Δύο βίντεο - ντοκουμέντα από το Χονγκ Κονγκ: Η απόδραση των φοιτητών και το αεροδρόμιο «φάντασμα»

Η απόδραση δεκάδων φοιτητών από την πανεπιστημιούπολη, που είχε αποκλειστεί από την αστυνομία τη Δευτέρα (18 Νοεμβρίου), κρεμώντας ένα πλαστικό σωλήνα από μια γέφυρα, είναι η σκηνή που σφράγισε την πλέον δραματική φάση των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Οι φοιτητές έφτασαν κρεμασμένοι μέχρι το σημείο όπου τους περίμεναν μοτοσυκλετιστές με αναένες τις μηχανές και έφυγαν τρέχοντας καθώς οι αστυνομικοί πυροβολούσαν από μακριά.

Πολλοί άλλοι διαδηλωτές

παρέμειναν παγιδευμένοι στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ και ακολούθησε ένα μπαράζ συλλήψεων.

Ωστόσο, οι νεαροί εξακολουθούν να «μάχονται» κόντρα στους αστυνομικούς και ήδη εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο αιματοχυσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση, αλλά έχουν περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, ενώ ο πρεσβευτής της Κίνας στο Λονδίνο κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι παρεμβαίνουν.

Το μέγεθος των διαδηλώσεων είχε μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι συγκρούσεις έχουν αναζωπυρωθεί, μετά τον θάνατο ενός διαδηλωτή από τον πυροβολισμό αστυνομικού, ενώ ένας άλλος άνθρωπος «πυρπολήθηκε» από αντιφροντούντες-διαδηλωτές.

Το κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται οι έδρες τεράστιων πολυεθνικών ομίλων στους ουρανοξύστες, παραμένει πνιγμένο από τα δακρυγόνα, ακόμα και στη μέση κάθε εργάσιμης ημέρας.

Η νοσοκομειακή αρχή της πόλης ανέφερε 116 τραυματισμούς τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας σε σοβαρή κατάσταση.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η αστυνομία εμπόδισε τη διαρροή δεκάδων ατόμων από το πανεπιστήμιο μέσω των αστυνομικών γραμμών. Οι αξιωματικοί είχαν αναπτυχθεί ”στην περιφέρεια” της πανεπιστημιούπολης για μια εβδομάδα, απευθύνοντας έκκληση στους ”εκβιαστές” να φύγουν, ανέφερε η αστυνομία.

Ο Τζάσπερ Τσανγκ, πολιτικός υποστηρικής του Πεκίνου και πρώην επικεφαλής του νομοθετικού συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ, είπε στο πρακτορείο Reuters, ότι θα μπορούσε να υπάρξει αιματοχυσία αν η αστυνομία εισέλθει στη πανεπιστημιούπολη με βία και θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση, προσθέτοντας: «Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε».

Δοκιμασία και για τον Σι Τζινπίνγκ


Οι διαδηλωτές είναι θυμωμένοι με αυτό που βλέπουν ως κινεζική παρέμβαση κατά των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ, που διατηρήθηκαν όταν η τότε Βρετανική αποικία επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997. ΟΙ νεαροί λένε ότι αντιδρούν σε υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία.

Η Κίνα απαντά ότι έχει δεσμευτεί για το δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα» που χορηγεί αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ. Η αστυνομία της πόλης αρνείται κατηγορίες για υπέρμετρη βία και λέει ότι οι άνδρες της δείχνουν αυτοσυγκράτηση.

Οι αναταραχές με αποτελούν τη σοβαρότερη δοκιμασία για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος: Χωρίς μετρό η πόλη - χάος 7 ημέρες την εβδομάδα

Οι διαδηλώσεις άρχισαν με εκατομμύρια ανθρώπους να διαμαρτύρονται για το νόμο σχετικά με τις δίκες, ο οποίος αποσύρθηκε, αφηγείται ο Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής Νεκτάριος.

«Οι άνθρωποι που εργάζονται αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα στις μετακινήσεις τους, το μετρό δεν λειτουργεί γιατί διαδηλωτές ανάβουν φωτιές στις εισόδους των σταθμών, ενώ άλλοι πετούν αντικείμενα στις ράγες», περιγράφει.

Ο ίδιος εξηγεί ότι κίνδυνο διατρέχει και κάθε περαστικός, ο οποίος εάν τύχει να βρεθεί δίπλα σε σημείο διαδήλωσης, συλλαμβάνεται με συνοπτικές διαδικασίες...

«Εμείς πιστεύουμε στη δημοκρατία, αλλά δεν πιστεύουμε στη βία και ευχόμαστε να ειρηνεύσει πάλι το Χονγκ Κονγκ», τονίζει ο Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής, εκφράζοντας την ελπίδα να επιστρέψει το νησί στους κανονικούς ρυθμούς και να ανακάμψουν η οικονομία με τον τουρισμό, που πλήττονται ήδη σοβαρά.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Τρίτη μέρα εγκλωβισμένοι στο Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ - Τεράστιο κύμα συμπαράστασης και διαδηλώσεις Τα όπλα των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ: Από τόξα μέχρι καταπέλτες Αυστραλία: Δέχτηκε άγρια επίθεση από καγκουρό και παραλίγο να χάσει το μάτι της
Keywords
Τυχαία Θέματα