Εκλογές: «Βροχή» οι αρνήσεις για τις εφορευτικές επιτροπές - Ποινικό αδίκημα η μη εμφάνιση

Φωτογραφία αρχείου

Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις εκλογές της 21ης Μαίου από πολλά άτομα που είχαν κληρωθεί μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των Εισαγγελιών είχαν γεμίσει με μηνύματα άρνησης προσέλευσης ατόμων που είχαν κληρωθεί μέλη και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. 

Κάποιοι επικαλέστηκαν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή κάποιο άλλο κώλυμα, όπως υγείας, άδεια μητρότητας κλπ.

Οι ελλείψεις σε μέλη της εφορευτικής επιτροπής στα

εκλογικά κέντρα, οδήγησαν δικαστικούς αντιπρόσωπους στο σημείο να ζητήσουν από την αστυνομία να τους φέρουν από τα σπίτια τους ή να επιλέγουν τυχαία ψηφοφόρους για να μείνουν και να βοηθήσουν. Τέτοιες εναλλακτικές χρησιμοποίησε μεγάλος αριθμός δικαστικών αντιπροσώπων, όταν είδαν ότι δεν είχαν καμία βοήθεια στα τμήματά τους.

Στις εθνικές εκλογές, ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος εισπράττει 120 ευρώ ως ημερήσια αποζημίωση και υπολογίζονται επτά έως εννέα ημέρες απασχόλησης, ανάλογα με την περιοχή στην οποία γίνεται ο διορισμός. Δηλαδή κατ’ ελάχιστον αποζημιώνεται με 840 ευρώ. Επιπλέον καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα.

Ο γραμματέας που κάθεται δίπλα του εισπράττει ημερήσια αποζημίωση 120 ευρώ. Οι δικαστικοί υπάλληλοι για τις εκλογές εισπράττουν επίδομα 1.150 ευρώ.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι σε επιφυλακή, εισπράττουν επίδομα 200 ευρώ. Οι δημοτικοί υπάλληλοι που ορίζονται να απασχοληθούν στις εκλογές αποζημιώνονται με επίδομα 170 ευρώ.

Οι μόνοι που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία και δεν αποζημιώνονται είναι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Ποινικό αδίκημα η μη εμφάνιση στα εκλογικά τμήματα

Όσα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανίζονται στα τμήματα, προβλέπεται η τιμωρία τους, καθώς πρόκειται για ποινικό αδίκημα και κινείται από τον Εισαγγελέα ποινική διαδικασία σε βάρος τους.

Συνήθως, ύστερα από τις εξηγήσεις των μελών των εφορευτικών που απουσίασαν, οι δικογραφίες τίθενται στο αρχείο και δεν καταλήγουν στα ακροατήρια.

Όταν όμως πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις τότε υπάρχει παραπομπή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που δικάστηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή σε δύο μέλη εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι αναφέρθηκαν από τον δικαστικό αντιπρόσωπο στην εκλογική διαδικασία του 2019.

Στην αναφορά επισημάνθηκε πως οι δύο κληρωθέντες να συγκροτήσουν την εφορευτική του εκλογικού τμήματος, όχι μόνον δεν εμφανίστηκαν το πρωί αλλά διαμαρτυρήθηκαν έντονα όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος τους ζήτησε να μείνουν στις θέσεις τους, όταν παρουσιάστηκαν για να ψηφίσουν.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι εκπλήξεις των εκλογών της 25ης ΙουνίουΟι βουλευτικές εκλογές που μας ξάφνιασανΤο τέλος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ;
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές, Βροχή, - Ποινικό,ekloges, vrochi, - poiniko