Ερευνα: Ερχεται «τρικυμία» στην αγορά εργασίας από την ΑΙ - Τι αλλάζει και πώς
Πάνω από τις μισές εταιρείες που εξετάστηκαν σε κάποιες από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου σχεδιάζουν να προσλάβουν «νέα ταλέντα» για να ανταποκριθούν στην ευρεία υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) αντί να επανεκπαιδεύσουν υπάρχοντες εργαζόμενους, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε «πυρετό» για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το Adecco Group.
Ειδικότερα, τα ευρήματα του «Leading Through the Great Disruption»
Κατά τον Ντένις Μάτσουελ, διευθύνοντα σύμβουλο του Adecco Group, «η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδύεται ως μεγάλη δύναμη διαταραχής στον κόσμο της εργασίας και η παρούσα κατεύθυνση δεν είναι βιώσιμη. Οι εταιρείες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την επανακατάρτιση και αναδιοργάνωση των ομάδων τους για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατόν αυτό το τεχνολογικό άλμα και να αποφύγουν αχρείαστες αναταραχές. Το να βγεις από τη διαταραχή απλά πληρώνοντας δεν θα έπρεπε να είναι η μόνη προσέγγιση που υιοθετούν οι εταιρείες».
«Buy Vs Build»Αν και το αποκαλούμενο χάσμα «buy vs build» (να αγοράσεις/ αποκτήσεις κάτι έτοιμο αντί να το αναπτύξεις ο ίδιος εσωτερικά) είναι μεγαλύτερο για τον χώρο της ΑΙ, επεκτείνεται και σε άλλες ψηφιακές δεξιότητες, με το 62% των στελεχών να λένε ότι θα προσλάβουν ειδικούς «αλφαβητισμού δεδομένων» (data literacy) εξωτερικά, ενώ το 36% λένε πως θα επιδιώξουν περαιτέρω κατάρτιση ή επανακατάρτιση των εργαζομένων τους. Αντίστοιχα, το 60% σχεδιάζουν να καλύψουν τα κενά «ψηφιακού αλφαβητισμού» με προσλήψεις, ενώ το 37% λένε πως θα αναπτύξουν μόνοι τους τις δυνατότητές τους σε αυτόν τον τομέα.
Κορυφαία στελέχη του χώρου των επιχειρήσεων προβλέπουν μεγάλη διαταραχή στην ευρύτερη αγορά εργασίας, με μόλις το 46% να λένε πως θα στείλουν σε άλλες θέσεις εργαζόμενους οι θέσεις εργασίας των οποίων χάνονται λόγω της ΑΙ. Επιπλέον, το 41% λένε ότι θα απασχολούν λιγότερα άτομα εντός διαστήματος πέντε ετών λόγω της τεχνολογίας.
Και στα υψηλόβαθμα στελέχηΗ έρευνα έδειξε επίσης πως το χάσμα δεξιοτήτων ΑΙ επεκτείνεται και στα ανώτερα κλιμάκια των εταιρειών, με το 57% να μην έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των διοικητικών/ υψηλόβαθμων στελεχών τους να αντιληφθούν τα «ρίσκα και τις ευκαιρίες» που φέρνει η ΑΙ. Μόλις το 43% αυτών είπαν ότι είχαν επίσημα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων ΑΙ, ενώ μόνο 50% είπαν ότι παρέχουν καθοδήγηση στο προσωπικό τους για τη χρήση ΑΙ στη δουλειά.
Η σημασία των ανθρώπινων δεξιοτήτωνΠαρόλα αυτά, με όλες τις αλλαγές που αναμένεται να φέρει η ΑΙ, οι «business leaders» λένε πως οι ανθρώπινες δεξιότητες (human skills, όπως χαρακτηρίζονται) θα συνεχίσουν να παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία μιας εταιρείας: Το 57% λένε πως το «ανθρώπινο άγγιγμα» ασκεί ακόμα μεγαλύτερη επιρροή από την ΑΙ στον χώρο εργασίας, ενώ η δημιουργικότητα και η καινοτομία χαρακτηρίζονται ως οι κορυφαίοι τομείς όπου υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων.
Κατά τον Μάτσουελ, «είναι επιτακτικό οι ηγέτες όχι μόνο να αρχίσουν επειγόντως το “upskilling” στην ΑΙ, μα να διασφαλίσουν επίσης ότι θα εφαρμόζεται με ασφάλεια και υπευθυνότητα, διατηρώντας τους ανθρώπους σταθερά στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης. Η ΑΙ θα έπρεπε να είναι ένα εργαλείο που υποστηρίζει τις μοναδικές δημιουργικές δυνατότητες των ανθρώπων και επιτρέπει περισσότερο χρόνο για στρατηγική σκέψη και επίλυση προβλημάτων».
Σύνοψη συμπερασμάτων της έρευναςΗ ΑΙ ήδη εξαναγκάζει σε αλλαγές: Η τεχνητή νοημοσύνη έχει διεισδύσει ήδη σε πολλούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας και το 61% των «business leaders» περιμένουν να γίνει «game changer» στους κλάδους τους. Αυτό θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός» για να μπορέσουν οι εταιρείες/ οργανισμοί να προχωρήσουν με σχέδια αλλαγής/ μετασχηματισμού. Μόνο μια στις δέκα επιχειρήσεις έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Οι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι: Πρέπει να κατανοήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες πριν θέσουν σωστή στρατηγική. Ωστόσο υπάρχουν σοβαρά χάσματα δεξιοτήτων στα υψηλότερα επίπεδα, με τους περισσότερους να μην έχουν εμπιστοσύνη στις δεξιότητες ΑΙ των διοικητικών ομάδων τους. Αυτό επηρεάζει την ετοιμότητα του εργατικού δυναμικού.
Ανάγκη για υπεύθυνη στρατηγική ταλέντων: Πρέπει να δημιουργηθούν πλαίσια για τη χρήση ΑΙ με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο. Η δημιουργία ψηφιακής εμπιστοσύνης είναι υψίστης σημασίας για την επιτυχία της ΑΙ στον χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην τεχνολογία.
Η στρατηγική «buy vs build» ως προς τα ταλέντα δεν είναι βιώσιμη: Η αγορά εργασίας μάλλον θα γίνει σκληρότερη και πιο ανταγωνιστική καθώς σχεδόν όλοι οι ρόλοι απαιτούν ψηφιακές και τεχνολογικές δεξιότητες. Οι περισσότερες εταιρείες σχεδιάζουν προσλήψεις αντί για επανεκπαιδεύσεις. Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί κίνδυνο έλλειψης δεξιοτήτων, που ανεβάζει τους μισθούς προς τα πάνω. Οι οργανισμοί πρέπει να αναπτύξουν σχετικές δεξιότητες στο προσωπικό τους για να αποφύγουν τη διόγκωση της έλλειψης δεξιοτήτων και να διασφαλίσουν, αντ’αυτού, την απασχολησιμότητα των εργαζομένων.
Η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ανθρωποκεντρικού περιβάλλοντος: Οι ηγέτες πρέπει να ενισχύουν τα αποκλειστικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά μέσω εκπαίδευσης, συμβουλών και ανάπτυξης ηγεσίας. Οι εταιρέιες έρχονται αντιμέτωπες με τεράστια χάσματα στη δημιουργικότητα, την καινοτομάι και την κριτική σκέψη. Η ΑΙ θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να «ξεκλειδώσει» ανθρώπινες δυνατότητες, απαλλάσσοντας τους εργαζομένους από πιο μονότονες/ «βαριές» εργασίες. Επίσης, έχει κρίσιμο ρόλο να παίξει στη μεταβίβαση δεξιοτήτων και την υποστήριξη της εσωτερικής κινητικότητας.
Related...Δημήτρης Παπαστεργίου:Τεχνητή νοημοσύνη και κατάργηση έκδοσης πιστοποιητικών αλλάζουν το κράτοςΙσραήλ: Πως έγινε υπερδύναμη στην Τεχνητή Νοημοσύνη - 5 Startups από το μέλλον- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Ιστιαία έγινε αισθητός και στην Αθήνα
- Γιος πολιτικού δεν έχει λεφτά για δικηγόρο και κινδυνεύει με φυλάκιση – «Να αναλάβει τις ευθύνες του»
- Ο στρατιωτικός που κατάφερε να κλέψει στον Εκατομμυριούχο με βήχα - Η απάτη αστρονομικού ποσού
- Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε προειδοποιήσει για την αναζήτηση εξωγήινων αλλά πλέον... μπορεί να είναι αργά
- Η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη με τους 21 νεκρούς μαθητές που δεν τελειώνει
- «Παγώνει» η χώρα στις 17 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία και ποια ΜΜΜ τραβούν χειρόφρενο
- Οι Τούρκοι δεν αφήνουν τα δελφίνια στη Νίσυρο να… ησυχάσουν
- Πέτρος Πολυχρονίδης: «Δεν σπούδασα στην επαρχία για να μπω στον κόπο να πλύνω το εσώρουχό μου»
- Για «να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα», για τη δουλειά και τη ζωή των εκατοντάδων εργαζομένων
- ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ: Κανένας για δουλειά την Τετάρτη 17 Απρίλη, όλοι στην απεργία και τις συγκεντρώσεις!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ερευνα: Ερχεται «τρικυμία» στην αγορά εργασίας από την ΑΙ - Τι αλλάζει και πώς
- Αγιοι Ανάργυροι: Ο φρουρός του ΑΤ κοιτούσε τον 39χρονο να μαχαιρώνει για 5η φορά την Κυριακή
- ΥΠΕΞ: Ανανέωση ταξιδιωτικής οδηγίας για Ισραήλ, Παλαιστινιακά εδάφη, Λίβανο και Ιράν
- Πέθανε ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας Ρομπέρτο Καβάλι
- Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ - Αποσύρθηκε η ρύθμιση για τους ιδιώτες γιατρούς
- «Αμφότεροι έχουμε ευήκοα ώτα»: Ελλάδα και Ινδία επενδύουν στη στρατιωτική συνεργασία
- Τραυματίστηκαν μέλη τουρκικού τηλεοπτικού συνεργείου από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
- «Ηνίοχος 2024»: Η ισχύς της ΠΑ «θα αυξηθεί»- το 2030 τα πρώτα ελληνικά F-35 στην Ανδραβίδα
- Γλυφάδα: Σεσημασμένος για ναρκωτικά και ληστείες ο αυτόχειρας - Τί βρήκαν στο σπίτι του
- Ισραήλ: Τα αντίποινα του Ιράν αποτελούν "πραγματική απειλή", λέει ο Λευκός Οίκος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εξάρχεια: Kουκουλοφόροι έσπασαν τζαμαρίες και πέταξαν μολότοφ
- Εφορία: Επτά ερωτήσεις – απαντήσεις για όσους θέλουν να ενταχθούν ξανά σε ρύθμιση οφειλών
- Ηλιόλουστος ο καιρός το Σάββατο – Συνεχίζονται οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες
- Φορολογική ενημερότητα: Πώς «ξεμπλοκάρει» για όσους έχουν χρέη στους δήμους
- Κίνημα για να σωθούν τα δέντρα στις πόλεις
- Aν αγαπάτε το total black look, έξι Ελληνίδες celebrities σας δείχνουν διαφορετικούς τρόπους για να το φορέσετε
- Κένταλ Τζένερ άβαφη: Εμφάνιση στο TikTok χωρίς μακιγιάζ και φίλτρα
- Apple: Σχέδια για περισσότερες έξυπνες οικιακές συσκευές
- Πρόβλημα το δημογραφικό στην Ιαπωνία: Το 1 νοικοκυριό στα 5 το 2050 θα αποτελείται από ηλικιωμένο πρόσωπο που ζει μόνο
- Η Αλεξάνδρα Εφραίμογλου έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά χρυσό μετάλλιο στον ακροβατικό διάδρομο