Εκλογές στη Γαλλία: Ο δεύτερος γύρος δεν θα είναι περίπατος
Οι γαλλικές εκλογές είναι υψίστης σημασίας για το σύνολο της Ευρώπης και της Δύσης. Αν μάλιστα συνδυαστεί με τις καταιγιστικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συνέπειες είναι ακόμα πιο βαρύνουσες.
Η Γαλλία αποτελεί ούτως ή άλλως το πολιτικό εργαστήριο της Ευρώπης από τη γαλλική επανάσταση και εντεύθεν. Όλες οι μεγάλες στροφές της Ευρώπης, η Επανάσταση του 1848, η Κομμούνα του Παρισιού το 1871,
Με την πρωτοβουλία των Γάλλων και του Ζαν Μονέ θα εγκαινιαστεί, το 1957, η ΕΟΚ (μετέπειτα Ενωμένη Ευρώπη). Τέλος, στη Γαλλία θα πραγματοποιηθεί η επανάσταση του Μάη του 1968, που αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη μετασοσιαλιστική παγκοσμιοποιητική και δικαιωματιστική επανάσταση η οποία έχει καθορίσει τις κυρίαρχες ιδεολογίες της εποχής μας, τουλάχιστον μέχρι τις μέρες μας.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, παρά το ότι ανέβασε τα ποσοστά του στο 27,6 % των ψήφων, διαθέτει μια μικρότερη δεξαμενή ψήφων απόλυτα φιλικών προς αυτόν από ό,τι το 2017. Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν όχι μόνο αύξησε το ποσοστό της στο 23,2 % αλλά διαθέτει και τις ψήφους του Ερικ Ζεμούρ που πήρε 7,0% και, μαζί με μικρότερους ακροδεξιούς υποψηφίους, φθάνει σε μια συμπαγή μάζα ψηφοφόρων κοντά στο 33-35%. Συνεπώς, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, με το 21,7% των ψήφων, μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στον δεύτερο γύρο.Το μόνο αδιαμφισβήτητο γεγονός που επιβεβαιώθηκε σε αυτές τις εκλογές, είναι η ολοκληρωτική διάλυση του παραδοσιακού κομματικού συστήματος. Το άλλοτε πανίσχυρο γκωλικό κόμμα θα πέσει στο 4,8%, το σοσιαλιστικό του Φρανσουά Μιττεράν συρρικνώνεται στα όρια της ιστορικής εξαφάνισης με τη δικαιωματίστρια δήμαρχο των ελίτ του Παρισιού, Ανν Ινταλγκό, να πέφτει στο 1,8% (!) ενώ το επίσης ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα του 15-25% θα περιοριστεί στο 2,4%.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, παρά το ότι ανέβασε τα ποσοστά του στο 27,6 % των ψήφων, διαθέτει μια μικρότερη δεξαμενή ψήφων απόλυτα φιλικών προς αυτόν από ό,τι το 2017. Τότε, ο υποψήφιος των Γκωλικών, Φιγιόν, είχε λάβει το 20% και ο σοσιαλιστής υποψήφιος σχεδόν 7% ενώ τώρα η γκωλική υποψήφια Βαλερί Πεκρές πήρε κάτω από το 5% και η υποψήφια των σοσιαλιστών η Ανν Ινταλγκὀ μόλις 1,8%!
Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν όχι μόνο αύξησε το ποσοστό της στο 23,2 % αλλά διαθέτει και τις ψήφους του Ερικ Ζεμούρ που πήρε 7,0% και, μαζί με μικρότερους ακροδεξιούς υποψηφίους, φθάνει σε μια συμπαγή μάζα ψηφοφόρων κοντά στο 33-35%.
Συνεπώς, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, με το 21,7% των ψήφων, μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στον δεύτερο γύρο.
Έτσι, οι νέες πολιτικές δυνάμεις, που είχαν ήδη εμφανιστεί το 2017, τώρα θα κυριαρχήσουν απολύτως.
Ο Εμμανουέλ Μακρόνθα επιχειρήσει να συγκροτήσει έναν νέο πολιτικό πόλο «πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς», προτάσσοντας έναν γαλλικό πατριωτισμό ως κινητήρα του ευρωπαϊκού πατριωτισμού και της αμυντικής και πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης.
Ο Μακρόν, στα ζητήματα της μετανάστευσης και της εθνικής ταυτότητας, συμφωνεί με την μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα «χωριστικά» κινήματα των μουσουλμανικών κοινοτήτων, όπως τα αποκαλεί, και να περιοριστεί η μετανάστευση αλλά με ρυθμούς πολύ ηπιότερους. Άλλωστε, την ίδια λίγο πολύ αντίληψη συμμερίζεται και η Βαλερί Πεκρές της γκωλικής Δεξιάς.
Η Αριστερά συγκεντρώνει μόλις το 28,5% των ψηφοφόρων – ένα ιστορικό χαμηλό μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο! Και βέβαια, ανάμεσά τους, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στρέφεται από τα αριστερά επίσης εναντίον της παγκοσμιοποίησηςΗ Λεπέν και ο Ζεμούρ, από την πλευρά τους, έχουν ως κύρια θεματική τους την αναστροφή των μεταναστευτικών ρευμάτων, και την επανενοποίηση της κοινωνίας με επίκεντρο τις αξίες ενός στενού εθνοκρατικού γαλλισμού. Και αυτό γιατί η εκθετική αύξηση μη ενσωματώσιμων μουσουλμανικών πληθυσμών έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες ένταξής τους στη γαλλική κοινωνία. Παράλληλα δε, επιδεικνύουν μια βαθύτατη δυσπιστία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ, παρότι κατήγγειλαν την εισβολή στην Ουκρανία, βρίσκονται κοντά στη Ρωσία του Πούτιν.
Τέλος, οι υποστηρικτές του δικαιωματισμού και των μεταναστευτικών κοινοτήτων συσπειρώνονται γύρω από τον Μελανσόν, με 22,2% των ψήφων (που αποτελεί και αυτός μια σχετικά νεοφυή πολιτική δύναμη η οποία απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς Αριστεράς), καθώς και με το 8,0% των αριστερών οικολόγων και ακροαριστερών υποψηφίων. Δηλαδή, η Αριστερά συγκεντρώνει μόλις το 28,5% των ψηφοφόρων – ένα ιστορικό χαμηλό μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο! Και βέβαια, ανάμεσά τους, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στρέφεται από τα αριστερά επίσης εναντίον της παγκοσμιοποίησης.
Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και η Γαλλία κατ’ εξοχήν έχουν μπει σε μια μεγάλη εσωτερική κοινωνική και πολιτική περιδίνηση· έτσι, ακόμα και αν ο Μακρόν επανεκλεγεί, η ενίσχυση της Λεπέν και του Ζεμούρ θα τον υποχρεώσει να πάρει πολύ περισσότερο υπόψη του τα προβλήματα της εσωτερικής κοινωνικής ζωήςΔηλαδή, πάνω από το 80% των ψηφοφόρων τάσσονται, με τη μια ή την άλλη μορφή, εναντίον της ξέφρενης παγκοσμιοποίησης. Αυτή η απόρριψη στη Λεπέν και τον Ζεμούρ προσλαμβάνει έναν εθνικιστικό χαρακτήρα, με τον Μελανσόν να στρέφεται εναντίον του παγκόσμιου καπιταλισμού, πάρα τις δικαιωματιστικές του πλευρές, ενώ για τον Μακρόν και την Πεκρές έχει ευρωκεντρικό χαρακτήρα (η Γαλλία ως κινητήρας της Ευρώπης).
Στη Γαλλία μοιάζει να εγκαινιάζεται και πάλι μια νέα ιστορική περίοδος. Η ευρωπαϊκή επεκτατικότητα έχει πλέον εξαντληθεί και μπαίνουμε σε μια εποχή γενικευμένης άμυνας της Ευρώπης ενώ ταυτόχρονα απειλείται η πρωτοκαθεδρία του δικαιωματισμού και των αξιών της παγκοσμιοποίησης.
Το ότι βρίσκεται σε μια εποχή άμυνας καταδεικνύεται αδιαμφισβήτητα από όλες τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Το οικονομικό αποτύπωμα της Ευρώπης συρρικνώνεται. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η νεο-οθωμανική Τουρκία αμφισβητεί ανοικτά την ευρωπαϊκή (και ελληνική) κυριαρχία. Στη Συρία και τη Λιβύη, θα κάνουν κουμάντο η Ρωσία και η Τουρκία. Στη Μαύρη Αφρική, οι μισθοφόροι της Βάγκνερ αντικαθιστούν τους Γάλλους κομάντο.
Τέλος, η Ρωσία, ως ο οπλισμένος βραχίονας της υπό συγκρότηση Ευρασίας, θα εγκαινιάσει στην Ουκρανία την ένοπλη αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής τάξης των τελευταίων τριάντα χρόνων.
Το δίδαγμα είναι σαφές. Η κρίση της παγκοσμιοποίησης δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποσύνθεση της Ευρώπης στα έθνη εξ ων συνετέθη αλλά, αντίθετα, να μεταβληθεί σε παράγοντα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, κάτι που για την Ελλάδα είναι πρωταρχικής σημασίας.Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και η Γαλλία κατ’ εξοχήν έχουν μπει σε μια μεγάλη εσωτερική κοινωνική και πολιτική περιδίνηση· έτσι, ακόμα και αν ο Μακρόν επανεκλεγεί, η ενίσχυση της Λεπέν και του Ζεμούρ θα τον υποχρεώσει να πάρει πολύ περισσότερο υπόψη του τα προβλήματα της εσωτερικής κοινωνικής ζωής, το μεταναστευτικό και τα ταυτοτικά ζητήματα. Άλλωστε, επειδή όπως δείξαμε η εκλογική δεξαμενή του Μακρόν έχει μάλλον συρρικνωθεί ενώ έχει διευρυνθεί κατά πολύ εκείνη της Λεπέν, ο δεύτερος γύρος δεν θα είναι περίπατος για τον Μακρόν, παρότι πιθανότατα θα επικρατήσει.
Η Ελλάδα προφανώς επιθυμεί μια Γαλλία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και άμυνας καθώς και την ανάδειξη των ζητημάτων της ευρωπαϊκής ταυτότητας πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Διαφορετικά, πολύ σύντομα, η Ευρώπη θα κινδυνεύσει με αποσύνθεση. Το δίδαγμα είναι σαφές. Η κρίση της παγκοσμιοποίησης δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποσύνθεση της Ευρώπης στα έθνη εξ ων συνετέθη αλλά, αντίθετα, να μεταβληθεί σε παράγοντα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, κάτι που για την Ελλάδα είναι πρωταρχικής σημασίας.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟ Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022«Σήμα» Μελανσόν για καταψήφιση της Λεπέν στον Β’ γύρο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το δέρμα 53χρονης γυναίκας γύρισε τον χρόνο 30 χρόνια πίσω χάρη σε μέθοδο αντιγήρανσης των κυττάρων
- Συντάξεις Μαΐου 2022: Πότε θα πιστωθούν- Αυτές είναι οι οριστικές ημερομηνίες
- Εορτολόγιο Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 11/4
- Οι ασφαλισμένοι θα βγάζουν μόνοι τους τις… συντάξεις
- Πάτρα: «Παράλυτη από το λαιμό και κάτω η Τζωρτζίνα να κλαίει και η Ρούλα έλεγε ‘αφήστε την επίτηδες το κάνει’»
- Το φρούτο που «χαρίζει» επίπεδη κοιλιά
- Συγκλονίζει βίντεο με τις κραυγές των κατοίκων της Σαγκάης λόγω του lockdown
- Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας στη Γερμανία – Αντισυγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις
- Γαλλικές εκλογές – Μακρόν μετά τη νίκη στον α’ γύρο: Μην κάνετε λάθος, τίποτα δεν τελείωσε
- Με οχήματα και γεννήτριες στηρίζει ο Σαββίδης τους Ρώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Εκλογές στη Γαλλία: Ο δεύτερος γύρος δεν θα είναι περίπατος
- Μακρόν: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες, να βάλουμε φρένο στην ακροδεξία
- Η εκτίμηση για τον δεύτερο γύρο από το TF1: Μακρόν 51% - Λεπεν 49%
- «Σήμα» Μελανσόν για καταψήφιση της Λεπέν στον Β’ γύρο
- Ο Άρης νίκησε στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ 1-2 και την προσπέρασε στη βαθμολογία
- Δια βίου διαγραφή Κιμούλη, Χαϊκάλη και Φιλιππίδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
- Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022
- Το επίσημο exit poll: Μακρόν 28,6%, Λεπέν 24,4%, Μελανσόν 20%
- Το χρυσό μετάλλιο μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο κατέκτησε η ομάδα του ανσάμπλ
- Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία που έρχεται
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συννεφιασμένος ο καιρός: Πού θα βρέξει
- Ουκρανία: Στους 57 ανήλθαν οι νεκροί από την πυραυλική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ
- Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας μετά τα νέα στοιχεία
- Η άγνωστη έρευνα της ΕΥΠ για τους 12 ρώσους διπλωμάτες – Ολο το παρασκήνιο των απελάσεων
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιμένει ο ηγέτης της Τσετσενίας πως οι δυνάμεις της Ρωσίας «θα πάρουν» το Κίεβο
- Yπουργείο Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ, έως τις 15 Απριλίου
- Διώρυγα Παναμά: Η νέα πολιτική «τορπίλη» στη ναυσιπλοΐα
- Ο νικητής του α' γύρου Μακρόν θα αναμετρηθεί με τη Λεπέν στις 24 Απριλίου -Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον β' γύρο
- Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σήμερα - Χιονοπτώσεις στα ορεινά
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί “παγώνει” τις έρευνες για την κλιματική αλλαγη