα εκπαίδευσης, εν ώρα καθήκοντος. Απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΝ, υπογράμμισε πως «πρόσφατα θεσμοθετήθηκε ειδική αποζημίωση για τα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων και αποζημίωση για τα πληρώματα που μετέχουν σε ειδικές αποστολές.Όμως θέλω να είμαστε ειλικρινείς, δεν επαρκεί αυτό. Αντιλαμβάνομαι, και θέλω να ξέρετε, ότι απαιτείται μια ευρύτερη αντιμετώπιση της  αντιπαροχής που η Πατρίδα καταβάλλει σ’ αυτούς που την υπερασπίζονται, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο. Και θα κάνω γι’ αυτό ό,τι μπορώ».

Από πλευράς του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχους Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα προκλήσεων ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «καλούμαστε να επιχειρήσουμε σε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς γεωπολιτικό χώρο. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ερυθρά Θάλασσα, αναμφίβολα προβληματίζουν και δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση εφησυχασμό. Ως εκ τούτου, υφίσταται ισχυρή σκοπιμότητα για ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, παρόχου και όχι καταναλωτή ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, η εν λόγω διαμορφούμενη κατάσταση, αναδεικνύει ως προτεραιότητα τόσο την προβολή του ΠΝ ως παράγοντα ναυτικής ισχύος και αποτροπής, όσο και την ενίσχυση του αποτυπώματος της χώρας στις περιοχές εθνικών συμφερόντων».

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή υφίστανται περισσότερες από 30 μονάδες του ΠΝ αναπτυγμένες σε εθνικό ή συμμαχικό πλαίσιο, προάγοντας τα συμφέροντα της χώρας, ενώ παράλληλα το ΠΝ προωθεί την άσκηση ενεργού στρατιωτικής διπλωματίας. Επιπλέον, τα τελευταία έτη, «το Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για προαγωγή της διμερούς συνεργασίας με τα Ναυτικά των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, συμμετέχει στις Ομάδες Επιχειρήσεων των Αεροπλανοφόρων αυτών των χωρών, που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η εν λόγω πρωτοβουλία, πέραν του προφανούς επιχειρησιακού οφέλους και της προαγωγής της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ναυτικών, συνεισφέρει στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης που διατηρεί η χώρα μας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενώ ταυτόχρονα συνιστά και ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες».

Γιορτάζουμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, Προστάτη των ναυτικών, Προστάτη του τεράστιου εμπορικού μας στόλου, του μεγαλύτερου στον πλανήτη, Προστάτη του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Tο Πολεμικό Ναυτικό παραμένει εγγυητής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του… pic.twitter.com/vxh9MniHGe

Nikos Dendias (@NikosDendias) December 6, 2024

Όσον αφορά στο μέλλον του ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΝ δήλωσε πως «προτεραιότητα αποτελεί η βελτιστοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την υιοθέτηση καινοτόμων επιλογών και τεχνολογιών αιχμής. Στόχος είναι η ανανέωση των Μονάδων του ΠΝ με κατάλληλη ποσοτική διαμόρφωση που θα διασφαλίζει την επιχειρησιακή ικανότητα, στοχεύοντας όμως στην ποιοτική ενίσχυση του Αρχηγείου Στόλου. Προς τούτο, προωθούμε την επικαιροποίηση και υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία θα εξυπηρετούν και θα εναρμονίζονται με τη νέα δομή του ΠΝ. Ενδεικτικά αναφέρω το πρόγραμμα των Φ/Γ Belharra, όπου δρομολογούνται ενέργειες για την προμήθεια και 4ης Φρεγάτας, τα Ε/Π Romeo, τα ΠΠ τ. ISLAND, τα προγράμματα Εκσυγχρονισμού των Φ/Γ ΜΕΚΟ, των Υ/Β και των ΤΠΚ, την ανανέωση δυναμικού των Κατευθυνομένων Βλημάτων και των Τ/Λ του Στόλου, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των Φ/Γ τ. Constellation καθώς και η υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπως τα Μη-επανδρωμένα συστήματα και η Κυβερνοασφάλεια».

Ο αντιναύαρχος Κατάρας υπογράμμισε επίσης πως το πιο εξελιγμένο οπλικό σύστημα στο ΠΝ, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, είναι το προσωπικό: «Τα πλοία μας και οι υπηρεσίες δεν είναι παρά μόνο “άψυχα σκαριά” αν δεν επιβαίνει ο ανεκτίμητος πολλαπλασιαστής ισχύος μας, τα πληρώματά μας, τα στελέχη μας. Ανεκτίμητες οι θυσίες του προσωπικού, αμέτρητοι οι συμβιβασμοί στην προσωπική του ζωή και απρόβλεπτες οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, ώστε να καταστεί εφικτή η προβολή του ΠΝ, ως παράγοντας ναυτικής ισχύος, και να ενισχυθεί το αποτύπωμα της χώρας. Η πρόσφατη απώλεια προσωπικού στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο αυτό το μόχθο, αυτή τη θυσία».

«Τα τελευταία έτη διαπιστώνουμε ότι οι προκλήσεις που συνοδεύουν το επάγγελμα του στρατιωτικού, το έχουν καταστήσει λιγότερα ελκυστικό ως επιλογή για τη νέα γενιά. Παράλληλα, αναγνωρίζουμε ότι πληθώρα πρακτικών καθίστανται πλέον απηρχαιωμένες. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναστρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Οφείλουμε να “ακούμε επιθετικά” τις ανησυχίες τους και να κατανοήσουμε τις επιφυλάξεις τους. Στο ΠΝ, ενστερνιζόμενοι την «όρεξη» των νέων για ευελιξία και κινητικότητα, επιδιώκουμε την προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και των μηχανισμών ανθρώπινων πόρων, προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα τάση. Ενδεικτικά, στο ΠΝ ήδη έχει καταρτιστεί Σχέδιο CAREERPATH, το οποίο μέσω πολλαπλών ροών καριέρας και σταδιοδρομικής εξέλιξης, θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε και να ικανοποιήσουμε το ευρύ φάσμα ικανοτήτων και προσδοκιών της νέας γενιάς. Ασφαλώς, οφείλουμε απεριόριστη ευγνωμοσύνη και στις οικογένειες του προσωπικού μας. Αυτές αποτελούν πηγή έμπνευσης και στήριξης, από αυτές αντλούμε δύναμη ώστε να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας. Συναφώς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα πληρώματα θα αποδώσουν και θα επιτύχουν όταν θωρακίζονται με τη γνώση, ότι αυτοί που αφήνουν στα απόνερά τους, οι οικογένειές τους, τα οικεία τους πρόσωπα, είναι ασφαλή, το ευ ζην τους είναι εξασφαλισμένο και οι ανάγκες τους εξυπηρετούνται. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε υποχρέωσή μας την επανεξέταση των συμβατικών μισθολογικών αποδοχών, και μετά από τη θέσπιση του νέου επιδόματος του Στόλου, δρομολογούμε ενέργειες, ώστε η μέριμνα προς τους στρατιωτικούς να επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα προνομίων και μέτρων υποστήριξης για τις στρατιωτικές οικογένειες».

.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η Εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α’ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, οι βουλευτές Α’ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος και Νίκος Βλαχάκος, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Επικρατείας Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας επίσης παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Αρχηγός του ΛΣ - ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI), εκπρόσωποι του Δήμου Πειραιώς, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρέστησαν ακόμη εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των παραγωγικών φορέων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΔΡΙΑΣ και το ΣΑΠ
ΩΚΥΑΛΟΣ παρέμειναν αγκυροβολημένα στον όρμο Κανελλόπουλου
αποδίδοντας τιμές. Στο ίδιο πλαίσιο κατέπλευσαν στον λιμένα Πειραιά η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΔΑΝΙΟΛΟΣ και το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ, ενώ η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ αγκυροβόλησε στον όρμο της Ναυτικής Βάσης «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δένδιας, Ναυτικό, - Πυραυλικό, Αιγαίο,dendias, naftiko, - pyravliko, aigaio