Διεθνής Αμνηστία: Αποτυχία της ΕΕ να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την μετεγκατάσταση προσφύγων

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποτύχει εντελώς να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να μετεγκαταστήσουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, καθώς η διετής περίοδος κατά την οποία οι αιτούντες άσυλο είναι επιλέξιμοι και επιλέξιμες για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης φτάνει στο τέλος της, στις 26 Σεπτεμβρίου 2017. Ενδεικτικό είναι, πως μόνο
μια χώρα της ΕΕ, η Μάλτα, έχει εκπληρώσει την ποσόστωσή της.

Μεταξύ των χειρότερων παραβατών είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, χώρες που έχουν αρνηθεί να δεχθούν έστω και έναν αιτούντα άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Σλοβακία, η οποία ανεπιτυχώς αμφισβήτησε το σχέδιο μετεγκατάστασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχει δεχθεί μόνο 16 από τους 902 αιτούντες άσυλο που της ανατέθηκαν και η Τσεχία μόνο 12 από τους 2.691.

Η Ισπανία έχει εκπληρώσει μόνο το 13,7% της ποσόστωσής της, ενώ το Βέλγιο το 25,6%. Η Ολλανδία έχει εκπληρώσει το 39,6% του στόχου που δεσμεύτηκε και η Πορτογαλία το 49,1%.

Από την άλλη, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, που προσχώρησαν στο σχέδιο εθελοντικά, έχουν και οι δύο εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους να μετεγκαταστήσουν 1.500 και 10 άτομα αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι η Φινλανδία έχει καλωσορίσει 1.951 αιτούντες άσυλο (94% της νομικής της δέσμευσης). Η Ιρλανδία έχει δεχτεί 459 αιτούντες άσυλο δηλαδή 76,5% της νομικής της δέσμευσης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ικανοποίηση των ποσοστώσεων τους υπό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όπως και να δεχθούν άτομα με ανάγκες προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα με άλλους τρόπους, μεταξύ των οποίων οι θεωρήσεις εργασίας και οι ταχείες διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, προσέφερε στους αιτούντες άσυλο την ευκαιρία να ξαναχτίσουν τις ζωές τους με ασφάλεια, αφού είχαν επιβιώσει από τον πόλεμο και τις διώξεις και έπειτα από το επικίνδυνο ταξίδι για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες αιτούντες άσυλο, χωρίς αιτήματα οικογενειακής επανένωσης, έχουν παγιδευτεί από τότε που έκλεισαν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, τον Μάρτιο του 2016, η μετεγκατάσταση έχει υπάρξει μία από τις λίγες επίσημες επιλογές διαθέσιμες στους περισσότερους ανθρώπους για να μετακινηθούν με ασφάλεια αλλού μέσα στην Ευρώπη.

Η οργάνωση σημειώνει, πως αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στις 20 Μαρτίου 2016, έχουν παράνομα εξαιρεθεί από το σχέδιο μετεγκατάστασης και πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι στα νησιά.

Η Ιβέρνα Μακ Γκόουαν (Iverna McGowan), διευθύντρια του γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρει, ότι «οι χώρες της ΕΕ πρέπει τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους ή να κινδυνεύσουν να οδηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πιθανόν να αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα