Επεξεργάζονται σενάρια αντιμετώπισης μια νέας εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις. Τι φοβούνται στην Κυβέρνηση

Σενάρια για όλες τις πιθανές καταστάσεις επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας νέας εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις. Παρά την συμφωνία πλαίσιο στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών στη συνεδρίαση της Μάλτας, στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να προετοιμαστούν για κάθε πιθανή κατάσταση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης πέρα από τις 22 Μαΐου.

Κυβερνητικοί
παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, οι εξελίξεις θα «τρέξουν» προς την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA) μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών. Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνόδου θα καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Στόχος παραμένει το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαΐου προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και το ύψος των πλεονασμάτων, στην βάση των αποφάσεων οι οποίες θα ληφθούν στην Ουάσιγκτον. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η συζήτηση θα διευκολυνθεί και από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στις 20 Απριλίου για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, το οποίο αναμένεται να είναι ίσως και πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν για 0,5% του ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση εξετάζουν και το ενδεχόμενο μιας νέας εμπλοκής η οποία θα μπορούσε να προκληθεί είτε από μια ακόμα άρνηση του ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, είτε από νέες απαιτήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν την τελευταία στιγμή. Έμπειρα στελέχη τα οποία γνωρίζουν τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι εμπλοκή θα μπορούσε να προκύψει ακόμα και από τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Όπως εξηγούν, η υπεραπόδοση των στόχων θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αντιστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχοντας αυτή τη φορά ως δικαιολογία ότι η επίτευξη υψηλού πλεονάσματος από το 2016 αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους του 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη ρύθμιση του χρέους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε νέες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του Eurogroup στις 22 Μαΐου Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να καλύψει τις αποπληρωμές των ομολόγων τον Ιούλιο, εφόσον έως τότε δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές και εκταμίευση δόσης, προκαλώντας βέβαια ασφυξία στους ιδιώτες εξαιτίας της καθυστέρησης της αποπληρωμής των οφειλόμενων του Δημοσίου.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση αν και προετοιμάζουν σχέδια για κάθε πιθανό σενάριο συνεχίζουν να κινούνται με βάση το θετικό σενάριο το οποίο προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 22 Μαΐου

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα