Ερευνα: Ο μεσημεριανός ύπνος κάνει καλό στην υγεία μας

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό General Psychiatry πρόσφατα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία (ευστροφία) του εγκεφάλου.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η μεσημεριανή «σιέστα» βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του χώρου, την βελτιωμένη λεκτική ευχέρεια και την ευκρινή λειτουργική μνήμη.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρχε έρευνα που να έδειχνε αν ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αποτρέψει την μείωση της αντίληψης ή και την άνοια στους ηλικιωμένους

ή είναι σύμπτωμα που συνδέεται μαζί της.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.214 ανθρώπων, ηλικίας 60 ετών και άνω που ζουν σε διάφορες μεγαλουπόλεις της Κίνας, ανάμεσα τους, το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σιάν.

Οι 1534 κοιμήθηκαν κανονικά το μεσημέρι ενώ 680 δεν κοιμήθηκαν. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά υγειονομικών εξετάσεων και αξιολόγηση αντίληψης, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης Mini Mental State (MMSE) ή αλλιώς Δοκιμασία Σύντομης Γνωστικής Εκτίμησης, για διάγνωση της άνοιας.Ο μέσος όρος του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν περίπου 6,5 ώρες και στις δύο ομάδες.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά κοιμούνται το μεσημέρι κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Να σημειωθεί πως οι επιστήμονες έθεσαν το όριο του μεσημεριανού ύπνου από πέντε λεπτά έως δύο ώρες, πάντα μετά το φαγητό.

Τα τεστ που έγιναν στους συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν, αντίληψης, παρατηρητικότητας, μνήμης, προσοχής, επίλυσης προβλημάτων, επίγνωση τοποθεσίας και λεκτικής ευχέρειας.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων κατά την Δοκιμασία Σύντομης Γνωστικής Εκτίμησης (MMSE) ήταν υψηλότερα στην ομάδα που είχε κοιμηθεί το μεσημέρι. Επίσης υπήρχαν σημαντικές διαφορές στους τομείς, επίγνωση τοποθεσίας, λεκτική ευχέρεια και μνήμη.

Η έρευνα δεν εξετάζει τα αίτια ενώ δεν καταγράφηκε και η ακριβής διάρκεια του ύπνου.

Μια πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές, είναι ότι μία φλεγμονή συνδέει την έλλειψη τoυ μεσημεριανού ύπνου με τα κακά αποτελέσματα στην υγεία, με τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες να παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαταραχές του ύπνου.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Πόση ώρα χρειάζεται για να μας πάρει ο ύπνος σύμφωνα με τους ειδικούς Υπνος: Ενα από τα μεγάλα θύματα της πανδημίας Επιστήμονες ανακάλυψαν τον λόγο που ο άνθρωπος (και άλλα ζώα) έχουν ανάγκη τον ύπνο
Keywords
Τυχαία Θέματα