Έκκληση του ΝΑΤΟ για αποφυγή της κλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που προκλήθηκε μετά τα πρόσφατα συμβάντα στο Αιγαίο, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά

το πέρας της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε με τους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας και ότι ενημερώθηκε σχετικά με το περιστατικό του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού.

Διαβάστε επίσης:

«Διαβεβαιώσεις» έλαβε ο Καμμένος από Στόλτεμπεργκ και Μάτις για τις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν στο τηλέφωνο και απευθύνω έκκληση να συνεχιστούν οι επαφές έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, να μειωθούν οι εντάσεις και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες είναι «πολύτιμοι σύμμαχοι». «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθούν πραγματικά προβλήματα και η κλιμάκωση της διαμάχης και της έντασης μεταξύ τους», υπογράμμισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ζητώντας «ευελιξία».

Ερωτηθείς σχετικά, υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε το 2008 ότι θα εντάξει την ΠΓΔΜ, μόλις επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας με «αμοιβαία αποδεκτό τρόπο», ωστόσο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

«Ελπίζω ότι οι νέες πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» επισήμανε, λέγοντας ότι αυτό το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στα Σκόπια. Είπε ακόμη ότι δήλωσαν «σαφώς» πως προτίθενται να δείξουν «ευελιξία» προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Σημείωσε, ακόμη, ότι μίλησε πρόσφατα για το θέμα και με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και ότι υπάρχουν πλέον «νέες προτάσεις» των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος.

«Θα ήμουν προσεκτικός στις εικασίες για επίτευξη συμφωνίας καθώς το ζήτημα αυτό είναι ανοιχτό περισσότερο από 20 χρόνια, από το 1995, και ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών εργάζεται πολλά χρόνια γι′ αυτό» ανέφερε, εκφράζοντας, ωστόσο την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ανοίξει το δρόμο και για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Γι′ αυτό κάνω έκκληση να επιδείξουν ευελιξία για την επίλυση του ζητήματος» επισήμανε ο γγ του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι συζήτησε το εν λόγω θέμα και με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Μάτις: Η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνον του ΝΑΤΟ

Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι παραδέχτηκαν ότι η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνον του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Τραμπ Τζιμ Μάτις έπειτα από την υπουργική σύνοδο στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχει μία σαφής συμφωνία που θα περιληφθεί στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνον του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από τις συνομιλίες σχετικά με την ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία.

«Πιστεύω ότι οι αμφιβολίες που έπρεπε να διαλυθούν χθες έχουν διαλυθεί κατά πολύ σημαντικό τρόπο», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αμερικανική αποστολή είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την πρωτοβουλία για την Ευρώπη της Άμυνας πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών. Ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Αλβανία εξέφρασαν επίσης ανησυχίες, σύμφωνα με νατοϊκή διπλωματική πηγή.

«Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δεν μπορεί να αποσπάσει δραστηριότητες και μέσα από το ΝΑΤΟ», είχε προειδοποιήσει η Κέιτι Γουιλμπάργκερ, αρμόδια διεθνούς ασφάλειας στο αμερικανικό Πεντάγωνο, πριν από την επίσκεψη του Τζιμ Μάτις στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επίσης εκφράσει ανάλογες ανησυχίες. «Η ΕΕ δεν πρέπει να υποκαταστήσει αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να κλείσει τις αμυντικές της αγορές στους Αμερικανούς και σε άλλες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είχε προειδοποιήσει.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν προσκεκλημένη χθες το βράδυ στο δείπνο εργασίας στην έδρα του ΝΑΤΟ για να εξηγήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

«Αυτό το δείπνο ήταν πολύ εποικοδομητικό», έγινε γνωστό από νατοϊκές και ευρωπαϊκές πηγές.

«Η συνεργασία και το γεγονός ότι υπάρχουν δύο οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να συνεργασθούν...ήταν προφανή χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια του δείπνου» με την κα.Μογκερίνι, εξήγησε από την πλευρά της η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, μιλώντας για «συμπληρωματικούς και όχι παράλληλους άξονες σε επίπεδο πολιτικής ασφάλειας, πολιτικής άμυνας και συνεργασίας».

Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Ευρωπαϊκή Συνεργασία (CSP, PESCO), η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβριο 2017 από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης , θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες και να επενδύσουν σε κοινά προγράμματα. Ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο θα συσταθεί για να προωθήσει επενδύσεις ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ μετά το 2020.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα