Ανακαλύφθηκε η πιο κοντινή στην γη μαύρη τρύπα

Αστροφυσικοί στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, ανακάλυψαν μια νέα μαύρη τρύπα, η οποία είναι η πιο κοντινή στην Γη μέχρι σήμερα - και μία από τις μικρότερες, σύμφωνα με δημοσίευμα του HuffPost U.S.

Οι μαύρες τρύπες δεν είναι ορατές επειδή δεν εκπέμπουν φως, αλλά μπορούν να ανιχνευθούν από τα αντίστοιχα αστέρια και την απόκοσμη, ισχυρή βαρυτική έλξη. Οι ερευνητές του κρατικού πανεπιστημίου του Οχάιο

την εντόπισαν παρατηρώντας την παραμόρφωση στο σχήμα ενός κόκκινου γιγαντιαίου αστέρα που προκλήθηκε από τη βαρυτική έλξη της ύποπτης συνοδείας της μαύρης τρύπας. Η μαύρη τρύπα απέχει μόλις 1.500 έτη φωτός από τη Γη.

Στην ανακάλυψη δόθηκε το όνομα «Μονόκερος» επειδή είναι σπάνια και επειδή βρίσκεται στον Γαλαξία στον αστερισμό «Monoceros», από την αντίστοιχη λατινική λέξη. Είναι μικρή σε μέγεθος, για μια μαύρη τρύπα, περίπου μόνο τρεις φορές η μάζα του ήλιου.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα, αυτή η μαύρη τρύπα - ο μονόκερος - έχει πρόσφατα δημιουργηθεί», δήλωσε ο Ταρίντου Τζειασίντζε, διδακτορικός φοιτητής αστρονομίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο και επικεφαλής της έρευνας που ευθύνεται για την ανακάλυψη.

Η πιθανότητα ύπαρξης μιας μαύρης τρύπας σε αυτόν τον χώρο είχε παραβλεφθεί παλαιότερα, λόγω του ασυνήθιστα μικρού μεγέθους της.

«Ακριβώς όπως η βαρύτητα του φεγγαριού «στρεβλώνει» τους ωκεανούς της Γης, αναγκάζοντας τις θάλασσες να διογκώνονται προς και μακριά από το φεγγάρι, δημιουργώντας παλίρροιες, έτσι και η μαύρη τρύπα παραμορφώνει το αστέρι σε σχήμα μπάλας, με τον έναν άξονα να είναι μεγαλύτερος από τον άλλο», κατέληξε ο Τοντ Τόμσον, ερευνητής στο τμήμα αστρονομίας του Οχάιο και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Η απλούστερη εξήγηση είναι ότι είναι μια μαύρη τρύπα - και σε αυτήν την περίπτωση, η απλούστερη εξήγηση είναι η πιο πιθανή», λέει.

Με πληροφορίες από HuffPost U.S.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟ πύραυλος της SpaceX με την επανδρωμένη αποστολή έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (βίντεο)Τι συμβαίνει αν κάποιος πεθάνει στο διάστημαΓιούρι Γκαγκάριν, ο κοσμοναύτης που έγινε ήρωας - 60 χρόνια μετά την θρυλική διαστημική πτήση
Keywords
Τυχαία Θέματα