Εκτός Δήμου Ελληνικού παραμένει ο Κορτζίδη μετά την πειθαρχική ποινή για το δυστύχημα στο Λούνα Πάρκ

Προσωρινά εκτός του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, για 5 μήνες, θα παραμείνει ο πρώην δήμαρχος (κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο) και τώρα δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Κορτζίδης καθώς η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί, η - από 27.1.2015 - απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, με την οποία του είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή πεντάμηνης παύσης, για την υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος στο Λούνα Πάρκ.

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποδίδει παράβαση καθήκοντος από
βαριά αμέλεια στον κ. Κορτζίδη, για το διάστημα που ήταν δήμαρχος Ελληνικού, σχετικά με την υπόθεση του δυστυχήματος στο Λούνα Παρκ, στο Ελληνικό, που είχε ως αποτέλεσμα, τον Απρίλιο του 2014, να βρουν τον τραγικό θάνατο ένα 13χρόνο αγόρι και να τραυματιστεί σοβαρά η 9χρονη αδερφή του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που είχε γίνει, το Λούνα Πάρκ φέρεται ότι, λειτουργούσε χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “δεν είχε κατατεθεί φάκελος με τα σχετικά δικαιολογητικά, μήτε σαφές και ορισμένο αίτημα λειτουργίας”.

Παράλληλα, δεν είχε κατατεθεί φάκελος με τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την λειτουργία του χώρου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ “ο κ. Κορτζίδης ως δήμαρχος αρμόδιος για την έκδοση άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης του Λούνα Παρκ, επέτρεψε τη λειτουργία του χωρίς την προβλεπόμενη άδεια”.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο κ. Κορτζίδης, ως προϊστάμενος των υπηρεσιών του Δήμου όφειλε, εφόσον δεν είχε εκδοθεί η σχετική άδεια, αφενός να μεριμνήσει για την παύση της λειτουργίας του Λούνα Παρκ και αφετέρου να δώσει εντολή να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις και να παύσει η λειτουργία του, μόλις έληξε η μίσθωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας φέρεται ότι, αρχικά - 2011 και 2012 - υπήρχαν συμβάσεις μίσθωσης για την εγκατάσταση και λειτουργία του Λουνα Παρκ, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα και έως την ημέρα του τραγικού συμβάντος (27.4.2014), λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Ενώπιον του ΣτΕ ο κ. Κορτζίδης υποστήριξε ότι, από την πειθαρχική ποινή, που του έχει επιβληθεί θα υποστεί βαρύτατη ηθική βλάβη, η οποία ανάγεται στην προσβολή της τιμής και της υπόληψής του στην τοπική κοινωνία που εκλέγεται.

Επεσήμανε επίσης ότι, η ζημιά, που υφίσταται, δεν μπορεί να αρθεί ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία γίνει δεκτή από το ΣτΕ η κυρία προσφυγή του (αίτηση ακύρωσης), η οποία θα εκδικαστεί το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Δεν έπεισε όμως τους συμβούλους Επικρατείας, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν στο σκεπτικό τους, δεν είναι επιτρεπτή η αναστολή εκτέλεσης των πειθαρχικών αποφάσεων, καθώς αυτές επιβάλλονται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η ηθική βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί ο κ. Κορτζίδης από την υλοποίηση της πειθαρχικής αργίας, “θα αποκατασταθεί πλήρως” σε περίπτωση, που γίνει δεκτή η κυρία προσφυγή του.

Τέλος, οι δικαστές σημειώνουν ότι, η κυρία προσφυγή του κ. Κορτζίδη “δεν παρίσταται ως προδήλως βάσιμη”, δηλαδή δεν διαφαίνεται ότι θα γίνει δεκτή από τους συμβούλους Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού είχε τεθεί και πάλι σε αργία (δεκαήμερη) για παράβαση καθήκοντος, καθώς φέρεται ότι:

-Aπό βαριά αμέλεια απασχόλησε στον Δήμο 45 εργαζομένους στην αποκομιδή των απορριμμάτων (σκουπιδιών), των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν λήξει και

- Eξέδωσε εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων αυτών, τα οποία είχαν κριθεί παράνομα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα