Διαφωνία Αχτισόγλου με ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ομαδικές απολύσεις αναδεικνύονται ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην
αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Εως σήμερα για να προχωρήσουν οι ομαδικές απολύσεις σε επιχείρισης με πάνω από 150 εργαζόμενους , χρειαζόταν προέγκρισης μέσω υπογραφής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργεού Εργασίας. Συγκεκριμένα, Η επιχείρηση ενημερώνει το υπουργείο Εργασίας ότι αρχίζει ομαδικές απολύσεις δηλαδή 10% των εργαζομένων ή 30 εργαζόμενους το μήνα και καταθέτει προσχέδιο απολύσεων. Λαμβάνει προέγκριση από το υπουργείο Εργασίας που την υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου (πολιτικό πρόσωπο) ή ο γενικός διευθυντής Εργασίας. Ενημερώνει τους εργαζόμενους και κάνει διαβούλευση μαζί τους, αλλά και το υπουργείο ότι ολοκλήρωσε την διαβούλευση, ενέταξε σε προγράμματα κατάρτισης κ.λπ. τους εργαζόμενους και ζητά ομαδικές απολύσεις με πλήρες σχέδιο (ονόματα κ.λπ.). Τότε, συνεδριάζει το ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), όπου συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς (ΓΣΕΕ κ.α), που δίνει την έγκριση με υπογραφή γενικού γραμματέα. Εν κατακλείδι, ουπουργός υπογράφει την απόφαση του ΑΣΕ, αλλά έχει δικαίωμα βέτο.

Πλέον σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα ελληνική πρόταση είναι η προέγκριση να δίνεται από τον αρμόδιο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διατησίας (ΟΜΕΔ) και όχι απο πολιτικό πρόσωπο.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα