Ειδομένη: Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής από ομάδα Αφγανών. Διαμαρτύρονται για την απαγόρευση διέλευσης

Σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησε, πριν από λίγη ώρα, ομάδα Αφγανών στην Ειδομένη.

Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αφγανοί εγκλωβισμένοι μια ανάσα από το «ευρωπαϊκό όνειρο»

Λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, εκατοντάδες
Αφγανοί που έχουν ταξιδέψει επί μήνες από την πατρίδα τους, βλέπουν να εξανεμίζονται οι ελπίδες τους να φτάσουν στη δική τους γη της επαγγελίας... Πάνω στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παίζεται τις τελευταίες μέρες ένα άλλο δράμα: άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν, καταρρέουν, όταν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας τούς ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός, καθώς όταν οι Αφγανοί συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβισθεί, διαμαρτύρονται και προκαλείται ένταση.

Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση, φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη.

Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κομβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους. Δίπλα στα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, περπατούν οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους, στην αγκαλιά, σε καροτσάκια. Κάποιοι ξυπόλητοι, άλλοι με χιλιομπαλωμένα παπούτσια, παιδιά που μόλις έμαθαν να περπατάνε, ανάπηροι σε καροτσάκια, όλοι θεωρούν ότι έρχονται πιο κοντά στο «ευρωπαϊκό όνειρο», αν φτάσουν στην Ειδομένη.

Εν τω μεταξύ ακόμη και όταν οι εθελοντές, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τους ενημερώνουν ότι και στην ουδέτερη ζώνη θα αναγκαστούν να περιμένουν επί μέρες γιατί η «στρόφιγγα», από πλευράς ΠΓΔΜ, έχει σφίξει, δεν τους ακούνε καθώς θέλουν να είναι εκεί, ακόμα και αν τους λένε ότι οι Αφγανοί δεν περνούν ή ότι θα χρειαστεί και 'κει να περιμένουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 600 Αφγανοί έχουν «κοπεί» μέχρι στιγμής και παραμένουν στον καταυλισμό.

Οριακή η κατάσταση

Οριακή είναι η κατάσταση στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής, μετά την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ όχι μόνο λόγω του ότι δεν επιτρέπουν πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας, αλλά και εξαιτίας της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων και προαπαιτούμενων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα έφτασαν, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύριοι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα.

Διαβάστε επίσης

«Στο κόκκινο» η Ειδομένη, με 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε αναμονή

Άλλη άποψη έχει η Κομισιόν

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα Δευτέρα την άποψη ότι το πέρασμα των προσφύγων από τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι ακόμα «δυνατό» εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν την ΠΓΔΜ να έχει κλείσει τα σύνορα για τους Αφγανούς πολίτες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρχε συνεχής επικοινωνία μεταξύ των αρχών των κρατών της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων και πως το συμπέρασμα της Επιτροπής είναι πως οι ροή των προσφύγων συνεχίζεται.

«Κατά τις επαφές που είχαμε, πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχουν κλείσει πλήρως τα σύνορα», δήλωσε η κ. Μπερτό ενώ έκανε λόγο για «συντονισμό» μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών σε σχέση με τη διαχείριση των ροών.

Διαβάστε επίσης

Ακραίες κινήσεις στο προσφυγικό από την Αυστρία. Καλεί σε διάσκεψη τις βαλκανικές χώρες. Αποκλείει την Ελλάδα

Μουζάλας: Παραβιάζεται η συμφωνία των Βρυξελλών

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από την πΓΔΜ, που έχει ως αποτέλεσμα να συνωστίζονται στην Ειδομένη περισσότεροι από 4.000 μετανάστες έκανε λόγο για εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής, ο κ. Μουζάλας είπε πως η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το status quo και δήλωσε ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις.

«Όλη αυτή η κατάσταση με τις μονομερείς ενέργειες δείχνει ότι κάποιες χώρες δεν έχουν αποκτήσει ή δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με μια ευρωπαϊκή κουλτούρα κοινής αντιμετώπισης, που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θεραπευθεί» ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Μουζάλας: Παραβιάζει τη συμφωνία της Συνόδου η κίνηση της πΓΔΜ. Η Αθήνα έχει ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις

Προβληματισμός από Σουλτς και Παπαδημούλη

«Πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες» θα γινόταν η Ελλάδα, εάν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και έκλεινε η «Βαλκανική Οδός», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι για αυτό είναι αναγκαία η εφαρμογή της ποσόστωσης και της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η Βαλκανική Οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία», δήλωσε ο κ. Σουλτς, σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι όλα αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κατανομή (των προσφύγων) στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τη δήλωση του Μάρτιν Σουλτς για το κλείσιμο των συνόρων.

«Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ακύρωση της μετατροπής της Ελλάδας σε "πάρκινγκ προσφύγων", επιβάλουν την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση» είπε.

Διαβάστε επίσης:

Σουλτς: "Πάρκινγκ" προσφύγων θα γινόταν η Ελλάδα εάν έκλειναν τα σύνορα

Παπαδημούλης: Για να μην γίνει η Ελλάδα «πάρκινγκ προσφύγων» χρειάζεται ευρύτερη συνεννόηση

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στα hot spots και στον Πειραιά

Παράλληλα Σχεδόν 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο και μέχρι τις 9:00 το πρωί της Κυριακής, καταγράφηκαν 1814 άτομα, ενώ χθες Κυριακή και μέχρι τις 9:00 σήμερα το πρωί καταγράφηκαν 1075 άτομα.

Στο σύνολο τους σχεδόν, αναχώρησαν με τρία πλοία της γραμμής και έκτακτα δρομολόγια για τα λιμάνια του Πειραιά και της Καβάλας.

Στο μεταξύ λόγω του καλού καιρού που επικρατεί στην περιοχή, αυξημένες δείχνουν από το πρωί να είναι ο ροές μεταναστών και προσφύγων προς τη Λέσβο. Μόνο στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης, από το πρωί, σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex αποβίβασαν 1450 άτομα.

«Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που θα φτάσουν στο νησί σήμερα θα υπερβεί τα 2000 άτομα», είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στέλεχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα