Εκδήλωση Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες: Η μισαλλοδοξία δεν είναι «προνόμιο» της ακροδεξιάς

«Η τακτική της καταστολής και της κράτησης για λόγους δημόσιας τάξης των "παραβατικών" προσφύγων και μεταναστών παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το κράτος δικαίου», υποστήριξε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κωνσταντίνου στην εκδήλωση «'Ασυλο, εγκλήματα μίσους, διοικητική κράτηση αλλοδαπών: ελλείψεις-προκλήσεις-νέες προσεγγίσεις» που διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Ο κ. Κωνσταντίνου επισήμανε πως η κράτηση, στο πλαίσιο της οδηγίας επιστροφής, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως "ήπια φυλάκιση", γιατί αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εξηγώντας πως για παραβατικές
συμπεριφορές αρμόδια είναι τα ποινικά δικαστήρια. Επιπλέον οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης έχουν χαρακτηριστεί "κακές" σε όλες τις εκθέσεις είτε διεθνών οργανισμών, είτε ανεξάρτητων αρχών.

Αυξημένα κρούσματα των εγκλημάτων μίσους

«Η μισαλλοδοξία φαίνεται να μεταδίδεται σαν επιδημία στον γενικό πληθυσμό», τόνισε η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Μαρία Ντανιέλλα Μαρούδα, αναφερόμενη στα αυξημένα κρούσματα των εγκλημάτων μίσους τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακρίνονται δυο νέες τάσεις στις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τα εγκλήματα μίσους: καταρχάς δεν διαπράττονται τόσο σε βάρος προσώπων, αλλά εναντίον καταυλισμών, χώρων φιλοξενίας, υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και, κατά δεύτερον, ο κύριος όγκος των ανθρώπων που αντιδρά στην εγκατάσταση ή μεταφορά προσφύγων, ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων πληθυσμών προέρχεται από το γενικό πληθυσμό και όχι τόσο από ακροδεξιές ομάδες. Σαφώς οι ακροδεξιοί πολιτικοί εκμεταλλεύονται την άγνοια και τη σύγχυση του κόσμου, εξήγησε η κ. Μαρούδα, αλλά έχει αναπτυχθεί «μια μισαλλοδοξία που φαίνεται να μεταδίδεται σαν επιδημία στον γενικό πληθυσμό».

Στην Ελλάδα, το 2016 σημειώθηκαν μέχρι στιγμής 75 εγκλήματα μίσους εναντίον προσφύγων και μεταναστών, όπου σημειώθηκαν σωματικές βλάβες. Στη Γερμανία το 2014 καταγράφηκαν 203 παρόμοια περιστατικά, το 2015 1.031 και τους πρώτους εννιά μήνες του 2016 καταγράφηκαν 739. Στην Ολλανδία 53 περιστατικά αφορούσαν επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και προσφύγων-μεταναστών, ενώ το 2015 στην Ολλανδία οι επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων έφτασαν τις 158, εκ των οποίων το 90% να πρόκειται για γυναίκες που φορούσαν μαντίλα. Στη Σουηδία τους τελευταίους μήνες παρατηρείται η χρήση χειροβομβίδων, και αύξηση των βανδαλισμών και των απειλών.

Τα ακατάλληλα κέντρα φιλοξενίας και οι αντιδράσεις του πληθυσμού

Τα φαινόμενα είναι αλληλένδετα, υπογράμμισε η κ. Μαρούδα. «Όταν δεν υπάρχει σωστή υποδοχή σε κατάλληλα κέντρα φιλοξενίας, όταν η υπηρεσία ασύλου πιέζει για γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων, εμφανίζονται αντιδράσεις από τον κόσμο και καταλήγουμε στο ρατσιστικό λόγο και πράξη», υποστήριξε.

Η εφέτης Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζα, πρόεδρος της 5ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, αναφέρθηκε στον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχουν να χειριστούν οι δικαστές, λέγοντας πως δεν μπήκαν στις επιτροπές «για να βγάζουν αποφάσεις-φασόν». Χαρακτηριστικό είναι πως από τον Αύγουστο που ξεκίνησε η Επιτροπή Προσφυγών, από τις 322 υποθέσεις, έχουν εκδικαστεί οι 167, ενώ εκκρεμούν 155.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα