Δίκη Πισπιρίγκου: Ξανά στο προσκήνιο το σύνδρομο Μινχάουζεν

Φωτογραφία αρχείου

Επανέφερε η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου το αίτημά της για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης ώστε να αποδειχθεί ότι η κατηγορουμένη ενώπιον του ΜΟΔ για τον θάνατο της Τζωρτίνας «είναι υγιέστατη ψυχικά και να τελειώνουμε με αυτό το σύνδρομο».

Μετά τις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτριών, που σε προηγούμενες συνεδριάσεις του ΜΟΔ ανέφεραν πως οι συμπεριφορά της μητέρας στο νοσοκομείο στο Ρίο «δεν ήταν συνηθισμένη» και πως θέλησαν να ελέγξουν

«μήπως κάτι δεν πήγαινε καλά με τη μητέρα της Τζωρτζίνας», ο συνήγορος της 34χρονης, Αλέξης Κούγιας, επανέφερε το αίτημά του για πραγματογνωμοσύνη στην εντολέα του:

«Έχουμε τη θέση ότι η κατηγορούμενη είναι υγιέστατη ψυχικά. Έχετε τη δυνατότητα να διορίσετε ακόμα και σήμερα πραγματογνώμονες ώστε να τελειώνουμε με αυτό το σύνδρομο. Θέλουμε να τελειώνει αυτή η φημολογία», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

Στο δικαστήριο σήμερα βρέθηκε στο βήμα του μάρτυρα η παιδίατρος Βενετία Μπέλλου, η οποία εργαζόταν στην Παιδιατρική Κλινική και είχε κουράρει τη μικρή Τζωρτζίνα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ρίο, τον Ιανουάριο του 2022, λίγες ημέρες πριν το κοριτσάκι εκπνεύσει στο Αγλαϊα Κυριακού όπου είχε μεταφερθεί για εξειδικευμένες εξετάσεις.

Η μάρτυρας κατέθεσε πως ήταν παρούσα στις 22/01/2022 σε ένα από τα επεισόδια που εμφάνιζε το παιδί και είχε επικοινωνήσει με τη ΜΕΘ του νοσοκομείου. «Η Τζωρτζίνα είχε αποκορεσμό γύρω στο 70 και ταχυκαρδία. Μέχρι να παρέμβω το παιδί επανήλθε. Το παιδί ήταν ωχρό, δεν έκανε κινήσεις άκρων. Το χαρακτηριστικό του επεισοδίου ήταν η έντονη ωχρότητα. Μετά έκανε δύο επεισόδια εμέτων», σημείωσε η κ. Μπέλλου.

Όπως τόνισε η παιδίατρος, η Τζωρτζίνα, μετά από τρεις ημέρες, στις 25 Ιανουαρίου, εμφάνισε ξανά «ένα παρατεταμένο επεισόδιο», για το οποίο πρώτα κλήθηκε ένας συνάδελφός της και μετά εκείνη.

Εισαγγελέας: Τα επεισόδια είχαν μεταξύ τους κάποια αλληλουχία;

Μάρτυρας: Δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο. Όχι. Ας πούμε κάποιες φορές έκανε δύο μικρά και σταματούσε. Στις 25/01 έκανε ένα μεγάλο χωρίς να έχει κάνει μικρά πριν.

Απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης, η μάρτυρας επεσήμανε πως «ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζω σε τι οφείλεται αυτό το μεγάλο επεισόδιο. Δεν καταλήξαμε, γενικά, σε τι οφείλονται τα επεισόδια. Καταλήξαμε πως χρειάζεται νευρολογικό έλεγχο. Από εμάς έφυγε αδιάγνωστη η Τζωρτζίνα».

Σε άλλη ερώτηση της υπεράσπισης η μάρτυρας απάντησε πως ο συνοδός του παιδιού, χωρίς να θυμάται εάν ήταν ο πατέρας ή η μητέρα, ενημέρωσε άμεσα για το επεισόδιο της 22ης Ιανουαρίου και πως σε λιγότερο από ένα λεπτό εκείνη μπήκε στο δωμάτιο για να δει τι συμβαίνει με το παιδί.

Αλ. Κούγιας: Αυτό δεν δείχνει ότι δεν ήθελε να προκαλέσει κακό στο παιδί;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Αλ. Κούγιας: Τι είναι αυτή!

Η μάρτυρας κατέθεσε πως όπως συμβαίνει συχνά σε χρόνιες περιπτώσεις νοσηλείας στην κλινική, τα φάρμακα στο παιδί τα έδινε η μητέρα.

Σύμφωνα με την μάρτυρα, στην κλινική που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα υπήρχε θεράπων καρδιολόγος (αναμένεται να καταθέσει στην προσεχή δικάσιμο). Κατά την υπεράσπιση, ωστόσο, ο εν λόγω γιατρός «δεν πάτησε στο νοσοκομείο σας. Εμείς έχουμε άποψη ότι το παιδί έπρεπε να πάει καρδιολογική κλινική. Δεν κάλεσαν καρδιολόγο ποτέ και τελικά έκανε ανακοπή».

«Ήταν έκπληξη για όλους» ο θάνατος της Τζωρτζίνας κατέθεσε γιατρός του Ωνασείου

Η σειρά των γιατρών του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπου είχε μεταφερθεί η Τζωρτζίνα τον Μάιο του 2021 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, ήρθε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Στο δικαστήριο κατέθεσε πρώτος από τους γιατρούς του Ωνασείου που παρακολούθησαν την Τζωρτζίνα ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Κυριακούλης. Ο μάρτυρας εργάζεται στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα, όπου η Τζωρτζίνα είχε παραμείνει για έναν μήνα «για αξιολόγηση και τοποθέτηση απιδινωτή».

Ο γιατρός είπε πως δεν είχε συναντήσει στην καριέρα του ανάλογη περίπτωση με αυτήν της Τζωρτζίνας, αναφέροντας πως «το προσδόκιμο ζωής παιδιών με εγκεφαλοπάθεια δεν είναι το ίδιο με τον γενικό πληθυσμό». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι όταν έμαθαν πως η Τζωρτζίνα κατέληξε στο Παίδων «ήταν έκπληξη για όλους μας».

Ο κ. Κυριακούλης σημείωσε πως ο απινιδωτής μπορεί δίνοντας ρεύμα να ανατάξει μία επικίνδυνη για το παιδί αρρυθμία. «Μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό. Όταν οι σφίξεις υποχωρήσουν μπορεί να δώσει ρεύμα και να προστατέψει την καρδιά. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατέψουμε την Τζωρτζίνα από αρρυθμίες», τόνισε.

Σε ερώτηση της προέδρου για ένα επεισόδιο σπασμών που παρουσίασε το κοριτσάκι στο Ωνάσειο, ο μάρτυρας το χαρακτήρισε αναμενόμενο με δεδομένο ότι η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη μετά την ανακοπή. «Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μετά από εγκεφαλοπάθεια. Μπορούν να εμφανιστούν σπασμοί σε παιδιά που έχουν υποστεί βλάβη. Είναι αναμενόμενο», επεσήμανε.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρ. Πισπιρίγκου βρισκόταν στη Μονάδα όταν το παιδί έκανε το επεισόδιο σπασμών απάντησε πως η κατηγορούμενη δεν ήταν στο Ωνάσειο καθώς θυμάται, όπως είπε, ότι επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί της.

Εισαγγελέας: Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας ποια στάδια είχατε αναλάβει; Σε ποιο κομμάτι είχατε εμπλοκή;

Μάρτυρας: Όταν κάνει εισαγωγή ένα παιδί στο Ωνάσειο τότε ένας καρδιολόγος ή καρδιοχειρουργός αναλαμβάνει τη νοσηλεία του. Εμείς φροντίσαμε να κάνουμε το καλύτερο για να έχει πιο σύντομη νοσηλεία στη Μονάδα. Όσο βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας φροντίσαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα. Καλέσαμε τη φυσίατρο, για παράδειγμα.

Εισαγγελέας: Θυμάστε συγκεκριμένες ημέρες που είχατε εφημερία και προέκυψε κάτι ή όχι;

Μάρτυρας: Στη δική μου εφημερία δεν προέκυψε κάτι.

Ερωτηθείς από την υπεράσπιση για την κεταμίνη, ο κ. Κυριακούλης είπε πως είναι ένα πολύ χρήσιμο φάρμακο που οι γιατροί το χρησιμοποιούν καθημερινά. Πλην, όμως, διευκρίνισε πως δεν χρησιμοποιήθηκε για την περίπτωση της Τζωρτζίνας.

Υπεράσπιση: Κανένας από το Ωνάσειο δεν είχε γνώση πως υπήρχαν υποψίες για κακοποίηση του παιδιού. Σωστά; Αυτές τις υποψίες ποιος τις είχε;

Μάρτυρας: Ήταν υποψίες των συναδέλφων από την Πάτρα. Εμείς το μάθαμε όταν κατέληξε η Τζωρτζίνα. Συζητήσαμε ότι υπήρχε υποψία πως μπορεί να υπήρχε κακοποίηση. Συνδυάσαμε τις πληροφορίες.

Σε ερώτηση για του γονείς της Τζωρτζίνας ο μάρτυρας απάντησε πως δεν είχαν τίποτε περίεργο στη συμπεριφορά τους και ότι ήταν τυπικοί και ευγενικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗράκλειο: Μητέρα άφησε μόνα δύο μέρες τα τρία ανήλικα παιδιά της, το ένα παραπληγικόΕνταση στη δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου και επεισοδιακή διακοπήΤραγωδία στον Πύργο: Νεκρό το αγνοούμενο κοριτσάκι 2 ετών
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δίκη Πισπιρίγκου, Ξανά, Μινχάουζεν,diki pispirigkou, xana, minchaouzen