Ελληνας στο Ισραήλ: «Οποιος δεν ακολουθεί τις οδηγίες του στρατού, κινδυνεύει να σκοτωθεί»
Οι ρουκέτες της Χαμάς συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα να σφυροκοπούν το Ισραήλ και οι σειρήνες σε όλη τη χώρα δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν, την ώρα που οι αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζαςγίνονται όλο και πιο θανατηφόρες.
Ο εφιάλτης ενός ενδεχόμενου εμφύλιου πολέμου λαμβάνει σάρκα και οστά όσο οι δύο πλευρές δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης.
Ο Ιονάθαν Ιατρού, ελληνοϊσραηλινός που κατοικεί στο Τελ Αβίβ, περιγράφει στην HuffPost Greece, όσα δραματικά λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Ευτυχώς το τελευταίο
«Είναι σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο», λέει ο 39χρονος που εργάζεται ως ραδιοφωνικός παραγωγός και διοργανωτής μουσικών εκδηλώσεων. «Σε πολλές περιοχές του Ισραήλ πέφτουν ρουκέτες κάθε 10 λεπτά. Εχουμε ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν, αλλά οι επιθέσεις σε βάρος του Τελ Αβίβ και σε αυτόν τον βαθμό είναι κάτι πρωτόγνωρο» επισημαίνει ο κ. Ιατρού, που έχει περάσει την παιδική του ηλικία στην Ελλάδα αλλά τα τελευταία 24 χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος Μέσης Ανατολής.
Η ζωή στη χώρα έχει σταματήσει, τονίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν «παγώσει» μέχρι νεωτέρας ενώ και τα σχολεία έχουν κλείσει με εντολή του στρατού. Ως πατέρας δύο μικρών παιδιών, αναπόφευκτα το άγχος του για τις εξελίξεις στην περιοχή γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.
«Ακούμε τις σειρήνες και υποχρεωτικά τρέχουμε στα καταφύγιο. Εχουμε περιθώριο δύο λεπτών για να το κάνουμε. Οποιος δεν υπακούει στις οδηγίες του στρατού και των αρχών κινδυνεύει να τραυματιστεί ή και να σκοτωθεί. Σε απόσταση 5 χλμ. από το σπίτι μου έχασε τη ζωή του από ρουκέτα ένας άνδρας που δεν είχε μπει σε καταφύγιο. Εγώ με την οικογένειά μου δεν υπάρχει περίπτωση να το ρισκάρουμε. Μαθαίνουμε και στα παιδιά μας τι πρέπει να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις, προσπαθώντας παράλληλα να μην τα τρομάξουμε».
Η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα είναι μεγάλη και η έκβαση των εχθροπραξιών άγνωστη. Βλέποντας τη ζωή τους να ξαναμπαίνει τόσο σύντομα σε «αυστηρό lockdown» και παρακολουθώντας το σκηνικό πολέμου να προβάλλεται στις ειδήσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, το ψυχολογικό φορτίο που έχουν να σηκώσουν όσοι βρίσκονται στη μέση αυτής της βίαιης σύγκρουσης είναι πολύ μεγάλο.
«Ζούμε με το άγχος να πάμε κάπου ή να μην πάμε; Θα ηχήσουν πάλι οι σειρήνες; Θα αρχίσουν ξαφνικά να πέφτουν ρουκέτες; Επίσης, λόγω των συρράξεων μεταξύ Εβραίων και Αράβων στους δρόμους πλέον αποφεύγω να πηγαίνω σε συνοικίες με μικτό πληθυσμό. Για παράδειγμα στην Τζάφα (σ.σ την παλιά πόλη του Τελ Αβίβ) δεν πλησιάζω τώρα, παρόλο που έχω δουλειές εκεί. Γενικά, έχουν σταματήσει τα πάντα. Στο ραδιόφωνο δεν κάνω εκπομπή, τα μαγαζιά είναι όλα κλειστά και τα μουσικά events έχουν ακυρωθεί. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες γινόταν χαμός στους δρόμους από κόσμο. Η ζωή είχε επιστρέψει στην κανονικότητα με την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Εγώ είχα τόση πολλή δουλειά που δεν προλάβαινα να καθίσω ούτε δευτερόλεπτο. Και μέσα σε μια ημέρα άλλαξαν πάλι όλα. Μετά το σοκ της πανδημίας ήρθε το δεύτερο σοκ των συγκρούσεων» περιγράφει ο κ. Ιατρού.
Ανάλογες στιγμές έχει ξαναβιώσει και στο παρελθόν, στον πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών το καλοκαίρι του 2014. Ομως, αυτή τη φορά τα πράγματα μοιάζουν πιο επικίνδυνα.
«Τότε είχε κηρυχτεί επίσημα πόλεμος ενώ τώρα προς το παρόν βρισκόμαστε στο στάτους των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, πλέον η Χαμάς έχει πολύ μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες. Μέχρι πρότινος φάνταζε αδιανόητο να πλήξει το Τελ Αβίβ. Τώρα μπορεί να εκτοξεύει δεκάδες ρουκέτες ταυτόχρονα. Το αμυντικό σύστημα Iron Dome, όσο καλό και αν είναι, μπορεί να αναχαιτίσει την πλειοψηφία αυτών αλλά όχι όλες. Ακόμη και για τους Ισραηλινούς, που είναι συνηθισμένοι σε τέτοια γεγονότα, ο τρόπος που επιτίθενται οι Παλαιστίνιοι συνιστά έκπληξη».
Σχετικά με την κατάληξη αυτής της νέα σφοδρής διένεξης, ο κ. Ιατρού εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες θα εκτονωθεί η κατάσταση.
«Αυτή τη στιγμή καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι η αποκλιμάκωση είναι θέμα ημερών. Εξάλλου, η Χαμάς πέρα από τις ρουκέτες δεν έχει κάποιο άλλο ″όπλο″ στα χέρια της, οπότε μοιραία σύντομα θα αναγκαστεί να σταματήσει τις επιθέσεις».
Οσο για το ενδεχόμενο του επαναπατρισμού, έστω μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αυτό το σενάριο δεν φαντάζει και τόσο πιθανό, κυρίως εξαιτίας του κορονοϊού.
«Αγαπώ την Ελλάδα και παρόλο που έχω σπίτι στην Αθήνα, δεν σκέφτομαι να γυρίσω, λόγω κορονοϊού. Το σύστημα υγείας εδώ είναι εξαιρετικό, οπότε θέλω το καλύτερο δυνατό για την υγεία των παιδιών μου, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Αν δεν υπήρχε το ζήτημα της πανδημίας, σίγουρα θα σκεφτόμουν πολύ πιο έντονα την επιστροφή στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Ιατρού.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤο Δίκαιον του ΙσχυρότερουΗ Παλαιστίνη«Η Μέση Ανατολή ήταν κάποτε Οθωμανική Αυτοκρατορία»- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσοχή! Αυτό είναι το σημείο της κουζίνας που τραβάει τις κατσαρίδες - Θα τρελαθείτε (pics)
- Απόπειρα αυτοκτονίας για 22χρονη στη Χαλκίδα μετά από τσακωμό
- Bίντεο με τη μαφία «καίει» τον Ερντογάν
- Εξαπάτησαν 11 άτομα με την πώληση μηχανημάτων στην Κρήτη
- Παγοθήκες: Πώς αλλιώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε
- Θεσσαλονίκη: Έλυσε τη σιωπή του ο οδηγός που επιτέθηκε σε επιβάτη μέσα σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ (video)
- Σέρρες – Κορονοϊός: Νόσησε και την «ξέγραψαν» οι συγγενείς της – Τραγική ιστορία με το δράμα γυναίκας (video)
- Πάτρα: Τραγικό παιχνίδι της μοίρας- Γιος του Σπύρου Τσιάκαλου ο 33χρονος Νίκος που σκοτώθηκε στην Ακρωτηρίου
- Κορονοϊός: Εφιάλτης δίχως τέλος - Τρεις νεκροί σε λίγες ώρες στο Βόλο
- Η «Ελένη του Πόντου», η τελευταία αντάρτισσα στα βουνά της Σάντας!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- ΤΑΙΠΕΔ: Το επικαιροποιημένο πλάνο και τα assets προς αξιοποίηση
- Σπατάλη συμβολικού κεφαλαίου μπροστά στο τείχος του Έβρου
- Ενας μυστηριώδης πάνθηρας προκαλεί τριγμούς στη Σλοβενία ενόψει της προεδρίας της Ε.Ε.
- Μείωση των θανάτων από κορονοϊό παγκοσμίως και ενδείξεις σταθεροποίησης της πανδημίας
- Κορονοϊός: 1.402 νέα κρούσματα, στους 647 οι διασωληνωμένοι
- Pfizer και AstraZeneca: Ποιο εμβόλιο παράγει τα περισσότερα αντισώματα
- Τσιόδρας: Ανησυχώ για τις μεταλλάξεις - Μητσοτάκης: Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα
- Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και εαρινές ανθοταξίες
- Επιστροφή στην Κανονικότητα ή Μεγάλη Αναμόρφωση;
- ICEGOV 2021: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Διεθνές συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση που έρχεται στην Αθήνα, 6 έως 8 Οκτωβρίου 2021
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ελληνας στο Ισραήλ: «Οποιος δεν ακολουθεί τις οδηγίες του στρατού, κινδυνεύει να σκοτωθεί»
- Σε «απευθείας σύνδεση» ο Εθνικός Κήπος με τον λόφο του Στράνη όπου έγραψε ο Σολωμός τον ύμνο
- Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
- Η μάχη των Βρυξελλών: Ποδηλάτες εναντίον οδηγών αυτοκινήτων
- Οικονομία και Covid: Τι προέβλεψαν σωστά οι οικονομολόγοι (και τι λάθος)
- Ταϊβάν: Από «τέλειο οχυρό» κατά του κορονοϊού σε κατάσταση συναγερμού
- ΤΑΙΠΕΔ: Το επικαιροποιημένο πλάνο και τα assets προς αξιοποίηση
- Μεσανατολικό: Η Ουάσινγκτον απέρριψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα τρίτο σχέδιο δήλωσης για «τερματισμό της βίας»
- Έρντογάν κατά Μπάιντεν: «Γράφεται ιστορία με ματωμένα χέρια» στην Παλαιστίνη
- Εντός τετραμήνου η δημοπράτηση της Β’ Φάσης ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- AstraZeneca: Τέσσερις περιπτώσεις θρομβώσεων στη Γαλλία μεταξύ 23 Απριλίου και 6 Μαΐου
- Το Ίδρυμα Ωνάση σε δύο συζητήσεις για μεταμοσχεύσεις και #metoo, με κοινό παρονομαστή την αλλαγή νοοτροπίας
- Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών, ανοσία έως και 13 μήνες μετά το εμβόλιο
- «Ήταν διπλό θαύμα»: Μεταμόσχευση καρδιάς σε κοριτσάκι δύο μηνών
- Φάρμακο κατά της Covid εξαφάνισε τον κορονοϊό από ποντίκια
- Κορονοϊός: 1.402 νέα κρούσματα, στους 647 οι διασωληνωμένοι
- Γαλλία: Σε συνεργασία με Google και Microsoft για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων
- Torlonia Marbles: Η αμύθητης αξίας ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων στο φως μετά από δεκαετίες
- Πόσο περιμένουμε οι άλλοι να αλλάξουν την ζωή μας;