Δημοσκόπηση: Ενας στους δύο Ελληνες φοβάται ότι θα προσβληθεί από τον κορονοϊό

Με τον φόβο του κορονοϊού φαίνεται ότι ζει το τελευταίο διάστημα η πλειοψηφία των Ελλήνων. Ενας στους δύο πολίτες της χώρας πιστεύει πως μπορεί να νοσήσει από την επικίνδυνη ασθένεια ενώ σχεδόν επτά στους δέκα στήνονται μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα, περιμένοντας με αγωνία να ακούσουν τα νεότερα για την έκβαση της πανδημίας στη χώρα μας από τα χείλη του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της σφυγμομέτρησης που διενήρησε η εταιρεία

Interview, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ενστερνίζεται τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού.

Ειδικότερα, το 50% των ερωτηθέντων στην πανελλαδική δημοσκόπηση για την πανδημία του κορονοϊού πιστεύει ότι θα κολλήσει τον ιό, το 87% κρίνει θετικά τις ενέργειες του Πρωθυπουργού και το 73% έχει καταγράψει αρνητικές επιδράσεις στην εργασία- εισόδημά του.

Πιο συγκεκριμένα, το 50% των πολιτών εκτιμά πολύ έως αρκετά πιθανό να κολλήσει τον κορονοϊό, έναντι του 42% που θεωρεί το ενδεχόμενο μικρό ή καθόλου πιθανό και του 8% που δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Καθημερινά το 67% των ερωτηθέντων παρακολουθεί την τηλεοπτική ενημέρωση για την πορεία της νόσου από τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, το 21% την βλέπει δύο - τρεις φορές την εβδομάδα, το 7% σπανιότερα και το 5% ποτέ. Το 86% την κρίνει ως επαρκή και τεκμηριωμένη, ενώ μόλις το 6% ως ανεπαρκή και το υπόλοιπο ποσοστό δεν απαντά.

Πέντε στους δέκα θεωρούν πως η κάλυψη του ζητήματος του κορονοϊού γίνεται πολύ καλά από την ελληνική τηλεόραση, σε αντίθεση με το 35% που απαντά πως η τηλεόραση χειρίζεται το θέμα το ίδιο με άλλες φορές στο παρελθόν και το 10% χειρότερα.

Τις ενέργειες του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας τις κρίνει ως θετικές το 87% και το 10% αρνητικές. Οσον αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, το 54% θεωρεί πως ήταν απαραίτητη, το 37% ζητά επιπλέον μέτρα, το 7% απαντά πως δεν ήταν απαραίτητη και το 2% δεν γνωρίζει-δεν απαντά.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω κορονοϊού, το 87% αύξησε την προσωπική του υγιεινή, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 13%. Παράλληλα, το 75% τηρεί απόσταση 2 μέτρων από τους ανθρώπους που συναντά έξω από το σπίτι του, το 22% μερικές φορές ξεχνιέται και μόλις το 3% δεν κρατά αποστάσεις.

Αναφορικά με την εργασία, τον μισθό ή το εισόδημα στις μέρες του κορονοϊού το 73% απαντά πως έχει επηρεαστεί αρνητικά. Τέλος, το 55% εκτιμά πως οι ισχύοντες περιορισμοί θα διαρκέσουν μέχρι το καλοκαίρι, το 30% μέχρι τέλος Απριλίου, το 10% μέχρι το τέλος του έτους και το 5% ακόμη ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Η 4η έρευνα για τον κορονοϊό έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων με την μεθοδολογία iCATI-WEB και με περίοδο διεξαγωγής από 27/3/2020 έως 31/3/2020. Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για όλους και το «Μένουμε Σπίτι» τα αποτελέσματα εξήχθησαν με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων για την αμιγώς ηλεκτρονική συμμετοχή των ερωτώμενων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Εurostat: Τι δαπανούν οι ευρωπαϊκές χώρες και τι η Ελλάδα για τo σύστημα υγείας Το Δημόσιο, ο Δαρβίνος και ο κορονωϊός Γκουτέρες: Ο κορονοϊός είναι η χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Keywords
Τυχαία Θέματα