Έναρξη της συγγραφής του χρονοδιαγράμματος, των δεσμεύσεων και μέτρων του μνημονίου το Σάββατο

Τουλάχιστον 180 σελίδες που θα περιλαμβάνoυν το χρονοδιάγραμμα, τις δεσμεύσεις και τα μέτρα του νέου μνημονίου θα ξεκινήσουν να συγγράφουν (εκτός απροόπτου) από το Σάββατο κυβέρνηση και δανειστές. Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 10-11 Αυγούστου, προκειμένου η συμφωνία να ψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών στις οποίες προβλέπεται τέτοια διαδικασία και φυσικά και από το Ελληνικό.

Θεωρητικά η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 20 Αυγούστου
όταν και λήγει ακόμα ένα ομόλογο που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Σε αντίθετη περίπτωση θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός ακόμα δανείου γέφυρα, ώστε η Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, ενώ οι «εκπλήξεις» συνεχίζονται. Λίγες ώρες πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα προέκυψε ακόμα μια εμπλοκή, αυτή τη φορά από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει πότε θα έρθει η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Ο γρίφος σχετικά με την ημερομηνία άφιξης της νέας επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου έχει να κάνει με την πίεση που ασκεί το Ταμείο προς την Αθήνα. Στόχος είναι να υπάρξει σαφής δήλωση της κυβέρνησης ότι επιθυμεί την παρουσία του ΔΝΤ στη νέα διαπραγμάτευση, καθώς η Αθήνα έχει στείλει μια κοινή επιστολή προς όλους του θεσμούς.

Ταυτόχρονα το ΔΝΤ φαίνεται πως επιθυμεί πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης να αποσαφηνιστεί τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες τι θα γίνει με το δικό του πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2016. Το Ταμείο θέλει να ξεκαθαριστεί απόλυτα ο ρόλος που θα έχει μετά την άνοιξη του 2016 (με μια πιθανή παράταση του δικού του δανείου) αλλά και να τονίσει την ανάγκη για τη διενέργεια νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους.

Παράλληλα ασκεί πίεση και για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ επιμένει ώστε τα στελέχη της τρόικας να έχουν ξανά πρόσβαση στα υπουργεία προκειμένου να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

Σημείο τριβής παραμένει και η σύνθεση της Ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας η οποία θα έχει επαφές με την τρόικα. Οι δανειστές επιμένουν να έχουν συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους υπουργούς όπως και γινόταν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντίθετα κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στη διαπραγμάτευση έλεγε ότι το πρόσωπο που θα συναντάται με τους επικεφαλής των θεσμών θα είναι ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης, ενώ οι πολιτικές αποφάσεις θα λαμβάνονται σε επίπεδο Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών.

Σε ότι έχει να κάνει με τον τόπο που θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, η τρόικα θέλει να εγκατασταθεί και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών ή εναλλακτικά σε κάποιο άλλο υπουργείο, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως και πάλι προτείνει οι επαφές να πραγματοποιηθούν σε ξενοδοχείο και μάλιστα εκτός του κέντρου της Αθήνας.

Κυβερνητικοί παράγοντες μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ. Επιχείρησαν μάλιστα να υποβαθμίσουν το γεγονός αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει σήμερα επιστολή προς το Ταμείο με την οποία θα το καλεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Η ατζέντα

Αν και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, η ατζέντα της διαπραγμάτευσης είναι γεμάτη με «αγκάθια», όπως το δημοσιονομικό, η λίστα των μεταρρυθμίσεων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ειδικά για το δημοσιονομικό η επίτευξη συμφωνίας για το ύψος των στόχων τα επόμενα χρόνια αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην oικονομία το μόνο δεδομένο είναι ότι το 2018 θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει ακόμα μια φορά να συμφωνήσουν σε ότι έχει να κάνει με τους στόχους για το πλεόνασμα των ετών 2015,2016,2017, καθώς οι στόχοι για 1%, 2% και 3% του ΑΕΠ από φέτος μέχρι και το 2017 έχουν εκ των πραγμάτων ακυρωθεί.

Ωστόσο, η ακύρωση των προηγούμενων προβλέψεων και ο επαναπροσδιορισμός των στόχων κρύβει τον κίνδυνο για νέες πιέσεις των δανειστών προς την κυβέρνηση ώστε να πάρει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα πέρα των δύο πακέτων με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν ήδη από τη Βουλή.

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι μερίδα των δανειστών πιέζει προκειμένου να υπάρξει τουλάχιστον ακόμα ένα πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν πριν την υπογραφή της συμφωνία. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι παρά τις πιέσεις από συγκεκριμένα κέντρα των δανειστών δεν θα υπάρξει άλλο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα πριν την ολοκλήρωση της συμφωνία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα